Cum sa nu mai ai un copil rasfatat in 6 pasi

Cum sa nu mai ai un copil rasfatat in 6 pasi

Poate ca ai mers la cumparaturi cu copilul tau, acesta a vrut sa cumparati o jucarie si chiar daca ai incercat sa fii ferm, ai cedat deoarece ai vrut sa pui capat plansului si disconfortului pe care l-ai simtit.

Descopera aici materialele de consiliere pentru copii!

Uneori cedam insistentelor micutilor si din cauza faptului ca ne dorim sa le oferim tot ce au nevoie, sa-i protejam si sa-i ferim de orice problema. Daca aceste situatii devin frecvente si nu putem stabili limite, putem transforma copilul intr-un copil rasfatat.

Cutiuta cu emotii jucause –  Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Poti incepe sa preiei controlul, prin aplicarea celor 6 pasi:

1. Discuta cu copilul un set de reguli si limite. Regulile aduc predictibilitatea si stabilitatea de care copilul are nevoie. Explica-i copilului ca si masinile au nevoie de reguli pentru a putea circula in siguranta. La fel si familiile au nevoie de reguli. E indicat sa-l implicam si pe copil (in functie de varsta) in hotararea limitelor. Ii spunem „eu voi scrie toate ideile tale!” In acest mod, va fi motivat sa le respecte si va simti ca il ascultam.

In momentul in care copilul vine la noi cu o solicitare insistenta, dar pe care nu o putem indeplini sa ne intrebam “Ce-mi doresc pentru copilul meu cand va creste mai mare?” Copilul are nevoie sa fie invatat sa se adapteze si la situatiile in care nu se intampla ce-si doreste, sa rezolve problema sau sa fie ajutat in frustrarea sa daca nu poate obtine ce isi doreste. Iti recomandam cartea Invat sa vorbesc corect si sa fiu mai intelept.

invat sa vorbesc corect si sa fiu mai intelept

2. Invata sa spui “nu”! La inceput, pregateste-te deoarece va fi mai dificil. Daca micutul e obisnuit sa i se indeplineasca fiecare dorinta a lui, va riposta si te va testa. Un instrument util e dialogul tau interior. Incearca sa-ti pastrezi perseverenta spunandu-ti: “Este normal ca fiica mea sa simta furie, dar prin confruntarea cu situatii concrete, poate invata cum sa-si exprime trairile intr-un mod acceptabil/cum sa faca fata furiei. Voi fi alaturi de ea in gestionarea propriilor trairi.”

copil rasfatat2

3. Vorbeste-i in asa fel incat sa te asculte. Evita capcana supraexplicarii, nu va avea efect. De exemplu daca mergem sa cumparam un cadou pentru ziua unui coleg, copilul nostru incepe sa planga si sa solicite si el o jucarie. Mai bine priveste-l in ochi, valideaza-i dorinta si fa referire la regula prestabilita (“Am hotarat ca vom cumpara doar un cadou”). In cazul in care cedam insistentelor copiilor, mesajul ce va ajunge la ei va fi ca tot ceea ce trebuie sa faca e sa reziste pana cand adultul renunta si le indeplineste dorinta.

E interesant faptul ca pe masura ce cumparam tot mai multe jucarii, creste si gradul de nemultumire a copilului. Din fericire, exista o multime de lucruri pe care le putem oferi din abundenta copiilor, fara riscul de a-i rasfata: sa-i tinem in brate, sa-i pupam, sa radem, sa citim povesti, sa le soptim ca-i iubim, sa organizam un picnic in camera de zi sau sa-i ascultam cum povestesc despre inventia lor fara sa facem alte lucruri intre timp, etc. Iti recomandam cartea Stiu sa ma comport frumos!

stiu sa ma comport frumos

4. Dezvolta-i capacitatea de amanare a recompensei. Capacitatea de autocontrol nu este complet formata la copii, ei se ghideaza dupa principiul “aici si acum”. Copiii rasfatati se asteapta sa obtina tot ce isi doresc, atunci cand isi doresc, dar obtinerea satisfactiilor imediate cresc inclinatia spre egocentrism a copilului. Studiile subliniaza faptul ca abilitatea copiilor de a astepta si amana recompensa imediata poate fi dezvoltata.

Ideea principala este sa incepem cu un interval scurt de timp, adaptat varstei si maturitatii copilului. Apoi, putem creste acest interval de asteptare. Te pot ajuta Jocurile pentru dezvoltarea rabdarii la copii.

idei-de-jocuri-pentru-dezvoltarea-vorbirii

5. Ofera-i posibilitatea alegerii. Daca micutul e hotarat ca nu vrea sa manance supa, incearca sa-i oferi variante din care poate alege: doresti sa mananci cu lingura mica sau mare, doresti mai multi taiatei sau mai putini, iti pun in farfuria rosie sau in cea verde? In acest mod, vor simti ca au control si pot lua propriile decezii, va creste nivelul cooperarii.

6. Spune-le bunicilor sa respecte un set de reguli de baza. Bunicii au tendinta de a-i rasfata pe nepoti, din prea mare dragoste. Motivează regulile pe care le urmezi acasa si ajuta-i sa inteleaga importanta consecventei pentru copiii tai. Daca micutii trebuie sa se adaptaze la reguli diferite pentru aceleasi situatii, ei vor deveni confuzi si vor ignora regulile.

Aici gasesti mai multe materiale utile pentru dezvoltarea inteligentei emotionale.

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut