Cum sa pregatim copilul pentru articularea sunetelor?     

Cum sa pregatim copilul pentru articularea sunetelor?    

In cadrul sedintei de terapie logopedica, gimnastica fonoarticulatorie reprezinta o etapa importanta in corectarea  tulburarilor de pronuntie, intrucat ea pregateste aparatul fonoarticulator pentru impostarea sunetelor limbii.

Daca ati asitat la o asemenea sedinta, cu siguranta ati observat cum logopedul impreuna cu cel mic fac miscari organizate cu limba, buzele, obrajii si dintii, imitand diferite pozitii articulatorii, si sporind dezvoltarea musculaturii faciale.

Desigur aceste exercitii, in functie de nevoile fiecarui copil, au si alte avantaje precum: stimularea muschilor masticatori, dezvoltarea unor muschi latenti, interventia in ameliorarea unei anomalii dento-maxilare etc.

Tinand cont de toate beneficiile aduse, in cadrul terapiei se realizeaza jocuri ce au ca scop motivarea copilului in a imita pozitiile indicate de terapeut.

Vezi aici un VIDEO cu jocul pus in practica!

Unul din aceste jocuri, cu o eficienta foarte mare in terapie, este „Gimnastica fonoarticulatorie in imagini” realizat de Laura Hardalau, si decoperit pe site-ul jucarii-vorbarete.ro.

Jocul contine 40 de ilustratii sugestive, avand ca personaje principale vietuitoare prietenoase care indeamna copiii sa faca la fel ca ele. Incurajarile se gasesc la subsolul imaginilor sub forma de texte scurte si distractive  (Exemplu: „Puiul de girafa rumega iarba cu pofta. Cum face el? Fa si tu ca el .”)

„Gimnastica fonoarticulatorie” se poate realiza de la varste foarte mici, si poate implica diferite grade de dificultate in functie de varsta cronologica a copilului. Astfel un copil de 2 ani va reusi sa realizeze in principal miscari simple ale gurii (de deschidere si inchidere a gurii, de scoatere a limbii, de mestecare etc.), iar dupa varsta de 3 ani va reusi si miscari de finete (atingerea varfului limbii de cerul gurii, miscarea limbii stanga-dreapta, miscari circulare ale limbii  etc.).

Pentru a stimula si mai mult copilul in activitate, fiecare ilustratie  poate fi insotita de emiterea onomatopeelor specifice fiecarui personaj.

Moduri de realizare a jocului:

-Extragerea unui cartonas din teanc si imitarea personajului descoperit.

-Extragerea de pe masa a cartonasului pregatitor pentru un anumit sunet indicat de adult.

-Aranjarea cartonaselor cu fata in jos intr-un sir, si aruncarea unui zar pentru a obtine numarul cartonasului de imitat.

-Imitarea fiecarui cartonas si apoi potrivirea lor pe categorii in functie de culoarea cadranului: rosu, albastru, galben, mov.

Jocul se poate realiza atat in cadrul sedintelor de terapie logopedica, cat si in mediul familial impreuna cu parintele . Se recomanda, asadar, folosirea acestuia in activitatile zilnice a copilului, pentru a-l ajuta sa-si dezvolte mobilitatea fonoarticulatorie intr-un mod distractiv, si implicit pentru a-l pregati in vederea articularii sunetelor.

Psiholog Licu Anne-Lena
Centrul de Recuperare Pediatrica KinetoBebe