Cum sa-ti ajuti copilul sa devina un Geniu

Cum sa-ti ajuti copilul sa devina un Geniu

Tot la mai mare cautare sunt articolele care sa ne ofere solutii practice, sfaturi, idei despre cum ne-am putea ajuta copilul pentru a deveni un Geniu. De asemenea, la mare cautare sunt si cartile sau jocurile educative care sa le dezvolte copiilor competentele, astfel incat sa devina niste adulti stabili si echilibrati.

Cum ne putem noi de fapt ajuta copilul sa devina un geniu? Cum sa il sustinem si ce sa facem pentru el?

Jocul ideilor – Festina Lente

-Ajuta-l sa gandeasca out of the box

Incurajeaza creativitatea copilului tau. Pemite-i sa se exprime liber, sa creeze, sa inventeze. Fa-l sa iasa din rutina zilnica si sa se bucure de alternativele pe care i le proprui.

Poti de exemplu sa-i amenajezi un ”colt al creativitatii” undeva in camera sa, langa geam sau chiar sub birou (ca vechile colturi pe care ni le faceam noi in copilarie). In acel colt, copilul poate sa deseneze singur, lasandu-se ghidat de propria sa inspiratie, poate sa scrie povesti (daca a ajuns deja la varsta scolaritatii), poate sa priveasca pe geam si sa se lase inspirat de oamenii care trec pe strada, de vremea de afara, de animale sau actiuni.

Invata-ti copilul sa gandeasca singur

Incurajeaza-l sa practice opinii diferite. Este perfect in regula sa nu fie de acord cu cei din jurul sau. Faptul ca cel mic vine cu ideile sale proprii este dovada autonomiei de care se bucura inca de la o varsta frageda. Lasa-l sa fie independent si sa aiba incredere sa se exprime liber, fara a trai cu teama ca va fi judecat de catre cei din jurul sau pentru cele spuse.

De asemenea, copilul trebuie invatat sa isi asume si riscuri. In momentul in care ceea ce a spus este eronat, copilul trebuie sa accepte greseala, sa mediteze asupra raspunsului si sa inteleaga (cel mai important e sa inteleaga ca a gresit si nu ca a fost contrazis pe nedrept).

-Ajuta-l sa scape de Nu-Pot!

Micuta Alexia si nu-potii ei

Copilul trebuie sa stie ca orice isi doreste poate obtine daca munceste indeajuns de mult in acest scop. Nu exista lucru care nu poate fi obtinut.

Cel mai important prim pas in indeplinirea dorintelor este sa ne setam o dorinta pentru care sa luptam.

Apoi ne punem urmatoarele intrebari: Cum putem sa ne indeplinim dorinta? Ce trebuie sa facem? Care sunt pasii? La ce resurse trebuie sa apelam? Avem nevoie de bani sau de materiale? Putem face singuri sau avem nevoie de sprijinul unui adult?

Nu uitati ca o calatorie incepe intotdeauna cu PRIMUL PAS. Si nu trebuie sa fie un pas de urias, ci unul mic si sigur. 

Prima mea enciclopedie: Priveste – Deschide ferestrele – Minuneaza-te

Incurajati copilul sa ajute la randul lui pe cineva mai mic (o sora, un frate sau un prieten) sa treaca peste perioada Nu-Pot. Poate face asta povestindu-i cum a depasit el insusi aceasta perioada, cum i-a fost la inceput teama sa faca pasul si cum intr-un final a reusit.

Bucurati-va impreuna pentru reusita.

-Ajuta-l sa gandeasca pozitiv

Pot sa fac singur!

Exista tot felul de carti motivationale pentru copii cu povesti terapeutice care-i pot determina pe acestia sa isi creasca increderea de sine.

O gandire pozitiva il ajuta pe copil sa nu se abata din drumul sau, sa lupte pentru dobandirea obiectivului propus si sa nu se lase influentat de descurajarile care apar inevitabil la tot pasul.

Cum il ajutam pe copil sa aiba o gandire pozitiva? 

Ii putem oferi exemple din viata personala, in care, desi ne-am lovit de obstacole pe traseu, am reusit sa ne ridicam, sa ne scuturam hainutele, sa ne stergem pe genunchi si sa mergem mai departe. De ce e important sa mergi mai departe? Pentru ca numai asa putem fi tot mai aproape de telul pe care ni l-am setat.

O gandire pozitiva te face mai fericit. Iar atunci cand te simti fericit ai senzatia ca esti mai puternic, ca ai mai multa incredere in tine si ca iti ies astfel toate planurile.

Ce alte lucruri te mai pot ajuta sa ai o gandire pozitiva?

Intalnirile cu prietenii, prajiturile facute de bunica, desenatul (o activitate extrem de relaxanta si care ne face sa ne indepartam de grijile cotidiene), imbratisatul copacilor in parc (acestia fiind o resursa incredibila de energie) etc.

Deci, in final, este important sa retinem faptul ca un copil Genial este un copil care gandeste liber, are o atitudine pozitiva si reuseste sa depaseasca cu usurinta Nu-Potii care apar in viata sa.

Petra Boanta