Cum vorbim cu copiii nostri despre subiectele dificile

Cum vorbim cu copiii nostri despre subiectele dificile

Una dintre cele mai dificile sarcini ale parintilor se refera la discutarea evenimentelor dificile cu copiii.

Viata familiei si a copiilor este atinsa uneori de traume. Oricat incercam sa evitam subiecte dificile, de cele mai multe ori copiii stiu cand se intampla ceva trist sau infricosator. In loc sa ascundem pericolele sau tragediile din jurul nostru, e important sa discutam cu copiii despre ce se intampla, deoarece noi suntem cei mai apropiati si ii cunoastem cel mai bine.

Jocul ideilor – Festina Lente (un excelent instrument pentru dezvoltarea creativitatii)

Daca adultii nu vorbesc cu ei despre acest lucru, un copil poate supraestima evenimentele sau intelege gresit tacerea adultilor. Cand parintii abordeaza discutii dificile, ei isi lasa copiii sa stie ca sunt disponibili emotional.

Copiii mici nu au suficienta experienta de viata pentru a intelege unele dintre elementele implicate in subiecte complexe si dificile.

In acest sens:

*Limitati expunerea copiilor mici la subiecte sau stiri neadecvate varstei prin inlocuirea activitatii de privit la televizor cu jocuri.

*Analizati problemele in termenii lor cei mai simpli. In cazul unui accident puteti spune: soferii nu au reusit sa respecte regulile de circulatie sau in cazul unui jaf-faptasul a luat ceva ce nu ii apartine.

*Imbratisarea are efecte terapeutice puternice. Incurajati copilul atat cu ajutorul cuvintelor dar si al gesturilor. Spuneti: „Esti in siguranta!”. Noi si familia noastra suntem in siguranta”.

Set de materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale – AICI

*Folositi idei cu care copiii sunt familiarizati. Amintiti-va o situatie recenta, similara cu cea care a avut loc. Spune: “Un om a furat ceva. Iti amintesti cand cineva ti-a luat mingea?”

*Explicati copilului ca cineva este responsabil pentru aplicarea consecintelor. Spune: “Politia va prinde faptasul.”

Potrivit Asociatiei Psihologice Americane trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte atunci cand discutam cu copiii:

-Gasiti un moment linistit pentru a discuta, timp in care copiii dvs. pot fi centrul atentiei.
-Ganditi-va la ce vreti sa spuneti. Este bine sa exersam inainte, eventual cu un alt adult. Repetitia face discutia mai usoara.
-Sa folosim fraze simple, acestea sunt usor de urmarit de catre copil.
-Aflati ce stiu. De exemplu, a avut loc o explozie cu bomba intr-o alta tara. Intrebati ce au auzit despre acest eveniment?. Apoi ascultati tot ce are de spus copilul.

-Impartaseste-ti sentimentele cu copilul tau. Este bine sa-ti recunosti propriile sentimente in fata copiilor tai. Spuneti: “Este normal sa va simtiti speriat, trist sau confuz. Aceste sentimente sunt naturale si noi toti le simtim”. Ei au, de asemenea, o sansa sa vada ca si daca suntem suparati, avem resurse pentru a merge mai departe. Parintii aud frecvent: Fii un model!. Acest lucru se aplica si in cazul emotiilor.

-Spuneti copilului adevarul, tinand cont de nivelul lor de intelegere si de varsta. Expuneti faptele la un nivel pe care ei il pot intelege. Nu este nevoie sa oferiti detalii numeroase. La sfarsitul conversatiei, asigurati copiii ca veti face tot ce este posibil pentru a mentine siguranta in familie.
Aratati-le ca sunteti disponibili pentru a le raspunde tuturor intrebarilor atunci cand simt nevoia de a discuta despre acest subiect din nou in viitor.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut