De ce e important sa ma joc cu copilul meu?

De ce e important sa ma joc cu copilul meu?

Jocul este atat de important pentru dezvoltarea optima a copilului, incat a fost recunoscut ca fiind un drept al fiecarui copil. Atunci cand ne jucam cu copiii de-a medicul, ne luptam cu dragoni imaginari sau sarim sotronul, de fapt le dezvoltam abilitatile de viata si ii pregatim pentru provocarile maturitatii

Chiar dupa o zi plina la gradinita sau scoala, copilul doreste sa se joace cu noi, deoarece acesta este modul lui de a ne comunica faptul ca doreste apropierea parintelui. Copiii elimina o parte a tensiunii emotionale acumulate pe parcursul zilei prin jocuri fizice. Partea buna e ca inclusiv noi, adultii, reusim sa eliminam din hormonii stresului in timpul activitatilor de miscare activa: bataia cu perne, strangem puternic „comoara” (copilul) in brate, etc.

Ajuta-l pe copil sa-si dezvolte o personalitate armonioasa si care sa faca fata cu succes provocarilor de zi cu zi!

Atunci cand ne jucam cu copilul, el se simte apropiat de noi, se simte egal cu noi. Atunci cand ne asezam langa ei sa ne jucam, e ca si cum mergem in intampinarea lor, intr-un limbaj comun, cu ceea ce au ei nevoie. E indicat sa lasam copiii sa preia conducerea activitatii. Daca devenim parte a jocului lor, ii incurajam pe copii sa initieze regulile, sa determine ritmul de joc si vom ajunge sa ne cunoastem mai bine copilul.

Momentele de atentie impartasita din timpul jocului ne evidentiaza interesele copilului, caracteristicile sale si reusim sa vedem lumea din perspectiva lui. Mai mult, jocul cu copilul este principalul instrument de conectare si reconectare, ce ne ajuta sa dobandim o relatie stransa, in care copilul se simte important, vazut, acceptat.

Atmosfera si interactiunea din timpul jocului ne ofera posibilitatea de a-l ajuta pe copil sa gestioneze situatiile si emotiile dificile: de exemplu, cand copilul merge la analize medicale. Atunci cand implicam copilul intr-un joc de rol unde unul este pacientul, iar celalalt personaj este medicul sau asistenta, copilul reuseste sa se detaseze si sa se familiarizeze cu procedurile medicale. La fel, jucand aceste situatii care provoaca atat de mult stres copiilor, ii ajuta in acceptarea propriilor emotii si le permite sa fie in control intr-o situatie in care s-ar fi simtit neputinciosi in viata reala.

50 de jocuri de jucat in vacanta

Prin joc, copiii isi dezvolta diferite abilitati, cum ar fi relationarea interpersonala („Aruncam zarul pe rand!”), isi dezvolta moduri diferite de gândire, descopera lumea, invata inclusiv conceptele abstracte: prietenia, impartirea jucariilor, intelegerea emotiilor noastre de zi cu zi.

100 de activitati cu tata – contine o multitudine de tehnici destinate sa induca o stare de bine copilului vostru: Arta-terapie, Motricitate, Dezvoltarea creativitatii, Yoga, Masaje, Jocuri de cooperare

100-de-activitati-cu-tata

Autoreglarea propriilor emotii este o abilitate care se dezvolta pe tot parcursul vietii, dar care se fundamenteaza in primii ani de viata, in special cu ajutorul jocului. Construim impreuna un puzzle si observam ca micutul nostru incepe sa se simta frustrat, deoarece nu reuseste sa potriveasca piesele. „Observ ca incepi sa te ingrijorezi! Pot sa te ajut cu ceva?”. Apoi putem sa-l incurajam si sa-i sustinem motivatia de a continua. “Incearca sa rotesti piesa, sa vedem daca se potriveste aici!”. Cand puzzle-ul este finalizat, va avea experienta succesului si, din cauza faptului ca nu a renuntat, isi va dezvolta capacitatea de concentrare si mentinere in sarcina.

Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau

Un joc simplu de pasare a unui ursulet de plus intre mama si copil reprezinta un moment optim pentru a transmite mesaje de incurajare copilului: ”Te descurci din ce in ce mai bine!”, „Ce forta!”. Aceste cuvinte au mare influenta asupra increderii in sine a copilului. Poate ne gandim ca nu stim ce sa ne jucam sau cum sa ne jucam cu copilul nostru, dar ei nu au nevoie de scenarii complicate. Au nevoie de prezenta noastra in lumea lor! Spor la joaca!

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut