De ce se comporta copiii altfel in prezenta mamei?

De ce se comporta copiii altfel in prezenta mamei?

Abia asteptam sa fim langa copiii nostri. Sunt situatii in care copiii se comporta diferit in prezenta mamelor, pare ca se transforma intr-un alt copil. Atunci cand avem de a face cu comportamente diferite, putem sa ne gandim ca exista un motiv in spatele actiunii si nu este intotdeauna unul negativ. Acesta poate fi pur si simplu pentru ca noi ii iubim si ei stiu acest lucru, pentru ca au incredere in noi sau pentru ca au nevoie de noi. Cum si de ce isi schimba comportamentul?

Nu exista copii rai – copilul se impotriveste, face crize de furie, plange, se smiorcaie, ne sfideaza sau loveste?

1. Le oferim iubire neconditionata – copiii sunt capabili sa se agate de piciorul mamei lor si sa inceapa sa se alinte, aparent fara un motiv anume. Ei anticipeaza si asteapta reactia mamei: noi ii vom lua in bratele noastre, vom aseza capul micutului pe umarul nostru si il vom consola cu dragostea linistitoare pe care doar mama o poate oferi.

Invatam despre emotii prin joc

Mama striga, mama plange, mama rade. De ce se comporta mama asa? Sunt intrebari pe care copilul si le pune si incearca sa le gaseasca raspunsul. Copiii invata de timpuriu, prin exemplul parintilor, vocabularul emotiilor, modul de manifestare al acestora, asocierea dintre emotii si situatiile de viata, cat si modalitati de reactie la emotiile celorlalti.

Mama reprezinta fiinta cu care copilul se simte cel mai confortabil, sa-si exprime sentimentele cele mai puternice. Din acest motiv, copiii pot exagera comportamentul lor pentru a atrage atentia (o conexiune) mamei lor, pentru a-i da de inteles ca au nevoie de sprijinul mamei.

Care sunt emotiile copilului meu? – calendar (365 de sugestii + 365 de aplicatii practice)

2. Mamele incurajeaza securitatea si raspund de indeplinirea nevoilor – pe baza experientelor trecute cu mama, copilul a internalizat un sentiment de pace si siguranta. Micutul a asimilat acest sentiment de siguranta, pe masura ce a scapat de sentimentul de frica. Prin receptivitatea mamei a invatat ca ea il va iubi si accepta in toate momentele, chiar si in cele dificile: fie ca se bosumfla sau se leaga de modul in care il tinem de mana, ca incep sa vorbeasca foarte mult sau putin, etc. Copiii au nevoie de mesajele de dragoste si apropierea fizica a mamei.

60 de imagini color cu exemple de comportamente negative si pozitive ale unor animalute simpatice

Acest aspect este o parte importanta a modului in care copiii invata cum e sa fii iubit si cum sa iubesti. Micutii testeaza constant, relatia cu mama pentru a gasi predictibilitate: daca ma comport intr-un mod anume, cum va reactiona mama? Dupa ce termin puzzleul si ma uit la mama, se bucura oare alaturi de mine? Ce se intampla daca, scot la iveala o solicitare complet ilogic, urmata de emotii intense? Mama e inca aici! Aceasta este siguranta si acceptarea oferita de mama.

Te iubesc, orice-ai face!

3. Au nevoie de suport in reglarea emotiilor – pe parcursul zilei la gradinita sau scoala, au acumulat diferite emotii, trairi, s-au confruntat cu diferite situatii, iar la intalnirea cu mama au nevoie de ajutor in eliminarea tensiunilor si fundamentarea sentimentului de siguranta. Fiecare comportament al copilului este un semn de comunicare, fie ca e vorba despre mutre, reprosuri, hohote de plans, tavaleli sau tipete, nu o incercare de a ne face probleme.

Comportamentul diferit poate fi de fapt expresia descarcarii emotionale, un semn al faptului ca se simte suficient de sigur alaturi de mama pentru a-si exprima toate trairile, fara sa fie nevoie sa le reprime sau sa se simta rusinat. Discuta cu ei despre emotiile tale, oglindeste trairile lui si gasiti impreuna modalitati optime pentru exprimarea lor.

Marea carte a copiilor mofturosi. Povesti pentru evitarea istericalelor

4. Au incredere in mama – copiii au nevoie sa le fie implinite nevoile emotionale si fizice, iar mama are un rol semnificativ pentru intampinarea acestor trebuinte. Trebuie sa fiu hranit, Am nevoie sa fiu luat in brate, Trebuie sa ma uit in ochii tai, ca sa simt ca totul este bine, Am nevoie de tine sa ma iei in brate, in timp ce eu plang. Eram speriata cand m-am trezit si nu te-am vazut langa mine.”

5. Nu folosesti aceleasi reguli – copiii sunt derutati atunci cand observa ca mama are un alt sistem de reguli. Stabileste si respecta aceleasi limite si incurajeaza copilul sa aiba o parere buna despre el. Daca micutul incepe sa se comporte altfel, atunci cand e cu tine si insista sa obtina ceva, s-ar putea sa fi constientizat ca tu ai un alt sistem de reguli, cedezi mai usor. Acest lucru nu este nici in beneficiul copilului si nici al tau. Asculta-l si fii empatic cu el, chiar si atunci cand ii impui limite.

Psihologul american Thomas Gordon propune in Parintele eficient o metoda democratica de comunicare si negociere intre parinti si copii, cum sa le vorbesti, cum sa ii asculti activ pe cei mici.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut