Cum invatam copilul sa inteleaga valoarea banilor?

Cum invatam copilul sa inteleaga valoarea banilor?

Mamica draga, cat de cunoscute iti sunt urmatoarele lucruri: ”Vreau sa-mi cumperi aia! Imi trebuie aia neaparat! Ia-mi-o! Acum!”…? Toate aceste exemple reprezinta motorul de functionare al copiilor dornici sa-si atinga obiectivul tintit. Am ales sa dezbatem in articolul de fata problematica bine cunoscuta a banilor in raport cu proprii nostri copii, care-si doresc intruna ceva nou, ceva interesant, ceva care le capteaza atentia.

Conni primeste bani de buzunar

Prin educatie financiara intelegem o atitudine responsabila si o gestionare eficienta a banilor, o dezvoltare armonioasa a abilitatilor noastre de a jongla cu banii, o capacitate de a economisi, o constientizare matura a evaluarii resurselor de care dispunem.

Cum putem transmite ceea ce cunoastem noi adultii, copiilor, cat mai eficient cu putinta? Simplu! Ii responsabilizam prin intermediul a 5 sarcini de indeplinit.

1. Pusculita cu banuti. Le oferim copiilor sansa de a-si gestiona singuri banutii de buzunar. Ii sfatuim ca o mica parte din ei sa ii economiseasca in vederea achizitionarii ulterioare a unui obiect mai costisitor, a unui obiect necesar, folositor, indispensabil. Ii sfatuim sa-i adauge rand pe rand in pusculita, iar mai tarziu sa ii investeasca in propria lor dezvoltare: culturala, educationala, artistica (sa mearga la teatru de papusi, sa participe la un concurs de desene, sa cumpere carticele cu povesti). Iar cealalta parte sa o investeasca in satisfacerea nevoii de moment: o bomboana, o ciocolata, o papusa, o masinuta de jucarie.

Scoala banilor bine-crescuti – volumul I

Satisfactia si mandria din ochii copiilor care reusesc sa-si umple propria pusculita este net superioara oricarei activitati. Sustinerea venita din partea parintelui fata de copilul care incepe un nou proiect si anume pusculita cu banuti este absolut necesara.

2. Achizitionarea de carticele moralizatoare. Faptele bune, gesturile incarcate cu politete, respectul, educatia de orice fel se construieste. Se invata prin intermediul cartilor educative pentru copii, din care acestia pot extrage invataminte demne de urmat, demne de pus in practica. Investitia banutilor stransi in cumpararea de carti este o activitate necesara, utila si eficienta, oferindu-i copilului libertatea de alegere, libertatea de decizie, libertatea de autoeducare.

Marea carte a gandurilor pozitive

3. Investitia in jocuri educative. Dezvoltarea creativitatii, capacitatea liberei exprimari, increderea de sine sunt cateva aspecte care se inmagazineaza in mintea copilului prin intermediul jocului. Jocurile fac posibila interactiunea dintre participanti, imbogatirea cu idei noi, relaxarea si bucuria, zidind treptat o educatie solida. Joaca-te alaturi de copilul tau, provocandu-l sa realizeze cat mai multe sarcini educative care sa-i antreneze mintea, sa-i puna imaginatia la lucru, sa-i dezvolte spiritul de atentie si vocabularul.

4. Papica de acasa. Obisnuieste-ti copilasul sa manance papica sanatoasa pe care i-ai pregatit-o de acasa. Realizeaza sandwichuri atractive si gustoase si explica-i copilului faptul ca banutii de buzunar pot fi investiti ulterior intr-un set nou de creioane colorate. Intreaba-l daca simte nevoia sa manance ceva dulce si creeaza un desert mai sanatos mentionand beneficiile sale: un mar cu biscuiti, un baton de cereale, cateva mandarine etc. Insufla-i prichindelului tau ideea conform careia nu tot ceea ce isi doreste este neaparat necesarMicutului este indicat sa-i vorbesti, sa-i comunici alegerile tale.

5. Lista pentru cumparaturi. Pentru a evita umplerea cosului de cumparaturi cu tot soiul de lucruri de care nu ai nevoie, intocmeste de acasa o lista cu strictul necesar impreuna cu copilul tau. Pregateste o suma de bani pe care intentionezi sa o aloci produselor si precizeaza-i copilului acest aspect, transmitandu-i cu blandete: ”Banutii acestia ne vor ajunge exact pentru ceea ce ne-am propus sa cumparam. Data viitoare vom putea adauga pe lista un alt produs pe care ti-l doresti.” 

Parintele trebuie sa tina cont de faptul ca resposabilitatea se transmite, se urmareste, se imita. Un exemplu pozitiv in familie va fi consecinta unui prichindel care-si cheltuie banii cu capEducatia financiara se invata. Frumos, calm, prin comunicare si cu un aport majoritar de incredere in propriul copil.

Petra Boantă