Esti un parinte supraprotectiv?

Esti un parinte supraprotectiv?

Dorim sa ne protejam copiii. Cel mai eficient mod de a ne ajuta copilul sa invete strategiile necesare pentru a face fata situatiilor dificile din viata de zi cu zi se refera la evitarea supraprotejarii. Totusi, este usor sa depasim limita si sa ajungem sa protejam excesiv copiii. Acest lucru se dovedeste a fi in defavoarea micutilor.

Iata cinci sugestii ce te pot sprijini pentru a ajuta copilul sa devina un adult independent:

1. Din cauza programului incarcat, incercam sa compensam faptul ca avem relativ putin timp impreuna cu copilul si atunci ne dorim sa facem totul pentru ei. Dar o centrare excesiva asupra indeplinirii tuturor nevoilor copilului il va impiedica in dezvoltarea abilitatilor de care are nevoie pentru a reusi sau in trairea sentimentului de implinire, ce vine din realizarea cu succes a sarcinilor. Aceste mici reusite: a turnat singur laptele, si-a legat singur sireturile, a mers la cumparaturi etc. sunt cele ce il vor motiva pentru progres.

Vezi colectia noastra de materiale pentru Parenting AICI

materiale-de-parenting

2. Supraprotectia poate lua mai multe forme. Unii parinti pot incerca sa rezolve problemele copilului inca inainte de a aparea, pentru alti parinti reprezinta o dificultate impunerea limitelor. Cercetarile recente ne arata ca micutii care dezvolta un atasament securizant au parinti care stabileasc limite si permit experimentarea emotiilor negative: tristetea, dezamagirea, etc. Aceste emotii negative sunt parte a vietii noastre, iar copilul va invata de la parinti cum sa le exprime si tolereze.

3. Greselile copilului sunt necesare pentru dezvoltarea abilitatilor de rezolvare a problemelor. A lasa copilul sa comita mici greseli nu inseamna ca il pregatim pentru a esua. Suntem aproape de el si il ajutam sa descopere incercarile esuate, sa gaseasca noi solutii de rezolvare: cand copilul incearca sa taie cu cutitul o bucata de carne si ii aluneca din farfurie, care va fi prima reactie? Vom incerca sa preluam noi actiunea copilului sau ii vom sugera sa mai incerce? Invata-l pe copil cum sa rezolve, dar nu o face in locul lui!

Parintele eficient – Tehnici de parenting

parintele-eficient-304x360

4. Copiii isi dezvolta competenta si increderea prin abordarea unor lucruri pe cont propriu. Exista unele situatii in care copilul poate face fata fara ajutorul nostru. Daca parintii cresc un copil rasfatandu-l, de fapt cresc un viitor adult care nu va avea capacitatea de a se adapta, adica nu-si va gasi locul in lume, intr-o profesie sau relatie.

Ce castiga copilul? Poate un usor confort valabil doar pentru un scurt timp? Dar ce pierde copilul atunci cand e scufundat in supraprotectie? Pierde posibilitatea de a-si dezvolta abilitatile pentru ca nu e lasat sa faca ceea ce stie, pierde ocazia de a exersa deprinderi, isi pierde increderea in sine si i se intareste ideea ca nu e capabil sa realizeze ceva singur.

Te iubesc, orice-ai face!

te-iubesc-orice-ai-face-1

5. Sentimentul vinovatiei ne poate duce sa realizam mai multe decat trebuie pentru copilul nostru. Datorita protectiei excesive, copilul va deduce ca el este diferit, inadecvat. Renuntarea la sentimentul de vina nu numai ca ne va da o stare de bine, dar vom oferi copilului oportunitatea de a-si descoperi punctele forte. In cazul in care intervenim in fiecare problema a copilului nostru, mesajul ce ajunge la copil este ca el nu e suficient de bun si are nevoie constant de ajutorul celorlalti pentru a face fata situatiilor.

Ce ii impiedica pe parinti sa evite supraprotectia? Exista convingerea gresita ca experienta emotiilor negative este daunatoare pentru copil. Pericolul real consta in faptul ca nu il invatam pe copil cum sa-si gestioneze optim emotiile.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut