Lasam sau nu copilul sa planga? Despre Tristete si gestionarea ei

Lasam sau nu copilul sa planga? Despre Tristete si gestionarea ei

Mici sau mari, le vine sa planga uneori. Chiar si noua, adultilor, ne-ar mai curge uneori cate o lacrima pe obraz…

Unii o lasa sa se prelinga, in vreme ce altii se chinuie sa o pastreze in interior.

Cum e mai bine? Aflati in urmatoarele randuri!

Ce este tristetea?

Cutiuta cu emotii jucause–  Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii 

Tristetea este o emotie normala, pe care toti o avem. Exprimata prin senzatie de nod in gat, disconfort in abdomen sau nevoia de a plange, aceasta emotie ii cuprinde de multe ori pe copii.

De ce pe ei mai mult decat pe noi?

Pentru ca ei inca nu se ascund de ea si i-ar da drumul, sa se elibereze de ea. De aceea e chiar sanatos sa planga, atunci cand e cazul. Hmm, si totusi, cum ii putem ajuta sa-i faca fata acestei emotii destul de grele?

Atunci cand sunt tristi, este indicat ca cei mici sa fie ajutati de catre un adult. Pentru inceput, ei au nevoie sa constientizeze ce este tristetea si cum apare aceasta.

Emotionel – Dictionar al emotiilor pe intelesul copiilor (30 de emotii explicate, situatii si solutii)

1.Discutiile despre emotii ne conecteaza
Povestiti cu ei despre cum se simt uneori si acceptati-le emotiile negative. Pentru a se deschide mai usor, chiar si voi le puteti povesti despre ceea ce simtiti uneori!

„O, da, ai fost trist astazi la gradi. Sa stii ca si mie mi se intampla uneori sa fiu trist. Da, normal! si mie imi vine sa plang! Uite asa : ueee, ueee. Ce, e amuzant?” – atunci cand treceti de la drama la ras, sa stiti ca tocmai se produce o descarcare emotionala.

Copilul prinde incredere in voi si realizeaza ca acel disconfort pe care il simte uneori in interior este normal. Cu totii ne dorim sa fim acceptati, mai ales in momentele noastre dificile!

Oare cum te simti atunci cand… Cutiuta cu emotii jucause

2.Identificam emotia in corp
„Atunci cand esti trist, ce simti in corp? Ai vrea sa desenezi tristetea asa cum o simti tu?” – Atunci cand ne gandim la ceea ce simtim in corp in momentul tristetii, ne este mai usor sa constientizam aceasta emotie cand apare. Odata constientizata, este mult mai simplu sa o depasim.

3.Limbajele iubirii
Daca deja constientizeaza singur cand este trist, nu va ramane decat sa il lasati
sa isi exprime tristetea dupa cum pofteste. Unii copii au nevoie de mangaiere in acele momente, altii vor doar sa stai langa ei. Unii vor sa vorbeasca, in vreme ce altii prefera linistea. Al tau copil cum se manifesta cand este trist?

Emotii. Versuri adunate, rime minunate (90 de poezii cu si despre emotii)

4.Empatizeaza
Arata-i ca il intelegi! Daca nu doreste sa vorbesti cu el in acele momente, poti empatiza chiar si prin privire. Nu-i distrage atentia, lasa-l sa se descarce, astfel incat acea emotie sa se consume in totalitate.

5.Reluati momentul
„O, da, ai fost trist si ai plans. Ce te-a facut sa te simti asa? Asa e, ti-ar fi placut sa cumparam acea masinuta, stiu. Dar am stabilit de acasa ce cumparam astazi. imi pare rau… Cum te simti acum? / Ce ai dori sa facem acum? etc.”

Este perfect normal sa fim tristi uneori, iar aceasta emotie e bine sa fie eliminata la timp din corp.

Daca mintea nu rezolva dificultatile emotionale la scurt timp dupa ce apar, aceasta nu va mai da randament la fel de bun in prezent, pentru ca se va consuma incercand sa rezolve trecutul.
Desi este extrem de important sa acceptam tristetea, nu inseamna ca trebuie sa renuntam la limite pentru a satisface nevoile celui mic. in viata apar si momente in care nu putem obtine tot ce ne dorim, dar e minunat sa avem macar o persoana de incredere cu care sa impartasim acele trairi. Iar tu poti fi acel adult pentru copilul tau!

Hermina Popa, psiholog
Nr. tel: 0741 392 636