Legende de Martisor

Legende de Martisor

De ce ata de martisor este rosu cu alb?
Se spune ca 1 Martie reprezenta pe vremea Imperiului roman, Anul Nou. O data cu primavara, incepea si noul an, in luna lui Marte. Marte era zeul vegetatiei, a fertilitatii si a razboiului.

->Aici gasesti o selectie de cadouri pentru mama ta

Astfel, firul rosu reprezinta razboiul, iar albul pacea. Impreuna semnifica ideea de dualitate. De asemenea rosul simbolizeaza frumusetea si sanatatea, iar albul puritatea (ghiocelul).

 

Traditia spune ca Martisorul se poarta din prima zi a lunii Martie, pana cand semnele primaverii sunt clare si evidente: pana cand vin berzele, pana cand infloresc ciresii sau canta cucul. Dupa aceea, nu e bine sa-l arunci, ci martisorul trebuie legat de tulpina unui pom, pentru a avea un an bogat.

Legenda Babei Dochia si a celor 9 cojoace

In ceea ce o priveste pe Baba Dochia, exista mai multe legende.

Vrei sa-ti spun un secret despre mami?

Una dintre ele spune ca Dochia era o fata de imparat, extrem de frumoasa. Petitorii era multi, dar ea nu dorea niciunul. Astfel, intr-o zi, unul din petitori s-a hotarat sa cucereasca imparatia tatalui Dochiei si sa o ia de sotie. Dochia, de frica, a cerut unei vrajitoare sa o schimbe intr-o batrana si zbarcita pastorita, ca sa nu fie recunoascuta.

Iarna fiind, si-a luat pe ea 9 cojoace, ca sa nu ii fie frig. Insa, vremea a inceput sa fie tot mai calda, Dochia dand jos rand pe rand, in fiecare zi cate un cojoc. Dupa noua zile insa, a inceput sa bata un vant nastrusnic, care a adus frigul cu el, iar Dochia s-a transformat in stana de piatra.

 

Jurnalul meu de recunostiinta- Ma iubesc!

 

O alta legenda spune ca Dochia avea un fiu, Dragobete, bun la suflet, care si-a ales pereche o fata frumoasa, pe care insa Dochia nu o voia. Intr-o zi rece de iarna, baba Dochia a trimis-o pe fata la rau sa albeasca un ghem de sfoara neagra. Oricat il spala, cu mainile inghetate, sfoara nu isi schimba culoarea. Induiosat de cat se chinuia fata, Martisor (in unele legenede se spune ca era Isus) i s-a aratat si i-a dat o floare, cu care i-a spus sa atinga ghemul, iar acesta isi va schimba culoarea imediat.

Zis si facut! Cu ghemul alb, fata se intoarce acasa. Dochia, auzind povestea, a pornit cu turma la munte, presupunand ca a venit primavara, altfel de unde sa fi avut Martisor floare in toiul iernii?

Pe cum inainta, vremea se facea tot mai frumoasa, Dochia lasandu-si cele 9 cojoace, unul cate unul. Insa, vremea s-a schimbat si frigul s-a intors, iar Dochia, inghetata de frig, s-a transformat intr-o stana de piatra.

Cum sa te simti bine in fiecare zi? Cartonase inspirationale

O alta legenda, din zona Modovei, spune ca in prima zi din luna Martie, Primavara a iesit la marginea padurii si a observat sub o tufa de maracini un mic ghiocel. Dorind sa ii dea putere, Primavara a curatat toata zapada din jurul lui. Vazand asta, Iarna s-a infuriat si a pornit un vant puternic, sa distruga floarea, iar ghiocelul a inghetat.

Primavara dorind sa il protejeze, a ingradit giocelul cu mainile ei, dar spinii maracinelui au zgariat-o, facand ca o picatura de sange sa curga pe floare, care a inviat. Astfel, primavara a invins iarna, iar rosul sangelui si albul ghiocelului se regasesc in ata de martisor.

Astfel, in primele zile ale primaverii, vremea e schimbatoare, ba cald si soare, ba frig. Dar, dupa trecerea babelor, se spune ca frigul nu mai are putere, iar primavara pune stapanire cu ale ei culori frumoase si miresme de flori.

V-ati ales Baba? 🙂