Cum pot sa-l ajut pe copilul meu sa-si inteleaga emotiile?

Cum pot sa-l ajut pe copilul meu sa-si inteleaga emotiile?

In prezent, timpul petrecut de copil in compania familiei sale este destul de limitat. Grijile, responsabilitatile, serviciul si alti factori intervin in vietile noastre necontenit, iar parintii lupta sa gaseasca un echilibru intre acestea si familie.

Dezvolta inteligenta emotionala a copilului tau!

Increderea, bunatatea, dragostea si atentia sunt factorii care contribuie la apropierea membrilor familiei, atunci cand programul parintilor este mai incarcat. Nu e nevoie sa te invinovatesti din cauza faptului ca nu ai atat de mult timp liber precum ti-ai dori. Exista solutii. Prin joaca! Seara, inainte de culcare, exact la final de zi, cand, cu siguranta esti din nou acasa langa micutul tau.

Ti-ar placea sa stii:

-ce a facut copilasul tau in fiecare etapa a zilei?
-cum s-a simtit de dimineata pana la culcare? (a fost bucuros, sau trist? Si-a facut un prieten nou, sau a avut parte de o dezamagire? S-a plictisit, s-a infuriat, i-a fost teama, sau rusine?)
-cum il poti ajuta sa adoarma relaxat?

Ofera-i o calatorie cu Trenuletul emotiilor de peste zi. O calatorie sincera, deschisa, relaxanta si educativa. O calatorie prin care sa va consolidati relatia, sa o intariti, sa o imbunatatiti, sa fiti cei mai buni prieteni si sa-l determini pe cel mic sa-si exprime adevaratele emotiile fara retineri. Prin joaca!

Ce e Trenuletul emotiilor?

E un trenulet adevarat psihoeducational! Dar facut din carton. Se decupeaza si se asaza de-a lungul covorasului, in camera copilasului.
Contine:
-jocuri psihoeducationale
-exercitii de relaxare
-jetoane
-recompense

La ce il ajuta Trenuletul pe copilul meu?

-sa invete momentele zilei (dimineata, pranz, dupa-amiaza, seara, noapte)
-sa-si optimizeze orientarea temporala
-sa isi recunoasca emotiile si sa le gestioneze
-sa isi exprime liber trairile
-sa povesteasca cum i-a decurs ziua
-sa se conecteze cu parintele si sa comunice cu usurinta

Ce emotii contine Trenuletul?

-Mandrie
-Nehotarare
-Rusine
-Dezgust
-Bucurie
-Frica
-Tristete
-Iubire
-Plictiseala
-Furie

Cum sa comunic cat mai eficient cu copilul meu?

Adreseaza intrebari deschise, care cer implicare emotionala din partea copilului, pentru a evita raspunsurile laconice de genul: “am facut bine”. Copilul va simti interesul sincer manifestat de parinte, si dorinta de a-l sprijini, acolo unde este cazul. Pentru fiecare raspuns, copilul este invitat sa asocieze o emotie – aflata sub forma unui emoticon de culoare galbena (pentru emotiile pozitive) sau gri (pentru emotiile negative).

Este invitat sa “urce” in Trenuletul emotiilor si sa ataseze emoticoane vagoanelor, in functie de momentele zilei. Pentru ca rotitele trenului sa se puna in miscare, copilul trebuie sa se relaxeze si sa spuna ce simte. El trebuie sa stie ca trenuletul functioneaza zi de zi cu energie asigurata de emotii. Cand copilul este trist, trenul merge mai greu, alteori, cand e bucuros, sau nerabdator se va deplasa mai repede.

Ce activitati complementare mai contine Trenuletul emotiilor?

-exercitii de relaxare prin tehnica vizualizarii (In lumea viselor si Florile soptesc)
-povesti psihoterapeutice (Transformarea lui Ghi si Doi fulgi de nea)
-jocuri cognitive de familie
-jocuri cu personaje
-jocuri cu jetoane

Joaca-te impreuna cu copilasul tau, iar el va simti in tine un real sprijin, care-l va determina sa-si exteriorizeze sentimentele!

Petra Boanta, autor materiale educative pentru copii