O modalitate distractiva de invatare a sunetelor

O modalitate distractiva de invatare a sunetelor

Stiai ca majoritatea problemelor intalnite la copii iau nastere din cauza ca acestia nu pot exprima corect ceea ce simt si cu ce se confrunta?

Stiai ca un copil care vorbeste corect isi face prieteni cu usurinta si isi creste increderea in sine, reducand astfel sansele aparitiei anxietatii, furiei sau violentei?

Intervin-o de timpuriu in procesul de corectare a pronuntiei copilului tau si ajuta-l sa se faca inteles. 

Cum pot sa-l ajut pe copilul meu?

Printr-un excelent mijloc care-i ofera celui mic posibilitatea de a vizualiza modalitatea corecta de pronuntie a sunetelor, captandu-i atentia pe toata durata jocului: Oul Vorbaret.

Ce contine Oul Vorbaret?

– un ou din carton colorat si plastifiat;
– cartonase color cu palatograme pentru sunetele: A, O, U, E, I, Ă, Â/Î, P, B, M, T, D, N, L, F, V, S, Z, Ț, Ș, J, C, G, H, R;
– fise de lucru cu palatograme ce pot fi decupate si colorate de catre copil.

Cum il ajuta Oul Vorbaret pe copilul meu?

– ii arata cum trebuie sa tina buzele, limba si dintii pentru fiecare sunet in parte
– ii prezinta locul din care porneste vibratia in momentul pronuntiei sunetului
– il implica in exersarea muschilor faciali indispensabili unei vorbiri corecte

Cum se foloseste Oul Vorbaret?

– se va selecta cartonasul mic si patrat cu sunetul pentru care se vor face exercitii de pronuntie (pe spatele fiecarui cartonas este scris sunetul);
– se va suprapune cartonasul peste Oul vorbaret;
– se va atrage atentia copilului asupra formei gurii, a pozitiei limbii si a dintilor;
– fisele de lucru din interiorul cutiei vor ajuta copilul sa inteleaga modalitatea corecta de pronuntie a sunetelor si sa emita cu usurinta sunetele la care intampina dificultati.

Ce alte jocuri se pot pune in practica cu ajutorul Oului Vorbaret?

Exersam in oglinda

In fata oglinzii parintele rosteste pe rand fiecare sunet avand ca si suport cartonasele patrate. I se cere copilului sa repete acest lucru, imitand gurita de pe cartonas. ”Uite, pentru a rosti sunetul A, deschidem larg gurita. Ni se vad dintii si se vede si limba. Fa si tu la fel!”
Se reia jocul pana ce fiecare sunet este pronuntat corect.

Asociaza corect sunetul

Pe o masa se amesteca toate cartonasele cu gurita. I se cere copilului sa asocieze corect pe rand fiecare cartonas cu sunetul scris pe fisele de lucru. In momentul in care copilul alege un cartonas parintele rosteste tare si clar sunetul scris pe verso.

Oare ce sunet am rostit?

Se asaza pe o masa fisele de lucru cu desenele guritelor in sus. In timp ce copilul este atent la chipul parintelui se rosteste la intamplare un sunet, tare si clar. I se cere copilului sa coloreze gurita corespunzatoare sunetului rostit.

Ofera-i copilului tau posibilitatea de a invata sa rosteasca sunetele corect, prin joaca si distractie! Un zambet venit din partea copilului mandru de reusita sa valoreaza mai mult decat orice pe lume.

Petra Boanta