Sa lasam sau nu copiii sa se strambe?

Sa lasam sau nu copiii sa se strambe?

Strambatul este ceva firesc, natural, instinctiv si chiar sanatos. Dar ca si pentru orice alt lucru este important sa stabilim limitele si cadrul in care se poate realiza. Putem stabili cu copilul cand/cu cine/in ce situatii ne putem stramba.

Care sunt beneficiile strambatului?
Simplu: in primul rand, dezvolta muschii fetei. Corpul si fata au muschi. In cazul in care acesti muschi nu sunt folositi, nu se dezvolta corespunzator pentru a putea articula sunete/cuvinte/propozitii corect. Jocurile de-a strambatul ne pun in contact cu ceilalti si ne relaxeaza.

Jocul strambaturilor

Colectia noastra de materiale pentru logopedie o gasiti AICI

Dar cand si cum sa ne strambam?

Daca ne referim la bebelusi, cat de des. Da, bebelusii se stramba, zambesc, scot limba, vibreaza buzele (ca masina).  Exploreaza si descopera modurile in care isi pot folosi fata, limba, buzele, adica aparatul fonoarticulator.

Cand copiii devin mai maricei ii putem invata jocuri mai elaborate:

1. Unul langa celalalt, in fata oglinzii, parintele si copilul pot descoperi in cate feluri se pot stramba. Pot realiza un concurs pentru a-l descoperi pe “cel mai mare strambator”.

2. Un joc care poate ajuta la destresarea atat a parintilor, cat si a copiilor este cel in care copilul si parintele stau fata in fata. Unul se preface ca este suparat, iar celalalt, fara sa-l atinga, doar strambandu-se, trebuie sa-l faca sa zambeasca.

3. Uneori drumurile lungi cu masina pot fi plictisitoare. Le putem sugera copiilor sa se strambe la participantii aflati in trafic, din spatele lor.  Cu siguranta vor obtine un zambet si poate chiar o strambatura!

4. Oamenilor li se intampla sa se supere, sa se infurie, sa fie fericiti sau speriati. Fiecarei emotii ii corespunde o expresie faciala. Puteti cauta in reviste fete de oameni si impreună cu cei mici sa descoperiti cum se simt acei oameni si sa le imitati “strambaturile”. Acest joc  ii va ajuta sa asocieze emotia cu expresia faciala si sa isi dezvolte empatia.

5. Nimanui nu ii face placere sa isi auda copilul plangand sau tipand, dar oamenii nu sunt papusi… Oamenii,  fie ei mici sau mari au nevoie sa se exprime, dar au nevoie sa fie invatati cand, cum, unde se pot exprima adecvat. In plus, le putem crea copiilor ocazia de a se exprima prin intermediul jocului. In joc se pot preface ca sunt suparati, speriati, nervosi… Si noi impreuna cu ei.

logoped Irina Badeanca