Strategii pentru copilul cu fobie sociala

Strategii pentru copilul cu fobie sociala

Cand ne gandim la copiii nostri, ne dorim ca acestia sa-si gaseasca multi prieteni, sa se simta increzatori pentru a adresa intrebari la gradinita sau scoala, sa-si exprime parerile cu usurinta. Se intampla in cazul copiilor sa simta o oarecare frica atunci cand se afla in jurul altor persoane sau realizeaza diferite activitati in fata acestora. Aceste situatii ii pot face sa se simta ca si cum ar fi “pe scena”. Se pot ingrijora ca ar putea face ceva jenant sau ca altii vor rade de ei. Vei citi mai jos cateva sugestii utile pentru a-ti sprijini copilul sa devina mai increzator in situatii sociale diferite:

Jocul ideilor – Festina Lente (un excelent instrument pentru dezvoltarea creativitatii)

Incurajeaza copilul sa-si exprime grijile si temerile. Incepe prin a descrie o situatie recenta in cadrul careia ai observat unele semne de teama la copilul tau. “Ieri, cand a venit Dana la noi, ai parut nelinistita si ai stat mai mult langa mama. Parea ca nu erai foarte incantata de ideea de a avea un musafir in casa noastra. Cum a fost pentru tine?”. Deseori, copiii nu au asimilat pe deplin vocabularul emotiilor, astfel ca o alternativa atractiva este indicarea trairii cu ajutorul cartonaselor cu emotii.

60 de poezii pentru imbunatatirea comportamentului la copil

vitelul-nu-saluta

Spune-i copilului tau despre unele lucruri de care te-ai speriat cand erai de aceeasi varsta. Validarea si normalizarea trairilor copilului, fara critici sau etichetari, il vor ajuta in acceptarea propriilor emotii si a persoanei sale. De asemenea, il vei sustine in dezvoltarea empatiei, ceea ce ii va imbunatati abilitatile sociale.

Ajuta-l sa-si modeleze abilitatile sociale de baza. Copiii trebuie adesea sa fie invatati despre relationarea interpersonala prin secvente mici: sa initieze contactul vizual, sa zambeasca si cum sa intretina un scurt dialog politicos. Implicati micutul in diferite jocuri pentru exersarea deprinderilor sociale. In prima etapa, demonstrati comportamentul asteptat cu ajutorul animalelor de plus. Prezentati un scurt scenariu intr-un mod amuzant pentru a face copilul sa rada. Acest lucru va reduce teama copilului si ii va minimiza rezistenta. In timpul spectacolului, intrebati copilul: “Ce ar trebui sa spuna? Ai putea sa-l ajuti?”.

Emotiile si familia mea – Carti de joc 

Invata-l strategii eficiente pentru a face fata sentimentelor de incomoditate sociala. Luati o foaie si un creion si notati impreuna cu copilul toate solutiile pe care acesta le poate adopta. In cazul copiilor mai mari, aceasta activitate comuna ii va face sa se simta mai increzatori in propriile resurse. Cei mici vor avea nevoie de sugestiile noastre: „Ai putea sa te joci cu colegul pe care il cunosti de la gradinita/scoala? Ce crezi că ai putea vorbi cu ceilalti copii? Ce jucarie ai vrea sa le arati?”. Odata ce stie ca se poate descurca cu tot mai multe situatii, se va simti mai pregatit sa faca fata noilor experiente.

Incurajeaza-l sa-si confrunte, treptat, temerile. Realizeaza acest pas prin teatru de papusi, poveste sau desen. In acest mod, copilul se poate identifica cu personajul ce se confrunta cu aceleasi dificultati. Expunerea la un model concret il va motiva pentru schimbare si pentru transpunerea solutiei auzite. Incepe cu situatia cea mai putin infricosatoare pentru copil si incurajeaza-l sa incerce in mod repetat (de exemplu: sa salute in fiecare dimineata vanzatoarea), pana cand nu mai simte teama. Apoi se poate trece la alte tipuri de situatii sociale.

Apreciaza-l pentru fiecare reusita! Gestionarea fricii necesita o munca grea. Sprijina-l pe copil in recunoasterea propriilor progrese si lauda-l pentru fiecare ocazie in care nu se lasa prins in „capcana” fricii.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut