Sunetul F – exercitii de pronuntie

Sunetul F – exercitii de pronuntie

 Concurs de viteza intre furnici

Obiectiv:
– emiterea sunetului F

37 poezii logopedice pentru corectarea pronuntiei – Carte Supereroii Vorbirii

 I. Ne pregatim sa vorbim
1. Dintisorii iepurasului: dintii de sus vor musca usor din buza inferioara.
2. Ne racorim: copilul va sufla aerul cu putere pe gura, directia jetului de aer fiind spre piept, in acest timp se scutura usor palma (imitand gestul pe care il facem atunci cand ne este foarte cald).

Logopedie prin jocuri si exercitii

II. Fa ca mine
Demonstratia emiterii in fata oglinzii
– dintii superiori apasa usor buza inferioara, buza de sus este putin ridicata, jetul de aer iese printre dinti si buze, corzile vocale nu vibreaza;
– cu ajutorul degetului aratator se va impinge usor buza de jos a copilasului, in timp ce acesta este rugat sa expire aerul pe gura.

NOU in colectia Jucarii Vorbarete: Oul vorbaret – Palatograme (instrument pentru corectarea pronuntiei sunetelor)

Variante de jocuri logopedice:

1. 4 furnici se intrec care sa ajunga prima la linia de sosire. In timp ce se intrec ele poarta pe spate o farama de paine si respira aerul pe gura rapid si in mod repetat, sprijinindu-si dintii de sus pe buza de jos. Fa si tu ca si furnicile!

2. Ultima furnica e foarte obosita, ea merge incet si spune Uf-uf-uf!, Of-of-of! (copilul va face prin cabinet pasi lenti si apasati, concomitent cu pronuntia: Uf-uf-uf!, Of-of-of!)

3. O furnica isi scapa faramitura de paine (copilul va arunca pe jos, in mod repetat, o jucarie de plus concomitent cu pronuntia onomatopeelor: „paf!”, „buf!”, „puf!”)

4. Cantecul furnicii (copilul va fredona ritmul unui cantec cunoscut, pronuntand repetat sunetul F)

logoped Laura Hardalau