Teama despartirii de mami: 8 idei pentru a trece peste

Teama despartirii de mama: 8 idei pentru a trece peste anxietatea separarii

Daca te pregatesti sa reincepi activitatea profesionala sau doar sa lipsesti cateva ore de acasa, poti sa te confrunti cu o experienta emotionala solicitanta atat pentru tine, cat si pentru copil. Cu toate acestea, o planificare atenta si acceptarea faptului ca un anumit nivel de neliniste si lacrimi sunt normale, pot inlesni trecerea de la mama la persoana ce va avea grija de copil, fie cand mama trebuie sa lipseasca, fie cand reincepe activitatea profesionala.

Impreuna – zece episoade simpatice cu solutii de dialog si joaca la tot atatea situatii problematice care apar in viata celor mici. 

Iata cateva strategii ce il pot ajuta pe cel mic sa treaca mai usor peste teama de separare de mama:

1. Pregateste copilul pentru plecarea ta, in prima etapa, doar printr-un joc imaginativ. Poti organiza un mic teatru de papusi, folosindu-te de jucariile preferate ale copilului. Scenetele interpretate vor reprezenta momentele plecarii si ce poate face copilul pentru a trece mai usor peste despartire. Explica-i copilului ce se va intampla, ca si tie iti va fi dor de el, ca e normal sa simtim in acest mod. In acest fel, vei reusi sa transformi necunoscutul in cunoscut, vei reusi sa-i oferi micutului tau o imagine mai clara si raspunsuri potrivite pentru nivelul lui de intelegere.

Emotiile lui Noni. Sunt trist!

2. Incearca sa mentii anxietatea ta la un nivel minim. Este absolut normal pentru tine, ca parinte, sa te simti ingrijorat atunci cand iti vezi copilul trist. Nu pleca pe ascuns, copilul tau are nevoie sa stie ca se poate baza pe sinceritatea ta si a gesturilor tale. Daca micutul tau vede ca esti foarte agitat, va anticipa posibile pericole pentru el. Pregatirea copilului tau este importanta, dar propria ta pregatire este un aspect la fel de semnificativ. Poti exersa cum iti vei lua ramas bun si modalitatile pe care le vei utiliza pentru ca sa ramai calm. Ramai zambitoare si reaminteste-i ca te vei intoarce.

3. Daca micutul tau plange si tu dai inapoi in momentul plecarii, va plange si mai tare deoarece isi va da seama ca este o modalitate de a te tine langa el. Chiar daca iti este foarte greu sa pleci, aminteste-ti ca situatiile concrete sunt cele ce ofera posibilitatea dezvoltarii abilitatilor de adaptare.

Emotiile si familia mea – carti de joc

 

4. Alege un obiect preferat al copilului pentru a facilita adaptarea: paturica sau animalutul de plus. Aceste obiecte ii pot oferi micutului consolare, stimulare tactila deoarece sunt dintr-un material moale si placut pentru imbratisat, dar stimuleaza si abilitatea de autolinistire a copilului.

5. Ajuta-l pe copil sa invete sa aiba incredere in persoana ce-l va ingriji, petrecand momente de joaca cu voi trei impreuna. E indicat ca bunica sau bona sa stie care sunt activitatile preferate ale copilului, modalitati de linistire sau ritualul de adormire al copilului pentru a asigura un nivel crescut de familiaritate. Incearca sa-l lasi perioade scurte, apoi poti creste perioada in care vei lipsi pentru a stimula toleranta trairilor negative si invatarea metodelor pentru a face fata situatiei noi.

6. Propune-i copilului activitati si materiale care sa-l ajute sa treaca peste momentele in care vei lipsi. Poti pune la dispozitia copilului: plastilina cu lavanda, planse de decorat cu plastilina, instrumente muzicale, plastilina si macaroane, macaroane colorate pentrut insirat, muzica si dans, album cu pozele familiei, flacoane in care sa introduca paie, manipularea mingilor senzoriale (se pot utiliza si pentru un masaj usor). Manipularea sau strangerea acestor obiecte necesita incordarea/relaxarea muschilor, iar efectul este unul de detensionare.

7. Realizati impreuna exercitii de respiratie. Daca alegem sa le prezentam intr-o forma distractiva, chiar si cei mai mici le pot invata si exersa. Cele mai simple sunt suflarea baloanelor de sapun sau morisca. Aceste exercitii sunt benefice deoarece au rolul de a-l linisti si creste sentimentul controlului. In jurul varstei de 3-4 ani, poti introduce scurte exercitii de relaxare. Astfel ne putem intinde ca pisica, apoi ascunde in carapace ca si broasca testoasa.

8. Dupa ce ajungi acasa, dedica 10-15 minute jocului, timpului petrecut impreuna, conectarii. Copiii vor descoperi ca pot sa faca fata diverselor situatii si invata moduri diferite de rezolvare a problemelor.

Harjoana – joaca de-a incaierarea sau activitatea fizica realizata impreuna cu copilul, consolideaza relatia parinte–copil, stimuleaza inteligenta emotionala sigenerala, creste increderea in sine si reduce agresivitatea copiilor.

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut