Timpul pe înțelesul copiilor 

Timpul pe înțelesul copiilor

Ce este TIMPUL? Mă pot juca cu el?
Îl putem cumpăra din magazin ca să avem mai mult?
Mami, unde zboară timpul? Mami, putem călători în timp? Vreau să fiu mare!

Știm…aveți multe întrebări, iar conceptul de timp este foarte greu de înțeles pentru mulți copii, dar nu descurajați! Venim în ajutorul vostru cu câteva idei frumoase de activități:

Anotimpurile

Anotimpurile pot fi cel dintâi și principalul punct de plecare pentru introducerea acestui concept.

De exemplu: Prin observarea unui copac de-a lungul anotimpurilor, copiii pot vedea progresia: frunzele verzi ale verii devin roșii, apoi maronii și, în cele din urmă, cad de pe copac înainte de a reveni la viață primăvara. Aceasta este o reprezentare tangibilă a trecerii timpului pe care cei mici o pot înțelege.

ANOTIMPURI – versuri adunate, rime minunate

Un alt joc tare frumos prin care îi putem învăța pe copii despre anotimpuri este „Eu spionez”.  Acesta este un joc simplu pe care îl puteți juca ori de câte ori aveți câteva minute în plus. Oferiți copiilor indicii precum „Observ frunze verzi, mere roșii mititele și buburuze care zboară. Despre ce anotimp este vorba?” Lăsați-i să ghicească anotimpul. După ce înțeleg jocul, copiii își fac propriile indicii.

Lunile anului

O modalitate utilă pentru copii de a afla despre trecerea timpului cu ajutorul lunilor anului este prin crearea unui CALENDAR. 

Puteți realiza un calendar în sala de clasă sau acasă prin construirea unui afiș cu zilele voastre de naștere. La începutul anului, fiecare elev sau fiecare membru al familiei își creează propria coroană pentru ziua lui de naștere, care este afișată pe peretele, de asemenea, putem lipi și poze pe afiș. Pe parcursul anului, verificăm zilele de naștere, felicităm persoanele care își serbează ziua, iar de ziua noastră purtăm coroana realizată.

Anotimpurile

Această idee de a include zilele de naștere ale elevilor, a membrilor familiei în calendar pentru ca ei să le urmărească, este foarte ușor de realizat și cu siguranță ajută la stimularea unui sentiment de apartenență.

Zilele săptămânii

Orice sarcină sau informațiie nouă este mai accesibilă și mai ușor de reținut prin joacă.

Joc: Șapte copii vor sta în fața colegilor fiecare ținând un carton pe care scrie o zi din săptămână. Pe rând fiecare elev va oferi instrucțiuni pentru a pune zilele săptămânii în ordinea corectă. 

Azi, maine, acum si imediat

Acest joc se poate juca și acasă în felul următor: Zilele săptămânii sunt scrise pe cartonașe, iar copilul îi oferă instrucțiuni părintelui despre ordinea în care trebuie să așeze zilele săptămânii.

Este vital să oferim copiilor suport vizual pe măsură ce învață ordinea zilelor, lunilor sau anotimpurile.

Ore, minute, secunde 

–  Rutina

Înainte de a învăța detalii precum cadran, minutar, etc., trebuie să începem cu conceptele generale de timp – dimineață, după-amiază, seară. Inițial putem vorbi despre activități care au loc în anumite momente ale zilei, de ex. „mâncăm micul dejun dimineața” și „noaptea ne culcăm”.

Rutine Montessori pentru fetite – cartoane de perete educative si decorative

După care putem să îi întrebăm când se întâmplă anumite evenimente – acest lucru îi poate ajuta să-și structureze ideea de timp în anumite secțiuni. 

– Durata de timp

Pentru a putea înțelege mai ușor trecerea și urmărirea timpului, putem să subliniem cât durează lucrurile în viața de zi cu zi, cum ar fi spălatul dinților, micul dejun sau vizionarea desenelor. Putem să cronometrăm câteva dintre activitățile preferate ale copilului pentru a-l ajuta să se conecteze mai mult la ideea de trecere a timpului.

Ceasul si masurarea timpului – colectia De ce?

După vârsta de 5 ani, de când cunoaște cifrele, copilul tău poate înțelege că săgeata mică arată ora. Chiar dacă acest lucru nu îi va spune nimic, va descoperi, puțin câte puțin, că ceasul este un reper. Odată ce știe să numere, numărați secundele împreună privind secundarul cum aleargă în jurul cadranului. În final, observați săgeata mare a ceasului, care arată minutele, cum se mișcă. Puteți cumpăra un ceas analogic sau puteți realiza unul care să fie doar al copilului și să-i explicați rolul fiecărei săgeți. 

Spor la joacă și la învățat!

Ghiață Estera