Trucuri anti-oboseala pentru mamici

Trucuri anti-oboseala pentru mamici

„Meseria” de parinte este singurul loc de munca ce necesita atentia noastra toata ziua, in fiecare zi, pe tot parcursul anului. Toti parintii copiilor mici se obosesc. Multi nu stiu ce sa faca si pot avea sentimentul ca sunt foarte aproape de capatul puterilor, ca nu sunt parinti buni. Cand suntem epuizati, percepem totul intr-o lumina negativa. De asemenea, avem mai multe sanse sa luam decizii nepotrivite. Pentru a fi un parinte bun, trebuie sa ai grija de tine!

Aici poti citi 7 idei care sa te ajute in perioada solicitanta:

1. Fii blanda cu propria persoana
Aceasta perioada epuizanta este doar o faza ce va trece. Te vei simti odihnita din nou. In loc sa te invinovatesti fiindca te simti obosita, accepta faptul ca, in prezent, nu esti la nivelul energiei tale normale. Sentimentul de oboseala este parte componenta a vietii parintilor.

101 ponturi pentru mamici

2. Ajusteaza-ti asteptarile
In mod normal esti eficienta, ai capacitatea de a realiza mai multe sarcini in acelasi timp si sa duci la bun sfarsit ceea ce ai inceput. Dar, pentru moment, este bine sa inveti sa prioritizezi sau sa lasi cateva lucruri sa astepte. Sarcinile si indatoririle tale mai putin urgente vor fi in continuare acolo cand te vei simti mai odihnita.

3. Permite-ti o pauza
Acorda-ti permisiunea de a te relaxa si comanda o pizza. Uneori avem nevoie de mai mult decat odihna. Este posibil sa fii nevoita sa-ti iei o zi libera pentru a putea reduce oboseala. Nu este un semn de slabiciune atunci cand cerem ajutor, e un semn ca ne cunoastem limitele.

 Montessori acasa in 35 de fise 

4. Acorda atentie somnului
Este important sa dormi. Sigur ca noi, mamele, ne putem convinge ca putem sa ramanem treze pana tarziu si sa realizam cat mai multe sarcini. Cu toate acestea, lipsa de somn interfereaza cu bunastarea noastra si pe termen lung ne face sa fim si mai obositi. Ar fi important sa avem parte de 8-9 ore de somn. Apoi, pentru cel putin cateva zile, du-te la culcare cu cel putin o jumatate de ora mai devreme, astfel incat sa incepi sa recuperezi din epuizare. Chiar daca in realitate nu reusesti sa dormi, inchide ochii si lasa-ti corpul sa se relaxeze cateva minute. Acest lucru te va ajuta sa te simti putin mai energica.

Te iubesc, orice-ai face!

5. Gaseste strategii pentru gestionarea stresului
Chiar daca a fi parinte este o mare bucurie, acest rol aduce si o doza de stres. Deci nu numai ca ne confruntam cu stresul din cauza rolului maternitatii, dar se mai adauga presiunea din partea cerintelor casnice, a locului de munca sau a altor responsabilitati pe care le detinem. O solutie utila in acest caz este sa identificati cel putin trei lucruri pe care doriti sa le realizati si asigurati-va ca aveti sansa sa faceti cel putin unul din aceste lucruri in fiecare zi. De asemenea, asigurati-va ca puteti petrece cel putin 15 minute pe zi ca sa va relaxati si sa va concentrati asupra propriei persoane.

6. Evita sa te compari cu alti parinti
Daca te uiti la alti parinti, s-ar putea sa para ca ei se descurca mult mai bine. Trebuie sa-ti dai seama ce functioneaza pentru tine si pentru familia ta. Daca te compari constant cu alti parinti, nu vei simti niciodată ca faci o treaba destul de buna.

7. Invata sa-ti relaxezi mintea
Poti practica exercitii de relaxare de tip mindfulness, ce ne ajuta la reducerea anxietatii si a stresului, ne ajuta sa ne regasim energia si sa ne concentram asupra prezentului.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut