Vorbitul in somn la copii este un motiv de ingrijorare?

Vorbitul in somn la copii este un motiv de ingrijorare?

Micutul tau vorbeste in somn? Si uneori chiar te-ai distrat copios? Este in regula, foarte multi parinti au trecut prin asa ceva. Insa daca ai ajuns la acest articol, inseamna ca ai inceput sa te ingrijorezi si sa te intrebi: ”Oare copilul meu a suferit vreo trauma in subconstient?”, ”Ar trebui sa mergem la doctor?”, ”Se ascunde oare un pericol in spatele acestor episoade de vorbit in somn?”

Vom incerca noi sa iti raspundem in acest articol.

Iti recomandam cartea Iepurasul care voia sa adoarmaFolosind diverse tehnici psihologice eficiente, menite sa-i ajute pe copii sa se relaxeze, cartea le permite micutilor sa faca parte cu adevarat din poveste si sa adoarma in acelasi timp cu personajul principal, iepurasul.

iepurasul-care-voia-sa-adoarma-im1-304x360

Vorbitul in somn (somnilocvia) este un comportament care se intampla fara ca cel mic sa fie constient de acesta. Poate copilul tau doar gangureste cuvinte ininteligibile ori scoate simple sunete sau poate vorbeste cu propozitii complete cu sens sau fara. De asemenea, vorbitul in somn poate fi facut fie pe soptitelea, fie copiii pot vorbi foarte tare. Acest lucru se poate intampla o data pe noapte sau de mai multe ori, insa o trancaneala nu dureaza mai mult de 30 de secunde.

Aceste tulburari de somn sunt destul de comune, ele fiind semnalate cu o frecventa de 50% in cazul copiilor (asta inseamna ca jumatate din copii vorbesc in somn!) si 5% in cazul adultilor, atat la femei, cat si la barbati, si nu necesita de obicei atentie medicala. De cele mai multe ori vorbitul in somn dispare asa cum apare, din senin.

Ioana Chicet-Macoveiciuc, cunoscuta si sub pseudonimul de Printesa urbana, ofera recomandari calde, in cartea ei O sa te tin in brate cat vrei tu si inca o secunda, despre cum e sa fii mama, cu zambete, cu lacrimi, cu momente de oboseala crunta si cu cele mai frumoase clipe pe care ti le aduce un copil.

o sa te tin in brate_coperta

In general, somnilocvia apare intre varsta de 3 si 12 ani si poate sa se intample fie ocazional, fie in timpul fiecarui somn (noapte sau zi). Un ciclu de somn normal are patru faze, iar vorbitul in somn si somnambulismul apar in ultimele doua faze ale somnului. Exista o mare probabilitate ca acest comportament sa fie mostenit din familie ori sa fie influentat de anumiti factori externi, insa toate studile existente pana acum nu au putut depista sursa vorbitului in somn.

O mamica, a carei fiu vorbeste in somn, povesteste: ”Eu una am antecedente de vorbit in somn, cand eram mica spuneam chiar si poezii si intr-o noapte chiar am povestit cu lux de amanunte un ghiozdanel pe care il vazusem in ziua respectiva intr-o vitrina si pe care mi-l doream mult dar nu le spusesem alor mei.”

Specialistii recomanda ca frecventa episoadelor de vorbit in somn sa fie monitorizata, iar daca somnilocvia afecteaza vizibil copilul (are reactii agresive in timpu ce vorbeste in somn sau tipa foarte tare si manifesta o teama intensa), este necesară supravegherea medicala: ”In mod normal, pe masura ce copilul avanseaza in varsta, frecventa acestora scade si, in cele din urma, dispar. Vorbitul in somn este o afectiune inofensiva in majoritatea cazurilor insa, daca acesta persista si se manifesta cu o frecventa crescuta, este necesara interventia psihoterapeutica”, e de parere dr. Iris Gogorici

vorbitul in somn la copii

In general nefiind o problema patologica, vorbitul in somn nu are niciun tratament care sa reduca aparitia somnilocviei. Recomandarea specialistilor este sa aveti grija ca cel mic sa beneficieze de odihna suficienta, iar peste zi sa nu fie expus la episoade de stres emotional puternic. Recomandarea noastra este sa nu vorbiti cu cei mici despre aceste episoade daca sunteti inca ingrijorati despre vorbitul lor in somn. Veti aduce un stres inutil in viata lor si exista un risc mare ca ei sa nu se simta ”normali”, sa le fie frica sa doarma cu ceilalti copii la gradinita ori sa aiba cosmaruri nascute din teama ca poate vor vorbi in somn.

Sperand ca v-am inlaturat grijile si v-am adus explicatiile pe care le cautati, va dorim cu drag: Somn usor!

copiii vorbesc in somn