20 de intrebari despre scoala pe care sa le pui copilului tau

20 de intrebari despre scoala pe care sa le pui copilului tau

Sep 20, 2016Laura

20 de intrebari despre scoala pe care sa le pui copilului tau

Suntem nerabdatori sa aflam cum a fost ziua de scoala a copilului nostru, dar de multe ori intrebarea “Cum a fost azi la scoala?” se termina cu raspunsul simplu “Bine”. Modul de formulare a intrebarilor influenteaza raspunsurile copiilor nostri. E indicat sa adresam intrebari deschise, la care nu se poate raspunde monosilabic.

Jocuri potrivite pentru profesori inspirati si prescolari voiosi

La fel, atunci cand initiem conversatia cu copilul nostru, sa-i acordam atentie si sa fim pregatiti sa ascultam exact ce doreste sa ne spuna, nu doar ceea ce ne linisteste. E important sa vada modelul nostru, sa ne auda si pe noi cum ne descriem ziua. Iata 20 de intrebari potrivite pentru incurajarea conversatiilor cu copiii nostri: 1. Care a fost cel mai bun lucru ce ti s-a intamplat azi la scoala? 2. Care au fost momentele ce nu ti-au placut? 3. Ce te-a facut sa zambesti astazi la scoala? 4. Pe cine ai avut ocazia sa ajuti azi? 5. Te-a ajutat unul dintre colegi? 6. Ce ti-a spus cel mai des doamna invatatoare? 7. Daca ar fi sa alegi o culoare care sa exprime cum te-ai simtit azi la scoala, care ar fi aceasta? 8. Daca ai putea da timpul inapoi, ce anume ai schimba din ziua de azi? 9. Care este regula ta preferata? 10. Care este regula cel mai greu de respectat?

Franklin merge la scoala

Un factor important al confortului emotional, in mediul scolar al copilului, se refera la modul relationarii cu colegii. Raspunsurile copilului ne vor ajuta sa ne dam seama cum reuseste sa comunice cu colegii lui, care sunt abilitatile de socializare ce necesita exersare. Discutarea situatiilor concrete impreuna cu copilul il ajuta sa invete noi comportamente dezirabile.

Carticica succesului la scoala

11. Ce lucru nou ai aflat despre unul dintre colegi sau doamna invatatoare? 12. Ce joc ai jucat in pauza? 13. Cu care coleg ai vorbit cel mai mult in pauza? 14. Daca ai participa la un concurs sportiv, cu care coleg ai vrea sa formezi echipa? 15. Pe cine ai dori sa inviti la petrecerea zilei tale de nastere? 16. Daca ai avea un aparat de fotografiat special, cum ar arata poza zilei tale? 17. Este ceva ce-ti face placere la scoala si am putea sa realizam si acasa? 18. Daca tu ai fi directorul scolii, care ar fi prima ta decizie? 19. Daca ai scrie o poveste despre ziua de azi, care ar fi titlul? 20. Ce joc vrei sa ne jucam pana ajungem acasa?

Montessori – Literele mele in relief

Copiii sunt diferiti, de aceea e important sa tratam fiecare copil diferit. Cand dorim sa aflam cat mai multe detalii despre ziua de scoala, sa tinem cont si de caracteristicile copilului. Este el un introvertit si are nevoie de timp singur? E indicat sa nu exageram cu intrebarile si sa ascultam copilul in ritmul in care doreste sa ne impartaseasca principalele momente de scoala. Are nevoie de multa miscare si dupa orele de la scoala abia asteapta sa fuga, sa topaie, sa se catere? Abia apoi vom putea initia conversatia si vom putea avea parte de receptivitatea copilului nostru. Modul in care parintele reactioneaza la raspunsurile primite va influenta calitatea viitoarelor conversatii. In cazul in care vom afla despre conflicte sau comportamente nepotrivite, sa evitam impunerea propriului punct de vedere. Impreuna cu copilul, putem gasi alternative de solutionare a problemelor, ce-l ajuta si in dezvoltarea abilitatilor, dar si pentru a se simti iubit si acceptat neconditionat de catre parinti. Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare