30 de jocuri distractive pentru evaluarea si dezvoltarea auzului fonematic

30 de jocuri distractive pentru evaluarea si dezvoltarea auzului fonematic

Oct 15, 2018Petra

30 de jocuri distractive pentru evaluarea si dezvoltarea auzului fonematic

Adesea, copiii tind sa pronunte la fel cuvintele paronime, cuvintele la care difera un sunet si au inteles total diferit, din cauza faptului ca nu reusesc sa faca distinctia dintre sunete din punct de vedere fonematic. Ei le aud la fel, deci le pronunta la fel: lac-rac, papa-baba, sar-zar, ros-roz etc.

Cum putem ajuta copilul sa-si dezvolte auzul fonematic? Cum putem invata copilul sa pronunte corect cuvintele?

Probleme de Pronuntie la Copii: Distinctia Intre Cuvintele Paronime

Adesea, copiii tind sa pronunte la fel cuvintele paronime, adica acele cuvinte care difera doar printr-un sunet si au intelesuri total diferite. Aceasta se intampla deoarece nu reusesc sa faca distinctia dintre sunete din punct de vedere fonematic.

Copiii aud aceste cuvinte la fel, deci le pronunta la fel. Exemple frecvente includ:

  • Lac vs. Rac
  • Papa vs. Baba
  • Sar vs. Zar
  • Ros vs. Roz

Cauzele Problemei

  1. Perceptie Fonematica

    • Dificultatea de a distinge intre sunete similare poate fi cauzata de o perceptie fonematica insuficient dezvoltata.
    • Copiii pot auzi sunete aproape identice, ceea ce duce la pronuntia incorecta.
  2. Dezvoltare Lingvistica

    • In primii ani, dezvoltarea limbajului este inca in curs de desfasurare, iar copii pot confunda cuvintele paronime.
    • Procesul de invatare a limbajului include diferentierea subtilitatilor fonetice.

Iata aici o serie de 30 de jocuri si exercitii logopedice distractive, usor de aplicat atat de catre logopezi cat si de catre parinti si bunici:

Evaluarea auzului fonematic. Ce contine acest material? - un album logopedic pentru evaluarea auzului fonematic in cazul a 10 sunete perechi in pozitie initiala, mediana si finala (P-B, T-D, T-C, L-R, S-T, S-Z, S-Ţ, S-Ş, Ţ-CE, C-G) - 30 de jocuri logopedice pentru diferentierea fonematica - liste de cuvinte paronime

Materialul are forma de calendar de birou pentru a fi atractiv in lucrul cu copiii, pagini cartonate si imagini colorate.

Exemple de jocuri logopedice pentru sunetele L-R si S-T

 

Pentru depistarea eventualelor dificultati de identificare a sunetelor, i se va cere copilului sa raspunda la intrebarile propuse pentru fiecare imagine. Intrebarile sunt orientative, logopedul sau parintele urmand sa le adapteze in functie de copilul caruia ii face evaluarea. Jocurile pentru dezvoltarea auzului fonematic sunt dinamice, invitand copilul si logopedul/parintele la miscare si buna-dispozitie.

La ce il ajuta aceste jocuri pe copilul meu?

Jocurile logopedice sunt resurse excelente pentru dezvoltarea limbajului copilului. Acestea ofera multiple beneficii care contribuie la imbunatatirea vorbirii si a abilităților de comunicare ale celor mici. Iata cum pot ajuta aceste jocuri copilul tau:

1. Corectarea Pronuntiei

  • Imbunatatirea Articulatiei: Jocurile logopedice ajuta copilul sa-si corecteze pronuntia prin repetitie si exercitii specifice.
  • Dezvoltarea Abilitatilor Fonemice: Activitatile interactive faciliteaza invatarea sunetelor corecte si combinarea lor in cuvinte.

2. Dezvoltarea Auzului Fonematic

  • Distinguerea Sunetelor: Jocurile ajuta copilul sa dezvolte auzul fonematic, esential pentru recunoasterea si diferentierea sunetelor.
  • Perceptie Auditiva: Activitatile fonetice stimuleaza perceptia auditiva si intelegerea subtilitatilor sunetelor.

3. Imbunatatirea Atentiei si Concentrarii

  • Concentrare: Participarea la jocuri logopedice ajuta copilul sa-si imbunatateasca atentia si concentrarea.
  • Abilitati Cognitive: Exercitiile si provocarile din jocuri solicita copilul sa se concentreze asupra sarcinilor si sa rezolve probleme lingvistice.

Exemplu de joc pentru diferentierea sunetelor S-Z Joc logopedic 16: Pe oglinda se vor desena cu carioca doua flori mari fara tulpina, iar in mijlocul lor se vor scrie literele de tipar S si Z. Pe palma copilului se va desena o albina. I se va cere copilului sa puna palma/albina pe floarea cu sunetul pe care-l va auzi. I se vor spune pe rand copilului sunetele S si Z, iar apoi se vor introduce aceste sunete in silabe, cuvinte simple si cuvinte complexe.

Lista cuvinte paronime: ser-zer, sac-zac, seu-zeu, sare-zare, slot-zlot, spor-zbor, sale-zale, sărit-zărit, seamă-zeamă, sorele-zorele.

Exemplu de joc pentru diferentierea T-D Joc logopedic 4: Se vor umfla doua baloane, pe care se vor scrie cu carioca literele T si D. Copilul va arunca in sus balonul pe care scrie litera pe care a auzit-o in cadrul cuvantuui spus de catre logoped/parinte.

Lista cuvinte paronime: tur-dur toi-doi top-dop tare-dare tac-dac tai-dai tună-dună tacă-dacă trepte-drepte tusă-dusă tuci-duci tuș-duș tata-data.

Jocurile logopedice sunt un instrument valoros pentru corectarea pronuntiei, dezvoltarea auzului fonematic si imbunatatirea atentiei si concentrarii copilului tau. Prin integrarea acestor jocuri in rutina zilnica, poti contribui la dezvoltarea armonioasa a abilităților de comunicare ale micutului tau.

Petra Boanta



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare