4 strategii care vor ajuta copilul sa-si recunoasca emotiile

4 strategii care vor ajuta copilul sa-si recunoasca emotiile

Jun 04, 2018Petra

4 strategii care vor ajuta copilul sa-si recunoasca emotiile

Stiai ca tot mai multi copii se inchid in sine, devin necomunicativi, chiar agresivi si expusi la stimulii externi negativi din cauza ca nu stiu cum sa-si exprime emotiile pe care le resimt? "Lasa-ma!", "Nu vreau!", "Nu stiu!" devin raspunsurile cele mai obisnuite pe care le primeste parintele atunci cand incearca sa calmeze un copil iritat.

 

Ajuta-ti copilul sa-si recunoasca emotiile, sa le inteleaga, sa stie ce se petrece cu el atunci cand e furios, agresiv, anxios!

 

Beneficiile jocurilor pentru inteligenta emotionala

  1. Invatarea empatiei: Jocurile de rol ajuta copiii sa inteleaga si sa respecte sentimentele altora, dezvoltandu-le empatia.

  2. Gestionarea emotiilor: Jocurile care implica strategii si rezolvarea problemelor invata copiii cum sa-si controleze emotiile in situatii dificile.

  3. Dezvoltarea comunicarii: Prin jocuri, copiii invata sa exprime clar ceea ce simt si sa comunice eficient cu cei din jur.

Cele 32 de cartonase Emotiile si familia mea, cate 4 (mama, tata, fetita, baietel) pentru fiecare tip de emotie iti ofera o alternativa distractiva de petrecere a timpului prin joaca.

Cum il ajuta cartonasele pe copilul meu?

  • sa-si dezvolte increderea de sine
  • sa denumeasca principalele emotiile pe care le resimte
  • sa-si dezvolte o autonomie solida
  • sa-si exprime emotiile si sa le inteleaga
  • sa le recunoasca la ceilalti
  • sa-si dezvolte vorbirea
  • sa socializeze si sa empatizeze cu ceilalti
  • sa-si infraneze emotiile neplacute precum furia, agresivitatea etc.

Iata 4 jocuri pe care le poti pune in practica impreuna cu copilul tau:

1.Jocul Ma simt asa, atunci cand (I se cere copilului sa extraga un cartonas si sa enumere momentele in care simte emotia respectiva)

2.Jocul de dezvoltare a vorbirii (I se cere copilului sa extraga 3 cartonase si sa creeze o poveste pe baza acestora, pornind de la emotia reprezentata. Daca copilul a extras de exemplu Bucurie, Mirare si Rusine poate sa spuna: Cand m-am trezit am fost bucuros gandindu-ma ca voi merge cu familia la gradina zoologica. M-a uimit insa faptul ca desi s-a anuntat vreme frumoasa, afara ploua. M-am simtit rusinat cand mi-am dat seama ca ploaia nu era altceva decat furtunul de gradina cu care tatal meu uda iarba)

3. Jocul de recunoastere a emotiilor (I se cere copilului sa identifice pe rand toate fetele Bucuroase, Triste, Furioase, Mirate, Dezamagite, Infricate, Rusinoase sau Dezgustate din multitudinea de carti de joc amestecate pe o masa)

4.Jocul de mima (I se cere copilului sa extraga un cartonas si sa imite emotia de pe acesta. Copilul va zambi daca a extras un cartonas cu un chip bucuros, va lasa colturile buzelor in jos daca a extras un cartonas cu Tristete, va deschide larg ochii si gurita sa va lua forma literei O daca a extras Mirare si asa mai departe)

Cartonasele Emotiile si familia mea reprezinta solutia potrivita pentru jocurile in deplasare. Acestea au colturile rotunjite pentru a feri copilul de orice pericol. Imaginile sugestive sunt atent realizate, ajutandu-l pe cel mic sa identifice cu usurinta diferenta dintre expresiile emotionale.

Integrarea jocurilor in rutina zilnica a copilului tau nu doar ca ii dezvolta inteligenta emotionala, dar si il ajuta sa devina mai empatic, sa-si gestioneze mai bine emotiile si sa comunice eficient. Aceste abilitati sunt esentiale pentru succesul social si emotional al copilului pe termen lung.

Prin joaca, invatarea devine o experienta placuta si naturala. Asadar, incurajeaza-ti copilul sa se joace si sa invete prin joaca!

Petra Boanta


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare