5 lucruri in care sa investesti timp anul acesta

5 lucruri in care sa investesti timp anul acesta

Jan 10, 2018Petra

5 lucruri in care sa investesti timp anul acesta

Responsabilizeaza copilul

Ofera-i micutului tau sarcini de indeplinit care sa necesite o mica doza de responsabilitate, astfel incat sa-l determini sa-si dea silinta si sa se implice trup si suflet.

Invata-l cum sa aiba grija de un animal de companie. Cum sa-l hraneasca, cum sa-l ingrijeasca, cum sa-l perie.

Insufla-i astfel grija fata de aproapele sau. Invata-l sa se imbrace singur, in straturi atunci cand este frig, mai subtire atunci cand este cald.

Sfatuieste-l sa-si instruiasca papusile, sa le citeasca povesti, sa le spuna poezii, sa le invete ce inseamna prietenia, iubirea, increderea, bunatatea. Sfatuieste-l sa le schimbe hainele seara si sa le pregateasca pentru culcare.

Dezvolta-i intelectul Citeste-i copilului astfel incat sa-i oferi acestuia sansa de a extrage invataminte demne de urmat in viata. Ofera-i sansa de a-si dezvolta vocabularul si cunostintele in diverse domenii de interes.

Emotiile si familia mea-un joc educativ perfect pentru
dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Povesteste-i din experienta personala pentru ca el sa invete lucrurile pozitive si sa le poata ocoli pe cele negative. Testeaza-i atentia si dexteritatea cu ajutorul jocurilor cu labirint, cu ajutorul puzzle-urilor si a cartilor care invita la identificare. 

Descopera ceea ce-l pasioneaza si lupta pentru indeplinirea visului sau. Ajuta-l sa descopere ceea ce-l pasioneaza cu adevarat si incurajeaza-l sa investeasca timp in realizarea idealului sau.

Ofera-i modele si sfatuieste-l sa le urmeze, sa se intereseze cu privire la viata lor, la obiceiurile lor. Sfatuieste-l sa afle ce carti au citit in copilarie si cu ce activitati interesante si-au ocupat ziua. Invita-l la joaca Jocurile pot fi modalitatea perfecta prin care un copil se poate dezvolta frumos. Alese cu grija, acestea pot fi generatoare de noi informatii si se pot transforma intr-o veritabila invitatie la descoperire.

Prin jocurile de rol, de exemplu, copilul se poate transpune in pielea diverselor personaje, poate imprumuta din atitudinile acestora si poate invata ceea ce-l caracterizeaza cel mai bine. Poate fi atent la reactiile si comportamentul personajului imitat si poate diferentia unul pozitiv de un altul negativ.

Prin jocurile de familie, cele cu pioni, zaruri si sarcini de indeplinit, copilul isi exerseaza rabdarea, spiritul de atentie si dorinta de munca in echipa. Jocurile reprezinta o sursa inepuizabila de inovatie, fiind relaxante. Detensioneaza si unesc familia, prietenii. 

Lasa-l sa greseasca si ofera-i libertate Nu incerca sa-ti transformi propriul copil intr-o alta varianta a ta, straduindu-te sa-i oferi copilaria pe care tu nu ai avut-o, dar ti-ai dorit-o dintotdeauna.

Nu-i ingradi libertatea la fiecare pas, ci mizeaza pe incredere si cel mai important lucru, nu-i reteza aripile atunci cand vrea sa exploreze lumea repetandu-i intruna ‘’nu acolo’’, ‘’nu pune mana pe aia’’, ‘’nu te duce dincolo’’.

Resursele sufletesti de care dispui ca si parinte, linistea, calmul, dorinta si perseverenta te vor ajuta sa indeplinesti ceea ce ti-ai propus in educatia micutului tau. In momentele in care instinctul iti ordona sa reactionezi neplacut, ia o pauza de cateva secunde si gandeste-te daca vorbele tale ar reusi sa indrepte situatia. Daca raspunsul este nu, trage adanc aer in piept si cauta in sufletul tau cele mai calde vorbe care vor avea puterea sa linisteasca furtuna: ‘’te sustin sa incerci asta’’, ‘’iti sunt alaturi’’, ‘’stiu cat de mult inseamna pentru tine sa…’’

Petra Boanta - copywriter



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare