5 lucruri pe care sa nu le spui copilului furios

5 lucruri pe care sa nu le spui copilului furios

Jan 07, 2016Laura

5 lucruri pe care sa nu le spui copilului furios

E o mare provocare sa fii parinte! Stim cat de dificil este sa ne pastram calmul, atunci cand copiii nostri sunt in mijlocul unei crize de furie. Fiecare parinte isi doreste un copil fericit, totusi uneori fara sa vrem sau stim ajungem sa ne indepartam de copiii nostri. Felul in care raspundem la o criza de furie a copilului, va influenta dezvoltarea emotionala si comportamentala a copilului.

 

Speriat, furios sau vesel (carte cu ferestre)

 

Iata cateva expresii pe care nu e indicat sa le adresezi copilului tau:

1.“Te las aici daca nu termini!”

La fel, ne exprimam o asteptare ce nu poate fi atinsa: copilul sa treaca de la starea de furie la absenta acesteia. Auto-controlul emotiilor necesita timp si exersare, asociate cu sprijinul si aprecierea parintilor. Nu stii cum sa gestionezi momentele de furie ale copilului? Sa-i aratam copilului ca ii acceptam emotiile, ca are dreptul sa simta furie, deoarece fiecare emotie este parte componenta a vietii noastre, dar nu putem fi de acord cu exprimarea nepotrivita a furiei.

 Cred ca te simti furios, deoarece fratele tau ti-a distrus turnul ce l-ai construit, dar nu pot tolera sa-l lovesti! Mainile sunt pentru a ne juca, salute, picta, etc. Aceasta este modalitatea prin care copilul invata ca emotiile sunt normale, ca nu trebuie sa si le suprime pentru a nu ne supara.

 

Dezvolta inteligenta emotionala a copilului prin joc!

2.“Du-te in camera ta pana te linistesti!”

Copilul se simte lasat singur cu aceste emotii intense pe care le traieste si pe care nu stie cum ar trebui sa le gestioneze. S-ar putea sa credem ca izolarea copilului este solutia eficienta pentru eliminarea crizelor de furie. Totusi copilul invata sa-si gestioneze emotiile atunci cand experimenteaza ca are dreptul sa le simta.

 

 3.“Ma faci de rusine!”

Deseori comportamentele ce nu se incadreaza in asteptarile noastre ca parinti, ne fac sa ne gandim ca nu suntem parinti eficienti. Criza de furie a copilului ascunde alte emotii ale copilului, dar si lipsa unor abilitati. Nu ne ajuta cu nimic sa ne invinovatim, din contra acest gand duce la indepartarea noastra de catre copil. Cel mai important e sa privim aceste situatii ca si momente in care putem sa-i invatam o lectie valoroasa: ai voie sa simti fiecare emotie si te voi ghida sa gasesti modalitatea potrivita spre a o exprima: Ai fost foarte furios! Ma intrebam ce ai putea face diferit data viitoare?

strategii de preventie a problemelor de comportament

4.“Ce e in neregula cu tine?”

Cu aceasta intrebare ii transmitem copilului mesajul ca nu e normal sa simta emotii negative. Cel mai frecvent, trairile negative sunt generate de: critica, unele comentarii negative care ii afecteaza copilului imaginea de sine, refuzul, toleranta scazuta, imposibilitatea de a obtine ceea ce isi doreste. Incercati sa identificati emotia copilului si sa i-o traduceti sub forma de afirmatie sau intrebare, in acest mod il invatam sa-si recunoasca si numeasca trairile.

5.“Esti obraznic!”

Aceste cuvinte ce vin din partea persoanelor ce ne iubesc, provoaca suferinta emotionala si se imprima in mintea copilului. Etichetarea copilului nu releva ce anume ne deranjeaza la comportamentul copilului si nu-i ofera sugestii pentru gestionarea eficienta a situatiei. Mai mult, etichetele sunt cele ce se vor transforma in vocea interioara a micutului si vor influenta comportamentul, dar si modul in care copilul se raporteaza la propria persoana. Daca mama spune ca sunt obraznic, inseamna ca nici nu stiu sa ma comport altfel. Sa optam pentru descrierea concreta a ceea ce vedem: Observ ca incepe sa te deranjeze faptul ca azi nu vom cumpara jucarii!

Sa incercam sa acordam atentie modului in care ne alegem cuvintele, sa fim alaturi de copii si sa le oferim acceptare si iubire!

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare