6 modalitati de responsabilizare a copilului. Banii si gestionarea lor

6 modalitati de responsabilizare a copilului. Banii si gestionarea lor

Mar 26, 2019Petra

6 modalitati de responsabilizare a copilului. Banii si gestionarea lor

Un copil care nu a fost niciodata invatat cum sa-si economiseasca banii, pur si simplu nu va sti cum sa faca acest lucru odata ce incepe sa-si administreze proprii bani.

Obiceiurile financiare ale parintilor au un efect direct asupra atitudinilor si comportamentelor copiilor in privinta banilor. Copiii isi imita adesea parintii, iar daca un copil vede ca un parinte risipeste banii sau se inglobeaza in datorii, creste probabilitatea de a face acelasi lucru pe masura ce va creste.

 

 

50 de poezii terapeutice educative pentru copii. Vezi aici

 

Educatia financiara poate debuta inca de la varsta prescolaritatii, deoarece copiii incep sa invete despre cifre, apoi la scoala despre adunare, scadere si alte concepte. Pe masura ce copiii devin mai mari, ei pot incepe sa ia unele decizii cu privire la bani, cum ar fi decizia de a-si cheltui banii adunati intr-o pusculita.

Iata cateva sfaturi legate de educatia financiara a copiilor:

1. Confectionati o pusculita. Conceptul banilor poate fi dificil de patruns pentru copii, din acest motiv pusculita ii poate invata pe copii importanta economiei, oferindu-le o cale simpla de a face acest lucru. Spuneti-le copiilor ca obiectivul este sa umple pusculita cu bancnote si monede.

 

Conni primeste bani de buzunar

 

2. E indicat ca parintii sa creeze niste reguli care sa-i ajute pe copii sa-si administreze banii, dar copilului ar trebui sa i se dea si o anumita independenta. Chiar daca va gresi uneori, lectiile invatate de pe urma greselilor reprezinta o modalitate foarte buna de a deveni mai eficienti pe tema gestiunii banilor.

3. Nu oferiti copiilor un buget nelimitat, chiar daca va puteti permite sa ii rasfatati din cand in cand. Specialistii afirma ca parintii pot influenta cresterea financiara a copiilor prin oferirea unor optiuni si limite. Aceasta ofera copiilor o constientizare a banilor si a puterii lor de cumparare. Ei invata sa evalueze optiunile lor si sa cantareasca avantajele si dezavantajele de a se recompensa astazi sau sa economiseasca pentru ceva ce vor aprecia cu adevarat mai tarziu.

Ceasul – Banii – Pachete Duo Educard

 

 

 4. Ghiceste jocuri de-a cumparaturile: la aprozar, la cofetarie, la librarie, etc. Confectionati bani de hartie pentru a exersa. La inceput fixati preturi mici si din cifre intregi. Lasati copilul sa decida ce anume cumpara. Explicati ce este restul.

5. Mergem impreuna cu copilul la cumparaturi. Invatarea copiilor despre administrarea banilor poate fi integrata usor, in rutinele noastre obisnuite, cum ar fi mersul la cumparaturi. Spuneti copilului care este bugetul alocat si faceti un joc: sa gasiti toate lucrurile de care aveti nevoie fara a depasi suma stabilita. Cand copilul este mai mare, putem sa ii oferim un calculator pentru a aduna preturile. Explicati copilului care sunt promotiile curente si cum putei economisi cumparand produse la reducere.

6. Sa ne amintim ca propriul exemplu este lectia cea mai importanta! Oferiti un exemplu bun copilului, evitati sa spuneti neadevaruri celor din jur cu privire la pretul obiectelor cumparate. Nici o lectie despre bani nu este completa fara discutii despre generozitate.

Responsabilizarea copilului privind banii si gestionarea lor este esentiala pentru a-l pregati pentru viata de adult.

Prin invatarea economisirii, oferirea unei alocatii, stabilirea obiectivelor financiare, implicarea in decizii financiare, oferirea de recompense si utilizarea jocurilor educative, parintii pot forma obiceiuri financiare sanatoase inca de la o varsta frageda.

Asigura-te ca esti un model pozitiv pentru copilul tau si ajuta-l sa invete valoarea banilor si importanta unei gestionari responsabile a acestora.

Explicati copilului ca nu lucrurile materiale sunt cele ce ne fac fericiti, exista lucruri mult mai valoroase - cum ar fi petrecerea timpului impreuna, ajutorarea celor din jur - care nu costa nimic.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare