7 activitati senzoriale pentru prescolari

7 activitati senzoriale pentru prescolari

Jul 07, 2017Laura

7 activitati senzoriale pentru prescolari

Dezvoltarea proceselor senzoriale este foarte importanta pentru cunoasterea si adaptarea la mediul inconjurator. Stimularea senzoriala se poate face prin activitati care implica materiale diverse. Si partea frumoasa este ca nu-i nevoie de mare efort pentru a crea manual propriile materiale, deoarece orice obiect banal poate fi folosit pentru stimularea senzoriala, asa cum o arata metoda Montessori (vezi aici o colectie ampla de materiale Montessori) Cu minim de efort, cateva materiale si putina imaginatie, se pot crea minunate materiale senzoriale, care, desi par banale, sunt in realitate extrem de utile.

Montessori – Literele mele in relief

Iata cateva idei de activitati pentru acasa, care ii vor cuceri pe micutii vostri:

1. Spuma-curcubeu

Pentru a face o spuma excelenta pentru joaca micutilor vostri trebuie sa folositi neaparat mixerul de bucatarie, altfel spuma nu va deveni pufoasa. Aveti nevoie de cateva linguri de apa si vreo jumatate de cana de sapun lichid, mixati totul bine, pe urma asezati intr-o tava inalta compozitia si picurati coloranti, delimitand fasiile cu cele 7 culori ale curcubeului. Lasati copiii sa isi faca de cap si sa amestece culorile dupa bunul plac. Rezultatul vizual este unul de-a dreptul uimitor, iar parfumul sapunului stimuleaza simtul olfactiv.

 

Acesta sunt eu si acela esti tu – carte cu ferestre

sursa foto: www.funathomewithkids.com

2. Acvariu cu jeleu

Gelatina se realizeaza conform instructiunilor de pe produs, mai adaugati insa putin colorant albastru, asezati compozitia intr-un acvariu sau borcan si lasati sa se raceasca. Dati viata acvariului punand in el pestisori de plastic, pietricele, plante, scoici etc. Copiii vor adora sa se joace cu mainile in jeleu, asadar... spor la pescuit!

 3. Mazga (“slime“) de casa

Un material senzorial de care parca nu te mai saturi sa il framanti in maini, atat de interesant este! Pentru a crea materialul vascos ai nevoie de: o cana de lipici, 3 cani de spuma de ras, 5 linguri de solutie oftalmologica si, optional, colorant alimentar. Amesteci compozitia bine bine de tot pana cand ajungi la textura ideala. Pentru a curata eventualele urme de mazga de pe masa de joaca, otetul iti poate fi de ajutor.

 

sursa foto: sugarspiceandglitter.com

 

4. Pungi senzoriale

Folositi gel de par pentru a umple cateva pungi sigilate, in care puteti pune diferite obiecte, precum nasturi, litere de plastic, piese de joc si alte maruntisuri care sa starneasca interesul. Puteti organiza jocuri de sortare a obiectelor pe categorii, culori, dimensiuni, puteti “scrie“ cuvinte (cu ajutorul literelor) sau “picta“ cu degetul pe punga daca adaugati colorant in gelul de par. Creativitatea este la voi, folositi-o din plin!

 

surse foto: handsonaswegrow.com, www.growingajeweledrose.com

 

5. Moon sand

Este super usor de facut, avand in vedere ca n-aveti nevoie decat de 2 ingrediente: faina (4 cani) si ulei (jumatate de cana). Materialul, numit si “nisip-plastilina“, nu pateaza si poate fi pastrat la frigider. Daca doriti sa parfumati nisipul, folositi ulei de bebelus sau diluati cateva picaturi de ulei esential de plante in uleiul pentru “nisip“ (astfel dati si un rol terapeutic activitatii).

 

sursa foto: www.thisgrandmaisfun.com

  6. Sculpturi colorate din sare Sarea se gaseste din plin, este ieftina si e numai buna pentru sculpturi inedite. Amestecati foarte bine 3 cani de sare cu 3 lingurite de apa, astfel incat sa nu ramana urme de sare uscata. Puneti sarea in forme de nisip si lasati-o sa stea asa cel putin 12 ore. Cand sculpturile sunt suficient de tari, se pot scoate din forme si picta cu ajutorul colorantilor lichizi (folositi pipeta pentru a nu distruge sculpturile).

 

sursa foto: www.funathomewithkids.com

7. Pictura cu “inghetata“

Perfecta vara! Atentie, nu e vorba de inghetata comestibila, desi daca vreti neaparat o gustare rece puteti incerca si o varianta comestibila. Turnati apa in forme de inghetata, adaugati coloranti si puneti la congelator. Dupa jumatate de ora, cand apa a inghetat putin, fixati betisoare in forme. Daca e gata, nu va ramane decat sa pictati cu “inghetata“!

 

sursa foto: www.easypeasyandfun.com

Anamaria Potra


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare