9 jocuri utile pentru copiii cu autism

9 jocuri utile pentru copiii cu autism

May 16, 2017Laura
9 jocuri utile pentru copiii cu autism Joaca este foarte importanta pentru dezvoltarea unui copil cu autism, deoarece il ajuta sa inteleaga realitatea exterioara si sa se conecteze la aceasta, sa isi dezvolte limbajul, abilitatile cognitive si sociale. Exista mai multe tipuri de jocuri, adaptate fiecarei etape de dezvoltare a copilului. La inceput, copilul descopera lumea prin jocuri senzoriale, pe urma joaca se transforma intr-o forma de explorare care implica activitati de construire, iar cea de-a treia forma de joaca este joaca simbolica prin imitare, care dezvolta imaginatia si capacitatea de a se preface, considerata a fi cea mai dificila etapa pentru copiii autisti, deoarece acestia nu au dezvoltata capacitatea de a imita.

Descopera colectia noastra de carti utile in lupta cu autismul

autism

  Copiii cu autism au un mod aparte de a se juca, lucru care poate parea deseori ciudat celorlalti copii, deoarece pot efectua o activitate monotona ore in sir sau li se poate parea interesant un lucru aparent banal. De aceea si jocul trebuie sa fie adaptat in functie de nivelul de dezvoltare al fiecarui copil in parte si de abilitatile specifice acestuia. Joaca va fi intotdeauna o placere pentru orice copil, indiferent de problemele cu care se confrunta acesta. Iata cateva sugestii de jocuri pentru a starni curiozitatea copiilor si a-i ajuta in dezvoltare: 1. Prefa-te ca esti... Prin imitare, copilul invata sa cunoasca lumea inconjuratoare si sa o inteleaga. Imitati pe rand cate un animal, un personaj, un lucru sau o stare emotionala. 2. Creeaza o masa senzoriala Orice material poate deveni o resursa pentru a crea o masa de joaca special conceputa pentru dezvoltarea simturilor motrice. Exemple de materiale: apa, pietricele, hartie, bilute, piese de lego, nasturi, materiale textile etc. 3. Picteaza cu degetele - activitate pentru a-l ajuta sa invete culorile si pentru dezvoltarea motricitatii fine.

Carti senzoriale din fetru realizate manual - materiale deosebite pentru dezvoltarea copilului tau!

colectie-de-materiale-senzoriale

4. Cutia cu boabe de fasole Umple o cutie de plastic cu boabe uscate de fasole, apoi asaza inauntru jucariile preferate ale copilului, lasandu-l pe acesta sa sorteze din cutie jucariile. Activitatea dezvolta capacitatea de a selecta obiecte si simturile tactile. 5. Deseneaza-mi fata! Prin desen, copilul isi dezvolta imaginatia si capacitatea de a reprezenta realitatea din jur. Rugandu-l sa iti deseneze expresia fetei, il ajuti sa invete sa reprezinte expresiile emotionale si sa se familiarizeze cu acestea. 6. Sticlute senzoriale Amestecati colorant lichid in sticlute transparente, adaugati sclipici, gel de par si apa putin fierbinte pentru a mixa compozitia. Sticluta magica este extrem de utila pentru a le starni copiilor curiozitatea si a le mentine atentia asupra unui lucru pentru mult timp, avand efect de calmare si de stimulare a imaginatiei. 7. Dansati! Dansul il ajuta sa invete ritmul, sa numere si sa isi dezvolte coordonarea fizica. In plus, este o terapie excelenta pentru oricine si o modalitate de distractie si de relaxare. 8. Sa pregatim micul dejun din plastilina! O sugestie ar fi sa incercati sa modelati impreuna din plastilina alimentele pe care le consuma copilul dimineata, activitate care, pe langa efectele de calmare si de dezvoltare a motricitatii fine, va va amuza pe amandoi. 9. Gaseste jumatatea! Pentru acest joc aveti nevoie de foi de hartie si creioane colorate. Desenati forme geometrice, una pe cate o bucata de hartie, colorati-le, apoi taiati formele in jumatati si amestecati-le. Jocul presupune asocierea corecta a jumatatilor. Anamaria Potra


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare