Adaptarea la gradinita - Cum ii pregatim pe cei mici?

Adaptarea la Gradinita: Sfaturi pentru Parinti

Aug 02, 2024Harry

Adaptarea la Gradinita: Sfaturi pentru Parinti

Intrarea la gradinita este un pas important in viata oricarui copil si poate fi o provocare atat pentru cei mici, cat si pentru parinti. Adaptarea la acest nou mediu este esentiala pentru a asigura o experienta pozitiva si un inceput bun in viata educationala a copilului.

Psiholog Elena Gheoculescu ofera sfaturi si ponturi pentru parintii care se pregatesc in aceste luni pentru inceperea anului scolar. Ne dorim ca cei mici sa fie cat mai pregatiti pentru aceasta noua etapa din viata lor iar adaptarea la gradinita sa fie usoara. Cum ii pregatim, asadar, pe micutii nostri pentru schimbarea care urmeaza? Raspunsurile le aflam in articolul care urmeaza.

 

Prima Zi de Gradinita. Cum ii Pregatim pe cei Mici?

Gradinita este un loc in care copilul isi dezvolta abilitati si se pregateste pentru viata prin activitati specifice varstei. Gradinita este mai mult decat un loc de joaca, iar copilul ar trebui sa stie asta. La gradinita, copilul invata lucruri noi, face activitati si respecta reguli impreuna cu colegii lui. De aceea, nu ar trebui sa existe in discursul nostru o remarca de genul: „La gradinita este un loc de joaca”. Gradinita este mai mult decat atat, este un loc si de invatare, si de dezvoltare.

1. Pregatirea Emotionla si Practica

  • Discutati Despre Gradinita: Incepeti cu cateva saptamani inainte de inceperea gradinitei sa vorbiti despre ceea ce presupune aceasta experienta. Cititi carti sau povesti care descriu o zi la gradinita si discutati despre activitatile pe care le va face acolo.

  • Vizitati Gradinita In Avans: Daca este posibil, faceti o vizita la gradinita inainte de inceperea anului scolar. Acest lucru ii va oferi copilului o idee despre cum arata locul si il va ajuta sa se familiarizeze cu noul mediu.

  • Stabiliti o Rutina: Creeati o rutina similara cu cea de la gradinita acasa, cum ar fi programul de somn si orele de masa, pentru a-l ajuta sa se adapteze mai usor la noul program.

2. Crearea unui Sentiment de Siguranta

  • Obiecte de Confort: Permiteti copilului sa aduca cu el un obiect de confort de acasa, cum ar fi o jucarie sau o paturica, pentru a-i oferi un sentiment de securitate si familiaritate.

  • Stabiliti un Ritual de Despartire: Creati un ritual scurt si consistent de despartire dimineata. Un sarut si o imbratisare rapida, insotite de un mesaj pozitiv, pot face tranzitia mai usoara.

3. Comunicarea cu Educatorii

  • Mentineti Legatura cu Educatorii: Fiti deschisi si comunicati cu educatorii copilului. Discutati despre orice ingrijorari sau observatii legate de adaptarea copilului.

  • Cereti Feedback: Solicitati feedback regulat de la educatori despre cum se descurca copilul si cum puteti sprijini adaptarea acestuia la gradinita.

4. Incurajarea Independentei

  • Incurajati Autonomia: Oferiti copilului oportunitati de a lua decizii simple si de a face lucruri singur, cum ar fi alegerea hainelor sau a gustarii, pentru a-l ajuta sa devina mai independent.

  • Laudati Progresele: Recunoasteti si laudati orice progres sau efort facut de copil in adaptarea la gradinita, chiar si cele mai mici realizari.

 

Pe de alta parte, nu ar trebui sa ii spunem copilului:

  • „Lasa ca mergi tu la gradinita si o sa vezi cum este acolo! Crezi ca o sa stea dupa tine asa cum stau eu?”
  • „Copilul mare care o sa mearga maine-poimaine la gradinita si poarta scutec, are suzeta sau este alaptat, nu isi strange jucariile sau face crize? O sa mergi tu la gradinita si o sa vezi tu cum este acolo!”
  • „Sa nu ma faci de ras!”

Acestea sunt doar cateva dintre remarcile care nu ar trebui sa existe in discursul nostru si care pot impacta copilul pe termen lung. Nu ar trebui sa radem de abilitatile in dezvoltare ale copilului nostru. Mai mult, ar trebui sa ii prezentam aceasta etapa ca o etapa in care el paseste tocmai pentru ca a crescut si acum poate merge in sfarsit la gradinita. Poate sa invete lucruri noi, sa respecte reguli si sa faca activitati impreuna cu alti copii de varsta lui.

     

     

    Pregatirea Copilului pentru Gradinita

    Pregatirea copilului pentru gradinita se face de foarte devreme, incepand de la aproximativ 10 luni, cand apare anxietatea de separare si copilul constientizeaza ca este o persoana distincta de parintii sai si ca, desi acestia pleaca, se intorc.

    Cum putem sa il pregatim de la o varsta atat de frageda?

    Exemple de Jocuri si Activitati:

    1. Jocul „Cucu-Bau!”
    2. Mersul parintelui intr-o alta camera pentru o perioada scurta de timp
    3. Statul impreuna cu bunicii si mersul cu acestia in parc sau cu o persoana de incredere
    4. Plecatul parintelui sau al parintilor de acasa cu ritualul de „La revedere!”

    adaptarea la gradinita

    Toate aceste activitati pregatesc copilul pentru mersul la gradinita. Daca aceste lucruri nu au fost facute, este necesar sa se inceapa cat mai repede, astfel incat sa poata fi pregatit copilul pentru aceasta noua etapa.

    Adaptarea la gradinita este un proces care necesita timp si rabdare, atat din partea parintilor, cat si a copiilor. Cu sprijinul si incurajarile potrivite, copilul dumneavoastra va putea sa se bucure de aceasta noua etapa a vietii sale, dezvoltandu-si abilitatile sociale si emotionale intr-un mediu sigur si prietenos.

    Elena Gheoculescu Psiholog Clinician si Psihoterapeut Integrativ

    Telefon: 0726 944 677

    Vom reveni in urmatorul articol cu mai multe sugestii si sfaturi din partea psihologului Elena Gheoculescu pentru adaptarea blanda la gradinita.

     



    More articles

    Comentarii (0)

    Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

    Lăsați un comentariu

    Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare