Adaptarea la gradinita - Cum ii pregatim pe cei mici?

Adaptarea la gradinita - Cum ii pregatim pe cei mici?

Aug 19, 2022Harry

Adaptarea la gradinita - Cum ii pregatim pe cei mici?

Psiholog Elena Gheoculescu ofera sfaturi si ponturi pentru parintii care se pregatesc in aceste luni pentru inceperea anului scolar. Ne dorim ca cei mici sa fie cat mai pregatiti pentru aceasta noua etapa din viata lor iar adaptarea la gradinita sa fie usoara. Cum ii pregatim, asadar, pe micutii nostri, pentru schimbarea care urmeaza? Raspunsurile le aflam in articolul care urmeaza.

 

Prima zi de gradinita. Cum ii pregatim pe cei mici?

Gradinita este un loc in care copilul isi dezvolta abilitati si se pregateste pentru viata prin activitati specifice varstei cronologice. Gradinita este mai mult decat un loc de joaca, iar copilul ar trebui sa stie asta. La gradinita, copilul invata lucruri noi, face activitati si respecta reguli impreuna cu colegii lui - de aceea nu ar trebui sa existe in discursul nostru o remarca de genul: ”La gradinita este un loc de joaca”.

Gradinita este mai mult decat un loc de joaca, este un loc si de invatare, si de dezvoltare.  Pe de alta parte, nu ar trebui sa ii spunem copilului:

  • ”Lasa ca mergi tu la gradinita si o sa vezi cum este acolo! Crezi ca o sa stea dupa tine asa cum stau eu?”
  • Sau: ”Copilul mare care o sa mearga maine poimaine la gradinita si poarta scutec, are suzeta saueste alaptat, nu isi strange jucariile sau face asa crize? O sa mergi tu la gradinita si o sa vezi tu cum este acolo!”
  • Sau: ”Sa nu ma faci de ras!”. Acestea sunt doar cateva dintre remarcile care nu ar trebui sa existe in discursul nostru si care pot impacta copilul pe termen lung.

Nu ar trebui sa radem de abilitatile in dezvoltare ale copilului nostru si mai mult decat atata, ar trebui sa ii prezentam aceasta etapa ca o etapa in care el paseste TOCMAI pentru ca a crescut si acum poate merge in sfarsit la gradinita. Poate sa invete lucruri noi, sa respecte reguli si sa faca activitati impreuna cu alti copii de varsta lui.

Pregatirea copilului pentru gradinita se face de foarte devreme. Aproximativ 10 luni, cand apare anxietatea de separare si copilul constientizeaza ca este o persoana distincta de parintii sai si ca desi acestia pleaca, se intorc.

Cum putem sa il pregatim de la o varsta atat de frageda?

De exemplu cu ajutorul jocurilor:

 Jocul ”Cucu-Bau!

  •   mersul parintelui intr-o alta camera pentru o perioada scurta de timp
  • statul impreuna cu bunicii si mersul cu acestia in parc, sau cu o persoana de incredere
  •  plecatul parintelui sau al parintilor de acasa cu ritualul de ”La revedere!”

Toate acestea pregatesc copilul pentru mersul la gradinita. Daca aceste lucruri nu au fost facute, este necesar sa se inceapa cat mai repede, astfel incat sa poata fi pregatit copilul pentru aceasta noua etapa.

adaptarea la gradinita

Elena Gheoculescu Psiholog Clinician si Psihoterapeut Integrativ

Telefon: 0726 944 677

Vom reveni in urmatorul articol cu mai multe sugestii si sfaturi din partea psihologului Elena Gheoculescu pentru adaptarea blanda la gradinita.More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare