Ajuta-ti copilul sa fie independent! Strategii de parenting

Ajuta-ti copilul sa fie independent! Strategii de parenting

Feb 26, 2018Petra

Ajuta-ti copilul sa fie independent! Strategii de parenting

In calitate de parinti, unul dintre scopurile noastre cele mai importante este de a creste copii care sa devina in viitor, adulti independenti. Nu este un lucru usor de realizat. Majoritatea parintilor experimenteaza sentimente ambivalente: fie isi doresc ca cei mici sa ramana bebelusi pentru totdeauna, fie isi doresc sa vina timpul cand vor fi suficient de independent pentru a face actiuni pe cont propriu.

Creierul copilului pe intelesul parintilor

Copiii trebuie sa creasca, sa infloreasca si sa devina independenti sub indrumarea unui parinte. Parintele este cel care, prin modul de interactiune cu copilul, ii poate oferi convingerea ca este competent si capabil sa aiba grija de el.

Iata cateva strategii eficiente de parenting care te vor ajuta sa cresti un copil independent.

Din fericire, in viata de zi cu zi, sunt oportunitati suficiente pentru consolidarea autonomiei copilului, daca aveti in vedere urmatoarele aspecte:

1. Incurajeaza luarea deciziilor

Permite-i copilului sa ia decizii in functie de varsta sa. Incepe cu alegeri simple, cum ar fi ce haine sa poarte sau ce activitate sa faca in timpul liber. Acest lucru il va ajuta sa dezvolte increderea in propriile decizii.

 

Acest lucru se poate realiza de la varsta de doi, trei ani: „Sa mergem la plimbare sau sa mergem la locul de joaca? Doresti sa te imbraci cu tricoul rosu sau verde?” Pe masura ce copilul realizeaza ca parintii iau in considerare parerea lor, vor constientiza ca sunt importanti pentru ei. In plus, se va reduce si lipsa de cooperare a copilului, deoarece va simti ca este implicat in viata familiei. Un alt avantaj important pentru stimularea abilitatilor de viata autonoma se refera la cresterea autoeficacitatii: cu cat copilul este implicat in mai multe activitati, cu atat cresc situatiile in care experimenteaza reusita.

2. Aratati respect pentru eforturile copilului.

Daca copilul incearca sa-si lege sireturile, dar nu reuseste intotdeauna, este o situatie ce poate genera frustrari copilului. Ce are nevoie copilul este sa-l incurajam si sa-i aratam ca ii apreciem eforturile. Trebuie sa recunoastem ca legarea siretului, este un exercitiu complicat pentru degetele unui copil de aproximativ 5 ani. Putem sa-i explicam ca este o sarcina dificila, trebuie sa exerseze mult, dar pana la urma va reusi. Sa sprijinim copilul in depasirea unui obstacol si sa ne bucuram impreuna cu el de reusita. Acest sentiment de eficacitate este baza pentru o imagine de sine pozitiva.


 

3. Oferiti copilului motivatie! Folositi cuvinte de incurajare: Sunt mandra de tine! Stiu ca poti!

Incercati sa evitati mesaje de genul: "Nu vreau sa fii dezamagit!", "Esti inca prea mic!", "Nu ai cum sa reusesti!" Primul pas important pentru cel mic e sa incerce. Fiecare parinte ar trebui sa incurajeze copilul, nu sa-i taie aripile.

Actiunile in care este implicat copilul, ii vor modela imaginea de sine. Astfel fie se va supraestima sau va evita sa realizeze si ce ar reusi cu siguranta. Acest comportament nu este cu adevarat dezirabil la varsta adulta. In schimb, intrebati copilul care crede ca sunt pasii de realizare: de exemplu vrea sa mearga singur la magazin. In acest mod, vom ajunge sa cunoastem mai bine copilul, ne va relata cum va trece strada, va intra in magazin, va lua un cos de cumparaturi si va alege produsele dorite. Oare ce vrea sa cumpere?

4. Stimuleaza gandirea independenta a copilului.

Ajutati-l sa formuleze cat mai multe intrebari, oferiti posibilitatea de a pune intrebari neobisnuite despre lucruri simple. Raspundeti la curiozitatile micutilor cu alte intrebari. Daca cel mic ne intreaba de ce latra catelul, inainte de a da un raspuns sa-l intrebam: “Tu ce parere ai?” In acest mod vom reusi sa-l stimulam sa caute ei insisi raspunsurile si sa invete treptat ca se pot baza pe propriile competente.

5. Ofera responsabilitati

Incredinteaza-i copilului sarcini adecvate varstei sale, cum ar fi aranjarea patului, strangerea jucariilor sau ajutarea la pregatirea mesei. Aceste activitati il vor invata responsabilitatea si importanta contributiei la bunastarea familiei.

6. Invata-l abilitati practice

Invata-ti copilul abilitati practice care ii vor fi utile pe parcursul vietii, cum ar fi gatitul, curatenia sau gestionarea banilor. Aceste abilitati il vor face sa se simta capabil si pregatit pentru viata de adult.

7. Fii un ghid, nu un controlor

Fii alaturi de copilul tau pentru a-l ghida si sprijini, dar evita sa il controlezi excesiv. Ofera-i spatiu sa invete din greseli si sa gaseasca solutii la problemele pe care le intampina.

8. Incurajeaza gandirea critica

Stimuleaza gandirea critica prin discutii si intrebari care il provoaca sa gandeasca singur. Incurajeaza-l sa isi exprime opiniile si sa argumenteze alegerile facute.

Cresterea unui copil independent necesita rabdare si o abordare echilibrata. Prin incurajarea luarii de decizii, oferirea de responsabilitati, invatarea abilitatilor practice, ghidare fara control excesiv, stimularea gandirii critice si aratarea increderii, vei contribui la dezvoltarea unui copil capabil si sigur pe el.

Sprijina independenta copilului tau si pregateste-l pentru succesul in viata!

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare