Beneficiile jocului in natura

Beneficiile jocului in natura

Oct 27, 2016Laura

Beneficiile jocului in natura

In ultimii ani, numeroase studii au evidentiat importanta relatiei om-natura, subliniind beneficiile unei conexiuni profunde cu mediul natural. S-a dezvoltat chiar o forma de terapie cunoscuta sub numele de ecoterapie sau “terapia verde.” Ecopsihologia ne invata ca spatiile verzi sunt echivalentul unei “vitamine G” (unde “G” provine de la “green” – verde in engleza) pentru minte, corp si suflet.

De ce este esentiala "Vitamina G"?

In societatea moderna, legatura noastra cu natura a devenit din ce in ce mai slaba. Petrecem majoritatea timpului in spatii inchise, fie in cladiri, mijloace de transport, fie in medii poluate si urbanizate. Aceasta deconectare de la natura poate avea efecte negative asupra sanatatii noastre fizice si mentale, facand din “vitamina G” un element esential pentru bunastare.

 

Disc zburator Waboba – Wingman, frisbee

 

Activitatile in exterior aduc beneficii atat in plan fizic, cat si mental, cognitiv si emotional. Prin jocuri in aer liber, copiii vor prinde dragoste de natura si vor crea acea relatie sanatoasa de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios. Cum ajuta concret joaca in aer liber/petrecerea timpului in natura?

Iata principalele efecte pozitive:

1. Imbunatateste abilitatile intelectuale si cognitive

Petrecerea timpului in natura stimuleaza performantele academice ale copiilor. Iata cum joaca in aer liber contribuie la dezvoltarea lor intelectuala:

  • Performante Academice Superioare: Copiii care petrec mult timp in natura obtin rezultate mai bune la invatat, avand o capacitate de concentrare mai mare. Natura le ofera un mediu stimulativ care incurajeaza curiozitatea si dorinta de a invata.

  • Memorie Dezvoltata: Contactul cu natura ajuta la dezvoltarea memoriei, copiii fiind expusi la o varietate de experiente senzoriale care le stimuleaza procesul de memorare si invatare.

  • Imbogatirea Culturii Generale: Natura este o sursa inepuizabila de cunostinte. Explorarea mediului inconjurator ii ajuta pe copii sa isi imbogateasca cultura generala si sa inteleaga mai bine lumea din jurul lor.

  • Stimularea Observatiei si Constientizarii: In aer liber, copiii sunt mai atenti la detalii si devin mai constienti de mediul lor. Abilitatile de observare si constientizare sunt esentiale pentru intelegerea conceptelor complexe si pentru dezvoltarea gandirii critice.

Studiaza natura impreuna cu copiii

Lupa pentru insecte cu maner din lemn si carabina

 

2. Dezvolta creativitatea si capacitatea de a rezolva probleme

Mediul natural, prin varietatea si frumusetea sa uimitoare, este o experienta multisenzoriala care starneste curiozitatea micutilor si le stimuleaza imaginatia. Joaca lor este mai creativa, diversa, iar acestia devin mai cooperativi si abili in rezolvarea unor situatii.

3. Reduce simptomele ADHD

Jocul in natura este o terapie pentru acesti copii, deoarece le reduce nivelul de agitatie si agresivitate, ajutandu-i sa fie mai atenti, concentrati si calmi. La nivel social, vor relationa mai bine si vor fi mai dispusi spre cooperare.

 

Animale si pasari din natura

 

4. Sustine o dezvoltare fizica armonioasa si creste imunitatea

S-a constatat faptul ca cei care desfasoara activitati in aer liber au abilitati motrice mai bune (coordonare, agilitate, echilibru), se dezvolta armonios si se imbolnavesc mai rar. Joaca in aer liber il mentine pe copil activ si sanatos, iar riscul de obezitate este redus.

5. Reduce stresul si creeaza emotii pozitive

Copiii care se joaca in natura dezvolta sentimente pozitive, de compasiune, bucurie si pace, diminuandu-se anxietatea si depresia. Natura este remediul antistres numarul 1 si ajuta la reconectarea cu sinele, sustinand astfel cresterea increderii in sine.  

Cartea micului biolog

6. Scade riscul de miopie

Studiile au demonstrat ca gradul de miopie este proportional cu gradul de petrecere a timpului in aer liber. Astfel, joaca in natura poate reduce riscul miopiei.

7. Dezvolta independenta, autonomia si curajul

Frica este principalul inamic cu care se confrunta orice copil sau adult. Cu cat i se ofera sansa unui copil de a explora mediul inconjurator, de a interactiona cu insectele, animalele, plantele, cu atat mai mult temerile sale vor disparea si va deprinde abilitati noi care il vor ajuta sa devina independent.

8. Creste interesul pentru protejarea naturii Petrecandu-si timpul in natura, copiii vor dezvolta un sentiment de dragoste fata de aceasta si vor creste sansele sa devina mai atenti, grijulii si responsabili fata de mediul inconjurator. Totodata, poate creste si interesul pentru o viata sanatoasa. Invatandu-i sa iubeasca, sa descopere si sa aprecieze natura, vom contribui la dezvoltarea copiilor, dar si la protejarea mediului inconjurator.

Asadar, fiti jucausi, deschisi si bucurati-va din plin de Mama Natura!

Anamaria Potra



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare