Beneficiile jocului in natura

Beneficiile jocului in natura

Oct 27, 2016Laura

Beneficiile jocului in natura

In ultimii ani, au aparut numeroase studii cu privire la importanta relatiei om-natura, dezvoltandu-se si o forma de terapie cunoscuta sub numele de ecoterapie sau “terapia verde”. Ecopsihologia considera ca spatiile verzi sunt un fel de “vitamina G” (in engleza: “green”=verde) pentru minte, corp si suflet. In conditiile in care legatura cu natura devine aproape inexistenta, petrecandu-ne majoritatea timpului inchisi in cladiri, in mijloace de transport sau intr-un mediu poluat, tot mai mult “asfaltat”, aceasta “vitamina G” este esentiala.

Disc zburator Waboba – Wingman, frisbee

  Activitatile in exterior aduc beneficii atat in plan fizic, cat si mental, cognitiv si emotional. Prin jocuri in aer liber, copiii vor prinde dragoste de natura si vor crea acea relatie sanatoasa de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios. Cum ajuta concret joaca in aer liber/petrecerea timpului in natura? Iata principalele efecte pozitive: 1. Imbunatateste abilitatile intelectuale si cognitive Copiii care petrec mult timp in natura dovedesc performante mai bune la invatat, au putere de concentrare mai mare si o memorie dezvoltata. Natura este o sursa de cunostinte inepuizabila, prin urmare, copiii isi vor imbogati cultura generala, iar abilitatile de a observa, constientiza si intelege le vor fi stimulate.  

Studiaza natura impreuna cu copiii

Lupa pentru insecte cu maner din lemn si carabina

  2. Dezvolta creativitatea si capacitatea de a rezolva probleme Mediul natural, prin varietatea si frumusetea sa uimitoare, este o experienta multisenzoriala care starneste curiozitatea micutilor si le stimuleaza imaginatia. Joaca lor este mai creativa, diversa, iar acestia devin mai cooperativi si abili in rezolvarea unor situatii.

3. Reduce simptomele ADHD

Jocul in natura este o terapie pentru acesti copii, deoarece le reduce nivelul de agitatie si agresivitate, ajutandu-i sa fie mai atenti, concentrati si calmi. La nivel social, vor relationa mai bine si vor fi mai dispusi spre cooperare.

Animale si pasari din natura

  4. Sustine o dezvoltare fizica armonioasa si creste imunitatea S-a constatat faptul ca cei care desfasoara activitati in aer liber au abilitati motrice mai bune (coordonare, agilitate, echilibru), se dezvolta armonios si se imbolnavesc mai rar. Joaca in aer liber il mentine pe copil activ si sanatos, iar riscul de obezitate este redus. 5. Reduce stresul si creeaza emotii pozitive Copiii care se joaca in natura dezvolta sentimente pozitive, de compasiune, bucurie si pace, diminuandu-se anxietatea si depresia. Natura este remediul antistres numarul 1 si ajuta la reconectarea cu sinele, sustinand astfel cresterea increderii in sine.  

Cartea micului biolog

6. Scade riscul de miopie

Studiile au demonstrat ca gradul de miopie este proportional cu gradul de petrecere a timpului in aer liber. Astfel, joaca in natura poate reduce riscul miopiei. 7. Dezvolta independenta, autonomia si curajul Frica este principalul inamic cu care se confrunta orice copil sau adult. Cu cat i se ofera sansa unui copil de a explora mediul inconjurator, de a interactiona cu insectele, animalele, plantele, cu atat mai mult temerile sale vor disparea si va deprinde abilitati noi care il vor ajuta sa devina independent. 8. Creste interesul pentru protejarea naturii Petrecandu-si timpul in natura, copiii vor dezvolta un sentiment de dragoste fata de aceasta si vor creste sansele sa devina mai atenti, grijulii si responsabili fata de mediul inconjurator. Totodata, poate creste si interesul pentru o viata sanatoasa. Invatandu-i sa iubeasca, sa descopere si sa aprecieze natura, vom contribui la dezvoltarea copiilor, dar si la protejarea mediului inconjurator. Asadar, fiti jucausi, deschisi si bucurati-va din plin de Mama Natura! Anamaria Potra


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare