Board game pentru corectarea pronuntiei

Board game pentru corectarea pronuntiei

Feb 11, 2019Petra

Board game pentru corectarea pronuntiei

Stiai ca tulburarile de pronuntie ale copilului pot avea urmari neplacute in dezvoltarea sociala si emotionala a acestuia? Stiai ca un copil cu o vorbire deficitara devine inchis in sine, retras si refuza sa vorbeasca cu cei din jurul sau?

Copiii cu tulburari de pronuntie pot avea dificultati in a se exprima clar, ceea ce poate duce la frustrare si izolarea sociala. Colegii de joaca pot avea dificultati in a intelege copilul, ceea ce poate conduce la excluderea din grupuri si activitati.

"Dar oare de ce copilul meu nu vorbeste cum ar trebui la varsta lui? Are deseori tendinta de a confunda sunetele intre ele, le aude la fel desi sunt sunete diferite. De ce nu le diferentiaza grafic? Are tulburari de pronuntie? De ce nu spune corect cifra șase?"

Aceste intrebari apar inevitabil in mintea mamicii, atunci cand cel mic fie ii face lui b doua burti in loc de una, fie il aude si il scrie pe Z cand noi il cerem de fapt pe S sau pur si simplu atunci cand aparatul sau fono-articulator nu estepregatit pentru emiterea unor sunete.

Sase sau Șase? S sau Z? P sau B?

Cum putem ajuta copilul sa pronunte corect?

Este esential sa identificam si sa tratam tulburarile de pronuntie cat mai devreme posibil. Terapia logopedica poate fi foarte eficienta in imbunatatirea abilitatilor de vorbire si in cresterea increderii copilului in capacitatea sa de a comunica.

Iata un kit care contine: 5 planse de joc, un set de palatograme si un ghid cu exercitii care sa faca din activitatea de corectare a pronuntiei o joaca distractiva pentru copil.

Cum il ajuta aceste jocuri pe copilul meu?

-sa-si dezvolte o respiratie corecta care sa-l ajute in pronuntia sunetelor
-ii arata cum trebuie sa tina gurita in momentul pronuntiei sunetelor (contine un set de palatograme)
-sa diferentieze literele asemanatoare grafic si acustic

Sa vedem si cateva exemple de jocuri:

Pentru ca celor mici le place sa cante si sa danseze, vom incepe cu Micul tobosar - cel care ii invita pe cei mici sa cante la tobe, intr-un ritm stabilit de parinte sau chiar de ei insisi.

  *Kitul este prevazut cu o carioca lavabila astfel incat tu sa poti refolosi plansele ori de cate ori este nevoie.

Ce trebuie sa faci? Sa scrii cate o litera pe fiecare dintre cele 2 tobe, sa bati la tobe in timp ce pronunti clar literele si sa le alternezi, astfel incat sa iasa o melodie frumoasa si distractiva. Atentia copilului va fi captata pe toata perioada ''compunerii melodiei'' daca vei folosi inflexiuni ale vocii, mimica si eventual gesturi.

Un alt joc minunat si atractiv este Gurita fluturasului, care il invita pe copil sa-i deseneze si/sau sa-i modeleze fluturasului o gurita din plastilina.

Ce trebuie sa faci?

Sa scrii pe tablita fluturasului litera pe care vrei sa o invete copilul si sa ii arati forma guritei pentru sunetul respectiv (foloseste ca model setul de palatograme). Copilul va trebui sa-i deseneze fluturasului gurita cu un creion sau sa o modeleze din plastilina si sa o aseze ulterior la locul ei, pe chipul fluturasului. Te invitam sa descoperi si celelalte idei de jocuri creative care sa te ajute in corectarea pronuntiei celui mic.

Nu uita sa faci din corectarea pronuntiei o joaca distractiva pentru copil, un timp numai al vostru in care el sa se simta bina, sa ia carioca in mana, sa deseneze si rosteasca usor si corect.

Tulburarile de pronuntie pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltarii sociale si emotionale a copiilor. Identificarea si tratarea acestor tulburari, alaturi de sprijinul continuu al parintilor si educatorilor, sunt esentiale pentru a ajuta copiii sa isi dezvolte increderea in sine si abilitatile de comunicare. Prin intelegere si rabdare, putem contribui la cresterea unor copii fericiti si bine integrati social.

Petra Boanta



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare