Ce facem cand copilul este atras de prieteni nepotriviti?

Ce facem cand copilul este atras de prieteni nepotriviti?

Aug 09, 2016Laura

Ce facem cand copilul este atras de prieteni nepotriviti?

Prietenia - Un Aspect Esential in Viata Copilului

Prietenia reprezinta un aspect important din viata copilului. La o varsta mica, familia este cea care acopera aproape in totalitate nevoia copilului de a interactiona cu cei din jur. Pe masura ce creste, dorinta si nevoia copilului de a lega prietenii devine tot mai puternica. Micutul isi va alege prietenii in functie de preferintele comune si de stilul de joc asemanator.

Totusi, este posibil ca micutul nostru sa aiba prieteni ale caror comportamente si valori nu se potrivesc cu cele pe care dorim sa i le intiparim sau nu sunt tolerate acasa. Copiii invata prin imitare, asa ca exista posibilitatea sa inceapa sa manifeste si ei acelasi tip de comportament.

Cum ar trebui sa reactionam in astfel de cazuri? Primul aspect pe care e bine sa-l avem in vedere este ca nu are rost sa-i interzicem sa se mai vada cu prietenii. Acest tip de interventie afecteaza increderea din relatia parinte-copil.

 

Vezi colectia noastra de materiale pentru consiliere copii

prieteni nepotriviti postare

 

Iata cateva sugestii, prin intermediul carora putem sa-i ajutam pe copii:

1. Indruma-l pe copilul tau spre activitati sau locuri unde are posibilitatea sa intre in compania copiilor de varste apropiate si cu interese asemanatoare. Copiii mai mari au alt stil de joaca si de comportament, care poate nu e potrivit pentru micutul tau.

2. Incearca sa-i cunosti mai bine pe prietenii copilului: puteti planifica iesiri in parc sau intalniri de joaca acasa. Astfel ai posibilitatea de a observa paternul de interactiune dintre copii si ai ocazia sa intervii in modelarea comportamentului sau a comunicarii dintre ei.



 

3. Imaginati-va o poveste in care un personaj este copilul tau si un altul care il simbolizeaza pe prietenul cu influenta nefasta. Apoi discuta cu copilul care sunt regulile si valorile importante pentru familia voastra (nu luam nimic din ce nu ne apartine, utilizam cuvinte potrivite, etc.). Analizati impreuna comportamentele nepotrivite manifestate de prietenul copilului. Care sunt cauzele si urmarile lui? Cum se simte copilul? Accepta aceste manifestari? Un copil care cunoaste valorile familiei si a reusit sa le interiorizeze va tinde, in mod natural, sa fie in preajma copiilor care sa corespunda acestora.

Ajuta-ti copilul sa revina pe calea cea buna

4. Accentul principal nu va fi sa-l transformam pe celalalt copil in „prietenul cel rau”. Pe noi, ca si parinti, ne preocupa comportamentul copilului nostru. Vorbeste-i despre importanta de a respecta pe fiecare in parte: „In familia noastra tratam fiecare persoana cu respect”. Explica-i ca aceste reguli exista, indiferent cu cine se joaca, unde se joaca si indiferent de ce actiuni realizeaza alti copii.

5. Invata-l sa spuna „Nu”. Incurajeaza-l pe copil sa-si exprime nevoile si dorintele, fara sa atace cealalta persoana. De exemplu: „Nu-mi place cand ma impingi ca sa ajungi mai repede pe tobogan!”.

6. Invata-l sa-si cunoasca si sa-si exprime propriile emotii.

Emotiile si familia mea

7. Lasati timpul sa lucreze: copiii ajung sa realizeze, in cele din urma, ca unii prieteni nu impartasesc aceleasi interesele si exista mai multe aspecte ce ii departeaza.

Rolul de parinte ne ofera sansa de a alege chiar noi prietenii copiilor nostri. Incepand cu varsta prescolara si scolara, copilul are nevoie sa-l incurajam sa-si creeze relatiile de prietenie, potrivit afinitatilor sale. Prin intermediul acestor relatii va avea posibilitatea de a invata sa-si exprime opiniile, sa asculte alte pareri, sa-si sustina punctul de vedere prin argumente, dar si sa rezolve conflicte. Toate aceste situatii vor contribui la conturarea personalitatii sale.

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare