Ce sa fac atunci cand puiul meu se inchide in el?

Ce sa fac atunci cand puiul meu se inchide in el?

Feb 05, 2020Petra

Ce sa fac atunci cand puiul meu se inchide in el?

Adulti fiind, stim cu totii cum este sa ne aflam in perioade in care nu vrem sa vorbim cu ceilalti despre ce facem, ce gandim sau cum ne simtim. Totusi, noi avem abilitati de comunicare mult mai bine inchegate decat cele ale copiilor, astfel incat le transmitem semenilor nostri mult mai usor faptul ca nu, acum nu prea avem chef de vorba.

 

Ei bine, atunci cand copiii se inchid in carapacea lor si nu mai vor sa comunice cu noi despre ce fac la scoala, la gradi sau cum se simt, ne speriem, nu le intelegem reactiile si uneori ne infuriem cumplit.

Cand copilul tau se inchide in sine, poate fi greu de inteles ce il supara sau cum sa-l ajuti.

Iata cateva sfaturi practice pentru a gestiona aceasta situatie delicata:

1.Nu pune multe intrebari!

Atunci cand copiii nu comunica, avem dorinta de a afla pe moment ce s-a intamplat de este atat de posomorat. „Te-a suparat cineva? Spune-mi, puiule. De ce nu vorbesti? Ce s-a intamplat?” In acele momente, parca oricat am vrea ca cel mic sa comunice cu noi, situatia ia o intorsatura cu totul neasteptata. De ce? Pentru ca, atunci cand ne incarcam cu emotii negative de-a lungul zilelor, ajungem intr-un moment in care simtim nevoia de a sta noi cu noi si poate chiar de a fugi putin de ceilalti.

2. Fii rabdator si intelegator: Copiii au nevoie de timp pentru a-si procesa emotiile. Ofera-le spatiul necesar fara a-i forta sa vorbeasca.

 

Nu intotdeauna: uneori ne dorim puternic sa ne cuibarim in bratele mamei, insa de multe ori nu, nu vrem atata atentie asupra noastra! La fel se intampla si in cazul perioadelor solicitante care apar la copii: schimbari de rutina, zile mai pline la scoala sau diverse conflicte acumulate cu prietenii. Astfel, atunci cand puiul tau se afla intr-un moment de inchidere in carapacea sa, da-i voie sa fie acolo. Lasa-l sa stea doar el cu el daca are nevoia aceasta si respecta-i alegerea.

Vei vedea ca, in scurt timp se va apropia de tine ori ca sa iti povesteasca ce simte in sufletelul sau, ori ca sa iti spuna cum a depasit deja acele trairi intense. Vei fi surprins sa descoperi cate lucruri stie cel mic despre gestionarea emotiilor, informatii asimilate de-a lungul timpului de la prieteni, familie sau de prin carti.

 

3. Arata-i ca-l intelegi! Contactul vizual este o modalitate minunata prin care ii poti comunica celui mic ca, desi nu vorbiti, esti acolo langa el si il intelegi. Sa nu ii pui multe intrebari nu inseamna sa il ignori. Astfel, vei vedea ca ii poti transmite empatia, acea intelegere pe care o ai fata de el doar prin simple gesturi si zambete. Doar o mangaiere pe cap sau o privire prezenta, plina de iubire, pot fi suficiente pentru a-l convinge ca: „Da! Te inteleg, stiu ca ceva s-a intampla si iti respect decizia de a nu comunica acum despre asta. Sunt langa tine, doar stii bine! Cand esti pregatit, poti sa imi povestesti.”

 

Gandirea pozitiva in povesti

 

  4 .Foloseste umorul!

Dupa ce se supara din te miri ce motive, absolut orice copil se va bucura enorm atunci cand incepi sa te joci usor distant de el (adica sa nu il obligi sa se joace daca nu doreste), sa te prostesti si sa faci glume. Asadar, umorul este o modalitate perfecta de a te apropia de piticul tau!

Cu siguranta va incepe sa fuga dupa tine, tu dupa el, iar apoi sa va aruncati pe jos si sa va gadilati unul pe altul, pana cand va cuprinde un ras copios plin de iubire si armonie! Joaca aceasta pe care mie imi place sa o numesc „prosteala” este un instrument ideal de apropiere, insa atentie: foloseste-o doar atunci cand amandoi sunteti disponibili din punct de vedere emotional!

5. Pregateste-te sa-l asculti!

Atunci cand il vezi ca nu comunica deloc, parca te gandesti ca ramane asa pentru tot restul vietii. Ei bine, tin sa te anunt ca intocmai acele momente dificile pot fi usi magice catre o relatie si mai stransa dintre voi doi! Pentru ca daca ii respecti decizia de a nu comunica pe moment, te apropii discret de el, il intelegi si folosesti umorul, este aproape sigur ca vei ajunge in mod natural sa-i asculti toate problemutele care l-au facut sa se inchida asa in el. Desi nu pare, orice moment dificil din punct de vedere emotional, se poate transforma in discutii intime, pline de empatie si cuvinte multe, atat de multe, incat parca ti-ai dori sa fie iar inchis in carapace.

6. Creeaza un mediu sigur: Asigura-te ca micutul tau stie ca poate vorbi cu tine despre orice fara teama de a fi judecat.

Asa ca, dragi parinti, nu va temeti! Cei mici se vor deschide atunci cand este momentul potrivit pentru ei, iar voi sunteti pregatiti sa-i ascultati cu calm, dragoste si intelegere! Iar atunci cand se deschid, nu mai aveti scapare!

Hermina Popa, psiholog



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare