Ce se intampla cu copilul cand parintii se cearta?

Ce se intampla cu copilul cand parintii se cearta?

Dec 06, 2017Petra

Ce se intampla cu copilul cand parintii se cearta?

Conflictul este o parte obisnuita a experientei de zi cu zi, deci prezenta divergentelor nu reprezinta un aspect negativ. Este important modul in care neintelegerile sunt exprimate si rezolvate de catre parinti. Observarea unor conflicte poate fi chiar buna pentru copii, atunci cand micutii vad ca parintii lor rezolva probleme dificile.

Emotii explicate copiilor cu ajutorul poeziilor

Cand parintii au un conflict usor sau moderat, ce implica sprijin, negociere si comunicare asertiva, copiii isi dezvolta abilitatile sociale, stima de sine, se bucura de siguranta emotionala, dezvolta relatii mai bune cu parintii si se adapteaza mai bine la scoala. Punctul comun al cercetarilor se refera la faptul ca micutii au de castigat, daca parintii gestioneaza eficient conflictele. Totusi exista aspecte ce nu pot fi discutate in fata celor mici. Studiile de cercetare au identificat de asemenea, tacticile distructive pe care parintii le utilizeaza reciproc si care pot afecta dezvoltarea copilului: agresiunile verbale, insultele, amenintarea separarii, agresiunea fizica, evitarea, retragerea sau renuntarea. Atunci cand parintii folosesc in mod repetat strategii ostile unii cu altii, copiii se pot simti ingrijorati, anxiosi si fara speranta. Altii pot reacționa cu furie, devenind agresivi si dezvoltand probleme de comportament acasa si la scoala.

Vezi aici Cutiuta cu emotii jucause care contine o multime de jocuri cu emotii

Copiii acorda o atentie deosebita emotiilor exprimate de parintii lor. Principalele consecinte ale conflictelor intense se refera la faptul ca cei mici cred ca sunt motivul luptei parintilor lor si ajung sa se simta vinovati. Acest lucru poate fi pentru ei, un stres puternic. Insecuritatea, sentimentul vinovatiei si rusinii il pot face pe copil sa se simta nedorit. Aceasta, la randul sau, are ca rezultat o stima de sine scazuta care poate fi permanenta si daunatoare in relatiile sale personale si profesionale pe termen lung. Iata cateva aspecte importante pentru a ajuta parintii sa rezolve conflictul, sa mentina o relatie iubitoare si sa ofere un model eficient de rezolvare a problemelor pentru copii: Deschideti dialogul cu empatie, lasandu-l pe partener sa stie ca vedeti si perspectiva lui: "Stiu ca trebuie sa-ti fie greu dupa o zi lunga de munca ...". Retineti ca sunteti in aceeasi echipa! Acordati atentie semnalelor pe care corpul le trimite inainte ca discutia sa se incalzeasca excesiv. Daca observati ca furia creste pana la punctul in care conversatia nu va fi productiva, apasati butonul de pauza pentru a evita expunerea copiilor la escaladarea conflictului.

O povestire despre divort

Nu fortati copiii sa arbitreze sau sa tina partea unui parinte. Tot ce vor ei este o incetare a disputei. Copiii nu trebuie sa-si imparta loialitatea. In general, copiii doresc sa ii multumeasca pe ambii parinti, iar presiunea de a lua parte intr-un conflict poate fi dificila pentru ei. Este posibil ca ei sa nu inteleaga baza conflictului si sa aleaga o parte care ar putea amplifica disputa la proportii si mai mari. Incepeti o conversatie prin descrierea modului in care simtiti: "Ma nelinisteste cand dai copiilor dulciuri chiar inainte de cina". Acest tip de comunicare ​​functioneaza mai bine decat "Am discutat acest lucru de o mie de ori! Nu ma ascultati niciodata!“ Evitati cuvintele "mereu" si "niciodata". Generalizarea stimuleaza defensiva. Nu incercati sa castigati. Ganditi-va la argumente cat mai obiectiv posibil: ele sunt pur si simplu probleme care trebuie rezolvate. Cand raspundeti respectuos la punctul de vedere al celuilalt, copiii vad ca exista mai multe solutii la o problema. Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare