Copilul nu vrea sa se spele pe dinti? 7 trucuri

Copilul nu vrea sa se spele pe dinti? 7 trucuri

Aug 03, 2017Laura

Copilul nu vrea sa se spele pe dinti? 7 trucuri

E nevoie de multa creativitate sa convingi un copil sa se spele pe dinti. Stim cu totii ca atunci cand copilul refuza sa-si perieze dintisorii, povestile despre aparitia cariilor nu au mare efect.

Formarea unor obiceiuri sanatoase de ingrijire orala este esentiala pentru dezvoltarea copilului, dar nu este o sarcina usoara. In continuare puteti lectura cateva idei creative, aveti posibilitatea sa gasiti o tactica ce functioneaza si sa va asigurati ca pe copilul dumneavoastra il asteapta o viata intreaga de zambete frumoase si sanatoase.

 

Ce facem cand copilul are o carie?

 

Transformati spalatul dintisorilor intr-o activitate de familie.

Periati-va Dintii Impreuna:

  • Exemplul Personal: Periati-va dintii in fata copilului de mai multe ori si, cu siguranta, va dori sa se alature. Copiii invata prin imitatie, iar exemplul tau este o motivatie puternica pentru ei.
  • Transformati Totul Intr-un Joc: Dansati si faceti din spalatul dintilor un joc amuzant. Copilul va intelege ca este vorba despre o activitate distractiva, pe care nu vrea sa o piarda.
  • Imitatia Miscarilor: Invitati copilul sa va copieze miscarile de curatare pe masura ce va periati. Este un inceput excelent pentru formarea deprinderii de igiena orala.

 Stabiliti o Rutina:

Sentimentul de Control: Rutina ofera copilului sentimentul controlului si al sigurantei. Stabiliti un program zilnic pentru spalatul dintilor, astfel incat copilul sa anticipeze cu ce se incepe si se termina ziua.

Partea a Fiecarei Zile: Faceti ca spalatul dintilor sa fie o parte integranta a fiecarui inceput si sfarsit de zi. Acest lucru va ajuta la formarea unui obicei sanatos pe termen lung.

Exerseaza cu Cofragul de Oua:

Dezvoltarea Abilitatilor: Ofera-i copilului un cofrag de oua pe care sa-l perieze cu periuta de dinti. Aceasta activitate il va ajuta sa invete cum sa tina periuta de dinti si sa deprinda miscarile necesare pentru spalarea dintilor.

Modele de Molari din Flacoane de Plastic:

Analiza si Educatie: Creati modele de molari din partea de jos a flacoanelor de plastic si analizati „dintisorii” impreuna cu copilul. Povestiti despre cum se pastreaza sanatatea dintilor si importanta periajului zilnic.

Jocul cu Periuta de Dinti:

Acomodarea cu Periuta: Copiii au nevoie de timp pentru a se acomoda cu lucrurile noi. Oferiti-i o periuta colorata si adunati animalele de plus.

Spalarea Dintilor Animalutelor: Spune-i sa spele dintii animalutelor sau papusilor in timp ce tu speli dintisorii copilului. Acest joc ii va ajuta sa se obisnuiasca cu periajul si sa inteleaga importanta igienei dentare.

 

 

Cum ii explicam ca dulciurile in exces strica dintii?

 

Realizati experimente pentru stimularea curiozitatii copilului.

Arata-i copilului un ou fiert tare si apoi intreaba-l despre scopul cojii. Discutati despre modul in care coaja de ou ajuta la protejarea intregului ou si comparati coaja de ou cu dintii nostri. Asaza apoi oul intr-un borcan cu otet si intreaba-l ce crede ca se va intampla. Dupa cateva zile, scoateti oul din borcan. Observati impreuna cu copilul ca deja coaja este moale si distrusa partial. Explicati ca acelasi lucru se poate intampla si cu dintisorii nostri daca nu sunt ingrijiti corespunzator.

“Leul isi spala dintii”. Incurajati copilul sa foloseasca diferite sunete si sa imite de exemplu „leul”, astfel incat gura copilului sa fie larg deschisa in timp ce se spala. Spuneti "Tiii" (pentru dintii din fata) si "Aaaa" (pentru dintii din spate), apoi aratati dintii curati si puternici la fel ca un leu.  

Deseneaza o harta a periajului. Ofera copilului un desen care sa ilustreze fiecare pas al spalatului pe dinti: pregatirea periutei, „inarmarea” cu pasta de dinti, spalarea dintisorilor de sus, de jos, limpezirea etc. Dupa ce copilul parcurge fiecare pas, va reusi sa ajunga la comoara: dinti sanatosi si curati! In acest mod, copilul va reusi sa invete, intr-o maniera amuzanta, etapele spalatului pe dinti. In cazul in care copilul se impotriveste, nu va descurajati! Jucati-va de-a „periuta de dinti” si in ziua urmatoare. Rabdarea va aduce rezultate.

Beneficiile Transformarii Spalatului Dintilor Intr-o Activitate de Familie:

  • Dezvoltarea Obiceiurilor Sanatoase: Activitatile creative si interactive ajuta copiii sa invete importanta igienei orale de la o varsta frageda.
  • Intarirea Relatiilor Familiale: Participarea la activitati comune intareste legaturile familiale si creeaza amintiri placute.
  • Incurajarea Independentei: Pe masura ce copiii devin mai increzatori in abilitatile lor de periaj, ei vor invata sa fie mai independenti in ingrijirea personala.

 

Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare