Cum il invatam pe copil sa-si astepte randul

Cum il invatam pe copil sa-si astepte randul

Mar 05, 2020Petra

Cum il invatam pe copil sa-si astepte randul

Capacitatea copilului de a-si astepta randul atunci cand vine vorba de a vorbi sau a imparti reprezinta o abilitate majora pe care copiii o invata inca din gradinita. Respectarea randului se bazeaza pe o serie de abilitati sociale si emotionale, astfel, copiii trebuie sa invete autoreglarea emotiilor dar si sa isi controleze dorinta de a fi centrul atentiei.

Acest lucru necesita rabdare, o deprindere pe care copiii abia invata sa o stapaneasca, pe masura ce incep tranzitia de la stadiul egocentric la o etapa noua, in care constientizeaza ca fac parte dintr-un grup.

Marea carte a intrebarilor

 

Iata cateva idei ce ne pot ajuta in relatia cu copilul:

Rosu -Verde: Explica-i copilului ca vei adresa o intrebare la care veti raspunde amandoi. In momentul in care vei pune pe masa o bulina rosie, veti raspunde deodata si veti vorbi amandoi in acelasi timp. In etapa urmatoare, vei pune pe masa o bulina verde si fiecare va raspunde pe rand. Intreaba-l cum s-a simtit in ambele variante, cand a inteles si s-a facut inteles mai usor. Invita copilul sa vorbeasca despre cat de dificil poate fi sa astepti o tura.

Citirea cartilor reprezinta un instrument puternic prin intermediul caruia copilul poate invata modalitati de reglare a emotiilor. Cititi o poveste pentru a discuta conceptele legate de asteptarea randului. Aveti posibilitatea de a inventa sau cauta o lectura potrivita, ce sa includa un comportament potrivit si unul nepotrivit. Discutati cu copilul morala povestii.

Marea carte a gandurilor pozitive

 

Pe locuri fiti gata, stop! Abilitatea de asteptare a randului, necesita abilitati de ascultare. Invitati copiii sa urmareasca cu degetele in timp ce cititi povestea preferata. Ei trebuie sa se opreasca imediat ce intrerupem lectura. Opriti-va de exemplu, in mijlocul unei propozitii. Cei mici trebuie sa astepte si sa asculte.

Exerseaza asteptarea. Aceasta reprezinta de cele mai multe ori, dificultatea majora pentru copii. Inventeaza un joc de rol, unde fiecare jucator se implica pe rand. Un exemplu ar fi cursele de masini: “Stai in parcare, pana e randul meu”. Unii copii pot avea nevoie de o jucarie pe care sa o tina in timp ce ei isi asteapta randul, ceea ce ajuta la usurarea tensiunii. La fel, jocurile de societate reprezinta metode eficiente pentru dezvoltarea copilului, deoarece au la baza acelasi principiu: “acum e randul meu sa dau cu zarul, acum e randul tau!”

VREAU TOTUL! EU SUNT REGELE!

 

Modelarea este un exercitiu eficient pentru dezvoltarea abilitatilor de asteptare a randului. Copiii acorda intotdeauna mai multa atentie modului in care actionam, fata de ceea ce spunem. Arata-i copilului tau cum iei parte la o conversatie cu cineva sau cum procedezi cand participi la un joc. Sa fim alaturi de copil cu multa rabdare, deoarece respectarea randului reprezinta o adevarata provocare.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare