Cum il pregatim pe copil pentru gradinita?

Cum il pregatim pe copil pentru gradinita?

Aug 22, 2022Harry

Cum il pregatim pe copil pentru gradinita?

In articolul anterior am prezentat cateva sugestii din partea psihologului Elena Gheoculescu care fac adaptarea la gradinita mai usoara pentru copii. Am aflat si ca adaptarea se poate face inca de la varsta de 10 luni. In acest articol, psihologul ne ofera mai multa ponturi care ne ajuta sa il pregatim pe copil pentru gradinita. adaptarea la gradinita Adaptarea la gradinita nu se face brusc, ducand copilul intr-un loc nou, adaptat pentru varsta sa, dar necunoscut. La fel cum nu ducem copilul in parc si il lasam sa se joace singur, pentru ca este un loc de joaca. Adaptarea e mult mai usoara atunci cand exista o pregatire mentala facuta de un adult de incredere. Atunci cand povestile si joculetele sunt repetate de mai multe ori, copilul se simte in siguranta. Astfel, necunoscutul incepe sa sa devina familiar.

Cu cat un copil este mai bine pregatit mental, cu atat educatoarea il poate linisti mai usor. Altfel, incercarile de a-l linisti ale acesteia pot fi in zadar.

Daca nu stie la ce ora vin parintii dupa el sau nu are repere despre cand vin parintii dupa el, daca nu stie ce urmeaza sa se intample, copilul poate fi foarte agitat si nelinistit. Prin urmare nu se va putea bucura de locul in care se afla, de colegii lui si de jocurile si activitatile pe care le propune adultul de incredere.

Propun parcurgerea pasilor necesari pentru adaptarea blanda a copilului. Respectiv:

⚪ Schimbarea programului astfel incat sa se potriveasca cu programul pe care il va avea din septembrie. ⚪ Citirea de carti, astfel incat sa stie ce se intampla in prima zi de gradinita si cum se desfasoara o zi la gradinita. ⚪ Dezvoltarea de abilitati astfel incat sa ii permita copilului sa aiba un minim de autonomie. Acesta va putea astfel sa ceara ajutor atunci cand are nevoie. ⚪ Sa stie cum o cheama pe doamna educatoare si cum se numeste grupa la care merge. ⚪ Sa participe la cumpararea de incaltaminte de interior si de ghiozdan pentru noua etapa in care va merge. ⚪ Sa viziteze gradinita de Ziua Portilor Deschise sau sa faca macar un tur virtual. Sa se uite la pozele pe care de obicei gradinitele le pun pe retelele de socializare sau pe site-ul gradinitei. Foarte important: de cautat un prieten care merge la aceeasi gradinita, sau poate pe un grup din zona intrebat daca mai sunt si alti copii care mai merg la acea gradinita. Speram ca aceste articole v-au fost de ajutor. Le dorim succes celor mici in noul an scolar si parintilor multa rabdare!  


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare