Cum le citim bebelusilor?

Cum le citim bebelusilor?

Mar 11, 2022Harry
Cum le citim bebelusilor? Stim cu totii cat este de important sa-i citim copilului dar oare cum ar trebui sa ii citesti unui copil care nici macar nu poate vorbi inca? Laura Hardalau, mamica si logoped are cateva sfaturi minunate despre cum putem sa-i introducem pe cei mici in lumea cititului.  

45 de jocuri pentru dezvoltarea vorbirii

Cum prezentam o carte unui bebelus astfel incat chiar sa reusim sa-l captivam cu acea carte? Sunt foarte multe mame care ne scriu ca bebelusii lor nu sunt interesati de carti, ca renunta repede la carti si ca prefera sa faca orice altceva in afara de a asculta o poveste sau a citi o carte. Activitatea de a-i citi copilului de cand este doar un bebelus, pe langa ca este un minunat moment de conexiune, este si o activitate excelenta pentru stimularea vorbirii si dezvoltarea atentiei. Dar cum sa faci sa ii placa cartile? Ei bine, prezinta-i activitatea sub forma unui joc! Incearca sa ascunzi cartea si sa o cautati impreuna! Iar atunci cand o gasiti, incercati sa continuati jocul de-a v-ati ascunselea, prin intrebari din paginile cartii. ”Hai sa vedem cine se ascunde in carte!” Poti sa folosesti, de asemenea, foarte multe zgomote onomatopee! Incearca sa faci intreaga activitate sa fie cat mai spectaculoasa. Captarea atentiei se poate realiza si prin cantecele. Canta ceea ce vezi in carte! Denumeste, descrie imaginile cantand, si incearca timpul acesta de activitate sa fie cat mai scurt, Pentru ca atentia unui bebe mic este foarte, foarte redusa.

Primele cantecele ale lui bebe – Cartile lui bebe

Exista o diferenta intre felul in care prezentam o carte unui copil care are sub un an si unui copil care are peste un an sau care este chiar mai mare? Sigur ca da! La copiii sub un an incercati sa vedeti cartea ca o jucarie. Joaca-te cu bebe si cartea, savureaza momentul si transmite bucuria si copilului! Denumeste imaginile si descrie-le! Urmareste cu atentie reactia copilului! Daca nu ii face placere sau oboseste, opreste activitatea! Este o varsta potrivita pentru carti cu texturi si cu sunete. Copilul iubeste sa exploreze cu toate simturile! Un copil care are peste un an sau care este mai mare va incepe sa urmareasca din ce in ce mai mult un text pe care il citesti. Sunt foarte recomandate poeziile scurte si cu rima. Alegeti carti despre hrana, animale, transport, copii mici, carti care sunt usor de tinut in mana de catre copii. Neaparat, pagini cartonate pe care sa nu le poata rupe, care au imagini cu obiecte simple, inserturi cu texturi.

Animale – Bebe Istet

Poti sa-i ceri copilului sa aleaga el o carte, apoi sa o tina in mana, sa intoarca, roaga-l sa denumeasca anumite imagini sau sa caute ceea ce ii spui. De exemplu: ”Arata-mi casa!”, ”Care e copacul cel mai mare?” incurajeaza copilul sa repete cuvinte familiare, foloseste propozitii lacunare si lasa-l pe el sa completeze folosind cuvantul potrivit. Unde crezi ca gresim noi, parintii, fara sa ne dam seama, atunci cand citim bebelusilor si copiilor mici? Sunt cateva aspecte de care e bine sa tinem cont atunci cand le citim celor mici. Stiai ca un copil mai mic de un an si jumatate poate sa se concentreze pe o activitate aproximativ 30 de secunde, iar un copil in varsta de doi ani poate sa se concentreze pe o activitate aproximativ 2 minute. Deci activitatea de citire se recomanda sa fie de scurta durata, deoarece copilul nu poate sa se concentreze decat intr-un interval scurt de timp. Un alt aspect important este felul in care ii cititi copilului. Cu cat este mai mic copilul, cu atat mai putina rabdare are sa urmareasca textul pe care il cititi si atunci recomand sa denumiti imaginile, sa le aratati cu degetul pe pagina, sa scoateti sunete haioase si sa faceti din intreaga activitate un spectacol. Si nu in ultimul rand, este bine sa tineti cont si de dorinta copilului. Daca nu are dispozitia necesara pentru citit, nu insistati.

Animalute poznase – Carte pentru degetele jucause

Cat de importanta este pentru atentia si interesul unui bebelus alegerea de catre parinte a unor carti potrivite? Cum alegem o carte care sa fie potrivita pentru bebelusi, de ce elemente sau aspecte ar trebui sa tinem cont in alegerea noastra? Extrem de important este sa alegem carti potrivite pentru bebelusi! Asta inseamna sa alegem carti care au pagini cartonate si colturile rotunjite, carti cu texturi pentru stimulare senzoriala. De asemenea este important si continutul lor. Recomand carti cu imagini simple, cat mai aproape de realitate si text putin. Poeziile cu rima sunt minunate, iar textul care contine cuvinte care se repeta ajuta copilul sa invete mai usor cuvintele.

Poezii vorbarețe – Set de materiale pentru dezvoltarea limbajului

Ar trebui sa facem o anumita rutina de citit pentru bebelusi? Exista anumite reguli vizavi de cand anume sa il luam la citit, astfel incat chiar sa reusim sa ii captam interesul? Sigur ca da. Este important sa fie odihnit si hranit inainte de a incepe sa-i citesti. De asemenea, este foarte important sa fie liniste in incapere, sa nu fie atras de zgomotele din jurul lui. Televizorul neaparat sa fie inchis, sa nu se vorbeasca la telefon in apropierea lui si sa fie o incapere bine luminata - de preferat, naturala sa fie lumina. Cauta un loc special in care sa ii citesti - de exemplu, un fotoliu sau un puf in care sa incapi cu cel mic in brate. Acest loc sa fie aproape de o mini biblioteca cu carti potrivita pentru cel mic. Faceti o rutina din activitatea de citire si incercati ca activitatea sa fie atractiva si de scurta durata. Capacitatea de concentrare a unui bebelus este cu atat mai scurta, cu cat el este mai mic. Cand spun atractiva, ma refer la folosirea unor onomatopee, sunete haioase, voci diferite, expresii emotionale.

Colectia: Invat 100 de cuvinte

Ce facem cand observam ca bebelusul nostru nu este interesat de cartea pe care am ales-o? Schimbam cartea? O abordam altfel? Ce tips and tricks ai putea sa ne recomanzi? Indicat este sa tinem cont si de starea lui de spirit. Se poate intampla ca el sa nu-si doreasca sa ii citesti chiar atunci. Poti incerca si in alt moment al zilei. Il poti ruga sa aleaga el o carte din biblioteca sau sa aleaga una din doua carti pe care i le arati. Poti sa introduci cartea sub forma de joc. Cioc-cioc! Este cineva aici? Sa deschidem cartea sa vedem cine locuieste aici? Mai putem folosi o jucarie de plus pe care o luam in brate impreuna cu bebe, sa il ajute sa asculte povestea impreuna cu aceasta, cu jucaria de plus. O alta sugestie ar fi sa incercati sa schimbati locul in care ii cititi, poate fi un loc inedit. De exemplu, noi am incercat sa facem un cort, un cuib pentru citire, pentru lectura. si am avut si o lanterna cu noi.   Laura Hardalau, mamica si logoped


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare