Cum putem educa inteligenta emotionala in familie?
Este important si sanatos ca fiecare membru al familiei sa-si impartaseasca punctele de vedere, sa discute despre sentimentele lor si sa faca legatura intre acestea si evenimentele petrecute. Atunci cand parintii creeaza o atmosfera pozitiva, confortabila si sustinatoare, copilul poate sa gaseasca mai usor solutii pentru rezolvarea propriilor probleme. Astfel sunt sanse mai mari ca el sa-si dezvolte simtul responsabil.
De asemenea, este necesar sa-i lasam pe copii sa gandeasca singuri in loc sa le spunem ce sa faca, iar pentru a-i indruma si invata trebuie ca parintele sa construiasca relatii prin care sa comunice cu ei.
De aceea va propunem un joc de educare a inteligentei emotionale in familie, Emotiile si familia mea – Carti de joc pe care il gasiti pe site-ul – jucarii-vorbarete.ro.
Este un joc educativ util pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii, ce asigura, pe langa latura educativa, si distractia tuturor participantilor.
Cu ajutorul Cartilor de joc – Emotiile si familia mea (membrii familiei – mama, tata, baiat, fetita), copiii pot invata: sa recunoasca 8 tipuri de emotii si expresiile emotionale corespunzatoare (bucurie, teama, frica, uimire etc), sa isi exteriorizeze mai usor propriile emotii, sa-i inteleaga mai usor pe cei din jur.
Setul contine 32 de carti de joc color plastifiate. Dimensiuni carti de joc: 10 x 6,5 cm.
Idei de activitati
Joc 1. Se vor aseza cartile de joc in mijlocul mesei, iar fiecare membru al familiei extrage cate o carte si va imita emotia, apoi o va denumi. De asemenea, se pot face seturi de cate 4 carti cu membrii familiei ( mama, tata, baiat, fata) grupate in expresii emotionale.
Joc 2. Fiecare membru al familiei va incerca sa inventeze o poveste folosindu-se de cartile de joc cu expresiile emotionale, avand o tema aleasa si eventual cateva intrebari ajutatoare.
Joc 3. Cartile se vor pune intr-un teanc pe masa, cu fata in jos. Se vor realiza doua randuri, un rand cu expresii emotionale placute, un rand cu expresii emotionale neplacute. Fiecare jucator va extrage cate o carte si va identifica emotia, ulterior va aseza cartea pe randul potrivit. De asemenea, putem pune cateva intrebari ajutatoare: „Cand ai mai simtit asta?”, „ Ce ai simtit in corpul tau?”, „Ce crezi tu despre aceasta emotie?”.
Psiholog Andreia Georgiana Vlasceanu Centrul KinetoBebe
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!