Cum putem invata copilul sa fie responsabil in 5 pasi

Cum putem invata copilul sa fie responsabil in 5 pasi

Nov 06, 2017Petra
Ne iubim copiii pana peste cap si vrem ca totul sa fie usor pentru ei, insa pentru a creste sanatos trebuie sa-l invatam usor, usor, cum sa fie responsabil. Desi poate fi greu la inceput sa vezi cum copilul incepe sa se descurce fara tine, trebuie sa acceptam faptul ca un copil responsabil astazi, va fi un adult care va aduce un beneficiu societatii maine. Iata 5 pasi care pot reprezenta un inceput in a-l ajuta sa fie responsabil:

Marea carte a gandurilor pozitive - povesti terapeutice pentru copii

  1. Lasa-l sa-si duca singur jucariile in parc.
Cand este mic si abia reuseste sa mearga singur este normal sa-l ajuti si sa ii duci tu jucariile in parc, insa chiar de atunci poti sa incepi prin a ii spune: “ Acum țin eu jucariile pentru ca tu esti prea mic, insa imediat ce mai cresti o sa le iei tu singur pentru ca sunt ale tale”. Dupa o perioada continui prin a ii spune sa duca el una dintre jucarii in parc, in timp ce tu ai grija de celelalte doua. Pe masura ce creste ii dai din jucarii pana cand ajunge sa le duca singur pe toate in parc. In acest fel copilul intelege ca trebuie si ca poate sa aiba singur grija de jucariile lui, iar in acelasi timp vei observa ca incepe sa ia mai putine lucruri cu el si chiar se joaca cu acelea. Uneori vei fi surprinsa sa descoperi ca prefera sa mearga la joaca doar cu setul de cărți de joc Transformări din lumea vie pentru ca sunt usor de transportat si pentru ca il poate folosi impreuna cu ceilalti copii.

50 de poezii terapeutice educative

  1. Invata-l sa plateasca facturi.
In general luam cu noi copilul pentru a rezolva treburile zilnice si pentru a face cumparaturi si trebuie sa recunoastem ca nu este chiar activitatea lui preferata. Daca in schimb ii dam ceva de facut, pentru el timpul trece mai repede si invata sa rezolve probleme de oameni mari. Orice lucru care pentru noi e banal, pentru copil reprezinta o mare reusita si ii creste stima de sine . Putem sa-l invatam cum se scaneaza o factura si cum se introduc banii in aparat, explicandu-i in acelasi timp ca platim un serviciu pe care noi l-am folosit deja. Pune-l sa isi imagineze cum ar fi daca nu ar avea curent acasa, iar daca realizeaza ca nu ar mai exista desene animate exista sansa sa stinga becul de buna voie in urma lui. Dubla responsabilizare.

80 de jocuri Montessori

  1. Ajuta-l sa creasca o planta
Alege impreuna cu acesta un ghiveci care ii place si planteaza samanta florii preferate. Invata-l cum sa o ude si cum sa o ingrijeasca. Totul va fi ca o joaca, insa in interiorul lui vor prinde radacini sentimente precum grija fata de natura si fata de ceilalti.
  1. Lasa-l sa aleaga singur cum sa se imbrace.
Cel mai rau lucru care se poate intampla daca-l lasi sa se imbrace singur este ca se imbraca intr-o zi mai urat si ceilalti vor rade de el. Prin acest joc isi va dezvolta personalitatea si responsabilitatea pentru propriile alegeri. Indiferent ca au fost bune sau neinspirate decizile lui, cel mic va putea recunoaste sincer ca el le-a ales pentru ca lui ii plac.
  1. Invata-l sa-si faca patul singur.
Spune-i ca are voie sa se joace abia dupa ce si-a facut patul. Desi poate parea un lucru banal, faptul ca isi face singur patul in fiecare zi dezvolta in el o disciplina care se va reflecta si asupra celorlalte lucruri pe care le face. In curand isi va strange singur jucariile, iar tu vei fi un parinte fericit, cu mai putine griji pe cap. Ce anume implementezi pentru a avea un copil mai responsabil incepand de astazi? Cristina Militaru


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare