Cum sa-i dezvolti copilului tau inteligenta emotionala prin teatru/jocuri de rol
“Un adevarat erou de teatru e dramaturgul care e jucat pe scena, nu pe degete.”
(Tudor Musatescu)
Teatrul a devenit de-a lungul timpului o modalitate minunata de a-ti educa emotiile. Asemenea unui profesor care ti se infatiseaza la orele de curs, teatrul iti ghideaza pasii orientandu-te catre momentul in care, singur, iti vei exterioriza propriile trairi.
Transpunandu-se in pielea diverselor personaje, copilul jongleaza cu atitudinile, trairile, comportamentele acestora, fiind capabil sa-si insuseasca elemente distincte din temperamentul uman. El devine constient de modalitatile diferite de reactie ale oamenilor, de totalitatea gesturilor si a mimicilor pe care acestia le utilizeaza, de sentimentele care-i incearca.
Teatrul ne amuza Teatrul este o veritabila sursa de distractie. Copilul se debaraseaza de incarcatura emotionala acumulata de-a lungul zilei, se relaxeaza, se amuza punand in scena diferite jocuri de rol. Daca e genul de copil introvertit, mama-l poate provoca sa evadeze din zona sa de confort, atribuindu-i un rol mai antrenant. Prin jocurile de rol, copilul isi da frau liber imaginatiei, se angajeaza in conturarea personajului si da tot ce e mai bun din el pentru a transmite emotie. Recomandam incurajarea oricaror tentative de joc actoricesc pe care copilul le pune in practica, caci asa, increderea in sine va atinge culmi inalte si-l va determina sa devina mai sigur pe sine.
Pune in practica Copilul se simte in largul lui atunci cand are sustinerea parintelui sau. Atunci cand poate colabora cu acesta si primeste reactii pozitive. Atunci cand nu este pedepsit pentru greseli, ci incurajat sa mai incerce, caci e atat de aproape de reusita.
Stiti cum ati putea juca teatru acasa? Confectionandu-va propriile masti din carton, imbracandu-va in hainute neobisnuite, folosind cartonase cu idei si incercand sa mimati cuvintele reprezentate. Totodata puteti imprumuta din comportamentul personajelor de poveste, care va promit ca nu se vor supara, ci din contra, va vor sustine in indeplinirea jocului de rol.
Fiecare copil joaca involuntar un rol in viata reala. De cate ori n-ati auzit ca X-ulescu, copilul doamnei de la etajul 3, seamana cu D-l Goe? Sau ca fetita de la 4 e asemenea unui ingeras. Ceea ce transmite fiecare copil este ceea ce-l caracterizeaza. Condimentand atitudinea cu un strop de inspiratie si imaginatie dam nastere unui carusel de emotii frumoase.
Jucati teatru alaturi de copilul vostru oricand aveti posibilitatea, caci cu siguranta va veti desprinde din tensiunea cotidiana si veti calatori spre zari necontenite!
Cititi povesti, cititi piese de teatru in weekend si mergeti in natura pentru a le pune in practica. Folositi instrumente ajutatoare care sa va ghideze spre o descoperire cat mai ampla a artei teatrale.
Dezvoltati creativitatea si spiritul inventiv osciland prin diversitatea emotiilor, creand situatii neobisnuite, cadre neobisnuite, personaje fantastice. Imbunatatiti capacitatea de concentrare si cea de memorare, gandirea si limbajul corporal.
Nu am timp Nicio grija, exista cursuri de teatru care asteapta cu bratele deschise micii actori amatori. Cursurile de teatru ofera cadrul de dezvoltare a interactiunii, elimină tracul de scena si imbunatateste libera exprimare in fata unui public larg. De asemenea, exista piese de teatru la care poti lua parte impreuna cu copilul tau, in timpul liber. Piesele de teatru dezvolta spiritul de atentie si pasiunea pentru citit, fiind inspirate din cărti celebre.
Faciliteaza prietenia dintre copil si minunata lume a literaturii. In loc de concluzie va transmitem indemnul nostru de a contribui activ in dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului. Cum? Incurajandu-l sa-si puna in pratica doza inepuizabila de creativitate prin teatru, jocuri de rol sau mici scenete improvizate.
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!