Dezvolta inteligenta emotionala a copilului tau cu Marea carte a emotiilor

Dezvolta inteligenta emotionala a copilului tau cu Marea carte a emotiilor

Feb 05, 2018Petra

Dezvolta inteligenta emotionala a copilului tau cu Marea carte a emotiilor

Stiai ca inteligenta emotionala este considerata de multi specialisti mai importanta decat cea cognitiva?

Daca vrei un copil descurcaret care sa aiba succes in viata, atunci ajuta-l sa inteleaga ce simte, sa-si controleze emotiile si sa stie sa se adapteze la orice situatie aparuta in viata lui. Inteligenta emotionala (IE) joaca un rol esential in dezvoltarea personala si profesionala a copiilor.

De ce este inteligenta emotionala atat de importanta?

  1. Intelegerea propriilor emotii - Un copil care isi intelege emotiile va fi mai capabil sa le gestioneze eficient.
  2. Controlul emotiilor - Controlul emotiilor negative si mentinerea unei stari de calm in situatii stresante sunt abilitati esentiale.
  3. Adaptabilitate - In viata, situatiile neprevazute sunt frecvente. Un copil care se poate adapta rapid va fi mai pregatit pentru succes.
  4. Relatii interpersonale - Copiii cu o inteligenta emotionala dezvoltata vor avea relatii mai bune cu cei din jur, fie ca este vorba despre familie, prieteni sau colegi.

 

  1. Cum sa dezvolti inteligenta emotionala la copii

    • Comunica deschis - Incurajeaza copilul sa vorbeasca despre sentimentele lui si asculta-l cu atentie.
    • Invata-l tehnici de gestionare a stresului - Tehnici precum respiratia profunda sau meditatia pot fi foarte utile.
    • Ofera un exemplu pozitiv - Copiii invata prin imitatie, asa ca arata-le cum sa gestioneze emotiile prin propriul tau comportament.

Un instrument util pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, pe care-l poti utiliza oricand, oriunde este Marea carte a emotiilor cu 88 de povesti pentru recunoasterea emotiilor.

Parerea mamicilor despre Marea carte a emotiilor:



Dar ce este Marea carte a emotiilor?
Marea carte a emotiilor este un adevarat abecedar al emotiilor, ce iti ofera cate un raspuns pentru fiecare problema cu care te framanti din dorinta de a-i oferi micutului tau tot ce-i mai bun: „Oare de ce se comporta copilul meu asa? Ii e somn? E obosit? Flamand? Il doare ceva? E trist? Dezamagit? Sau poate nervos?”


Cum il ajuta Marea carte a emotiilor pe micutul meu? -sa aiba curajul sa vorbeasca despre ceea ce simte -sa-si recunoasca emotia, sa o inteleaga, sa o exteriorizeze si sa o gestioneze corespunzator -sa inteleaga ce-i este caracteristic fiecarei emotii.



Totodata te ajuta si pe tine sa-i recunosti copilului tau emotiile si sa le intelegi. Sa-l asiguri ca exista o solutie, o rezolvare pentru fiecare emotie resimtita.


De exemplu: - Atunci cand e trist, micutul poate sa stranga tare la piept ursuletul si toata emotia negativa va disparea. - Atunci cand simte repulsie fata de paianjenii nepoftiti in camera lui, trebuie sa-i vorbesti copilului cu calm.

Sa-i explici ca insectele acestea nu fac rau nimanui si pot fi inlaturate fara a le rani.

Tatal lui Laurian, baietelul inspaimantat (p.15), iti demontreaza cum problema se rezolva cu calm, fiind un model demn de urmat. - Prin comunicare cu blandete, doamna doctor (p.13) o asigura pe Ema cea tematoare si bolnavioara ca nu va primi injectii. Ea trebuie numai sa stea acasa, sa se odihneasca si sa bea multe lichide. - Ela (p.37) il sfatuieste pe Mita, colegul ei, sa nu mai fie mincinos pentru ca nu va rezolva nimic bun, ci din contra, va fi tot mai evitat de alti copii.



Impodobita cu imagini atractive, sugestive si viu colorate, Marea carte a emotiilor reuseste sa capteze atentia celui mic astfel incat tu sa-i citesti cu usurinta povestile. Acestea utilizeaza un limbaj simplu, accesibil. Il vei determina astfel pe cel mic sa invete din ele cu drag, implicare si-un minimum de efort. Il vei ajuta sa recunoasca emotiile in sine si in ceilalti.

Denumite fiecare in parte, titlurile povestilor sunt precum o tarta cu fructe: irezistibile :)
-Misterul clatitelor disparute (emotia descrisa: sinceritatea)
-Mama, baietelul si leaganul (emotia descrisa: gelozia)
-Andra in vizita la gradinita (emotia descrisa: empatia)
-Hamsterul pitic (emotia descrisa: dragostea)
-Daca ti-as strica jucaria preferata? (emotia descrisa: razbunarea) Copiii cu o inteligenta emotionala nedezvoltata deseori sunt tristi, anxiosi, deoarece nu reusesc sa comunice ceea ce simt.

Investind in dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului tau, ii oferi un avantaj considerabil pentru viitor. Inteligenta emotionala nu doar ca ii va ajuta sa aiba succes in cariera, dar va contribui si la fericirea si implinirea lor personala.

Petra Boanta



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare