6 strategii simple pentru a-ti ajuta copilul timid

6 strategii simple pentru a-ti ajuta copilul timid

Mar 18, 2016Harry

6 strategii simple pentru a-ti ajuta copilul timid

De multe ori am participat la diferite reuniuni de familie, unde auzeam urmatoarea propozitie: “Este timid, nu prea vorbeste!” sau “De ce nu mergi si tu sa te joci, de ce tot stai langa mama?

Ursuletul si emotiile lui - joc psihoeducational

Atunci cand folosim eticheta “timid” exista mai multe efecte: noi, parintii incercam sa scuzam felul de a fi al copilului deoarece nu corespunde asteptarilor noastre sau a celor din jur dar ajungem sa simtim discomfort, iar copilul ce aude cuvintele parintelui se poate identifica cu aceasta eticheta, renuntand la dezvoltarea si utilizarea abilitatilor sociale.

Invata copilul prin joc emotiile - Emotiile si familia mea

In dorinta noastra de a-i ajuta, sa ne bazam pe calitatile lor si sa utilizam urmatoarele 6 strategii: Respecta-i trairile. Putem sa-l ajutam pe copilul nostru daruindu-i acceptare si validare. In spatele timiditatii putem gasi retragere sociala, lipsa abilitatilor sociale, introversie, uneori un stil parental supraprotector sau poate copilul a avut parte de experiente unde a fost criticat. Strategia noastra de a-l ajuta trebuie structurata in functie de nevoia copilului. Sa-l incurajam sa identifice nu doar elementele amenintatoare, dar si lucrurile care ii ofera siguranta: prezenta mamei, compania copiilor, etc.

Cutiuta cu emotii jucause – Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii reprezinta un sprijin pentru toti cei care doresc sa-si ajute copilul sa-si dezvolte inteligenta emotionala.

Copiii au nevoie de o structura in care sa se simta in siguranta atunci cand interactioneaza cu alti copii, fara a se preocupa ce sa faca sau sa spuna. In prima faza, acesti copii au nevoie de a observa si analiza, gandesc mult inainte de a actiona. Iata un joc simplu si potrivit pentru a-l ajuta: strange jucariile de plus si arata-i copilului cum sa se prezinte, cum sa interactioneze si apoi invita-l si pe copil. Prezinta-l pe „Ursuletul tremurici” Spune-i copilului ca acest ursulet tremura atunci cand trebuie sa vorbeasca sau sa mearga in locuri noi. Roaga-l pe micutul tau sa-l ajute pe Tremurici sa se descurce, sa gaseasca impreuna acele lucruri care ii plac sau pe care ar dori sa le incerce (la inceput sa ramana langa mama urs, sa-si duca borcanul cu miere preferat, etc.).

i

Imagini sugestive pentru identificarea emotiile de baza

    Inainte de a merge in locuri „tensionante” pentru copil, e indicat sa-i explicam cum vor decurge lucrurile pentru ca sa aiba timp pentru pregatirea mentala. Spune-i sa aleaga un joc pe care sa-l ia cu el. Va fi un mijloc de interactiune cu ceilalti copii, dar si un instrument ce-l va ajuta in tolerarea discomfortului. Unii copii au nevoie doar de un mic impuls. De multe ori, le lipseste increderea cu privire la initierea relationarii cu celalalte persoane sau nu stiu cum sa se apropie de alti copii. Nu ne dorim sa-l schimbam pe copilul nostru, dar il putem ajuta sa invete cum sa se descurce in situatiile sociale.

Emotiile - de la teorie la practica

  Cititi povesti si intrebati copilul “Ce poate sa faca personajul? Invatati copilul sa gandeasca creativ si cum sa gaseasca mai mult de o singura solutie pentru o situatie. In timpul povestilor terapeutice, copilul traieste o eliberare emotionala a sentimentelor, acest lucru se datoreaza faptului ca personajul gaseste solutiile potrivite pentru situatiile cu care se confrunta. Etapa finala a povestii, se refera la invatare si integrare. Copilul are parte de comportamente pozitive, de adaptare cu care se poate identifica Il poti ajuta pe copil daca eviti sa fii supraprotectiv. Un comportament exagerat de protectiv al parintelui transmite copilului mesajul ca exista un pericol real, ca inclusiv parintele considera situatia infricosatoare. Acest lucru ar putea recompensa, in mod neintentionat, reactia de timiditate a copilului. Sa-i lasam copilului timp pentru acomodare si sa asteptam initiativa proprie a copilului pentru a intra in grup. Identifica emotiile copilului atunci cand se confrunta cu situatiile noi: " Ai parut putin nelinistit atunci cand ne-am dus la medic/prieteni/verisori." Pune accest pe capacitatea copilului de a depasi blocajele initiale si pe tolerarea disconfortului. Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare