Idei de jocuri pentru dezvoltarea rabdarii

Idei de jocuri pentru dezvoltarea rabdarii

Oct 01, 2015Laura

Idei de jocuri pentru dezvoltarea rabdarii

Dezvoltarea rabdarii la copii este esentiala intr-o era in care totul se misca rapid si satisfactia instantanee este la ordinea zilei. Rabdarea le permite micilor nostri sa se concentreze mai bine, sa isi stabileasca si sa isi atinga obiectivele, si sa infrunte dificultatile cu mai mult calm si intelepciune.


Copiii au nevoie de cat mai multe oportunitati pentru exersarea rabdarii. Abilitatea unui copil de a astepta, poate fi stimulata cu jocuri si activitati distractive. Jocul reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de invatare pentru copii.


Kit pentru dezvoltarea atentiei si a memoriei


Iata cateva sugestii:


1. E indicat sa-i implicam pe copii in diferite jocuri si activitati, ce sa le ofere ocazia sa-si exerseze rabdarea, practicarea autocontrolului sau abilitatilor de ascultare. Aceste jocuri sunt pe placul micutilor deoarece sunt foarte distractive: jocul statuilor (se porneste muzica, copilul incepe sa danseze, dar atunci cand se opreste muzica, el trebuie sa ramana nemiscat); rosu-verde (stabilim un traseu, unde copilul va alerga, dar atunci cand aude cuvantul rosu, se opreste, la verde porneste din nou).
 

Marcy si emotiile ei

2. Copiii sunt expusi la rasplata imediata, dar viata reala cere rabdare. Putem sa alegem sa desfasuram impreuna cu copilul proiecte si activitati care necesita timp si rabdare, cum ar fi plantarea semintelor, realizarea mozaicurilor sau puzzle, experimente diferite ce necesita timp pentru producerea efectului final sau gatitul.


Joc al strambaturilor AICI
 
3. Jocurile de motricitate fina il ajuta pe copil sa-si perfectioneze miscarile de finete. Un astfel de joc ar putea fi alegerea boabelor de fasole dintr-o farfurie cu orez. Putem sa-i explicam care au fost abilitatile ce l-au ajutat sa indeplineasca sarcina si unde il mai poate ajuta rabdarea.


4. Copiii isi imbunatatesc capacitatea de a astepta, dupa ce invata cum sa tolereze ca nu toate se intampla „acum”. Sa le oferim ocazia sa inventeze jocuri scurte si simple cu care sa-si delecteze atentia (numără toate lucrurile albastre din încăpere, vanatoare de obiecte de forma rotunda, ne jucam ca e plin de frunze si suflam fiecare frunza imaginara).


Vezi colectia de materiale Montessori AICI


colectia Montessori primavara
5. Modelul oferit de parinti, pentru tolerarea situatiilor frustrante, este sursa principala de invatare.

In acest sens, putem incepe cu verbalizarea sentimentelor si numirea modului in care alegem sa facem fata. "Sunt foarte suparat ca trebuie sa asteptam atat de mult in masina. Am de gand sa pornesc muzica si sa ascult o melodie. Nu-mi place situatia, dar pot sa ma descurc”. Acest tip de limbaj il va ajuta pe copil sa invete ca este normal sa ai sentimente puternice, dar ca exista modalitati adecvate de a le exprima.

Spor la joacă să aveți!


Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut
 



More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare