Importanta mangaierilor parintilor
Legatura profunda dintre copil si persoana de referinta din viata sa, poarta numele de atasament. Atasamentul securizant se formeaza prin apropiere fizica, prin receptivitatea parintilor la nevoile copilului, prin exprimarea emotiilor, prin activitati comune si experiente emotionale pozitive.
->Aici gasesti o selectie de carti despre mama
Copiii au o nevoie deosebita de atingere fizica. Aceasta este o modalitate de a comunica micutilor iubirea, acceptarea si siguranta emotionala. Apropierea fizica are un rol deosebit de important inca din primii ani de viata. Contactul cu pielea, stimuleaza maturizarea sistemului nervos si astfel a dezvoltarii armonioase a copilului. Disponibilitatea emotionala alaturi de sentimentul sigurantei oferit prin imbratisari, mangaieri, saruturi pe frunte, reprezinta trebuinte fundamentale ale copiilor si o conditie esentiala pentru dezvoltarea autonomiei.
Un instrument util pentru parintii care vor sa se conecteze rapid si eficace cu puiul lor.
Copiii care nu au avut parte de suficienta afectiune fizica si emotionala, prezinta un risc mai mare pentru probleme comportamentale, emotionale si sociale pe masura ce cresc.
Ce putem sa facem atunci cand ne intalnim cu tristetea, furia sau bucuria?
Cutiuta cu emotii jucause este un instrument ce-l ajuta pe copilul sa reflecteze asupra experientei sale si ce declanseaza sentimentele sale.
Ce este atat de special cu privire la oferirea gesturilor de tandrete?
Gary Chapman si Ross Campbell afirma ca mangaierea fizica este unul dintre cele 5 limbaje de iubire specifice copiilor. Exprimam cel mai des acest tip de limbaj al iubirii prin imbratisari si sarutari pentru copiii nostri.
Aceasta nevoie de afectiune fizica nu dispare pe masura ce creste copilul, mai degraba se transforma: daca un bebelus prefera sa fie luat in brate, sa fie leganat, pupat, pentru un copil de varsta scolara aceasta apropiere poate fi satisfacuta prin intermediul jocului (baschet, fotbal, bataia cu perne, dar si atingerea pe umar sau mangaierea parului).
Joaca reprezinta un moment de atentie fizica si emotionala, prin care copilul reuseste sa construiasca o relatie apropiata cu parintii. Astfel, tata poate lua copilul in brate, sa-l ridice sus, sa-l transforme in avion, iar acesta sa rada vesel. Mama il poate lua in brate si citi povestea preferata. Toate aceste mici gesturi, au o implicatie semnificativa pentru cresterea sanatoasa a copilului. Cercetatorul Daniel Keltner a descoperit ca o simpla imbratisare poate declansa “hormonul iubirii”.
Apropierea emotionala se poate exprima prin apropiere fizica. Inceputul si sfarsitul zilei sunt momente importante de apropiere fata de copiii nostri. Sa le oferim gesturi de tandrete, imbratisari, atunci cand plecam dimineata de acasa sau nu ne-am vazut o buna parte din zi.
Exercitii amuzante de practicat cu copiii
Copiii cauta proximitatea figurii de atasament pentru a se simti in siguranta, pentru a se elibera de frica, de ideea de a fi singur, de tristete. Atunci cand copiii trec prin momente dificile, se confrunta cu emotii intense, au nevoie de ajutorul parintilor in reglarea emotiilor si restabilirea echilibrului. In momentul in care ii luam in brate, reusim sa oferim un spatiu intim, in care orice gand sau emotie isi are locul.
Conexiunea fizica dintre parinte si copil poate contribui la dizolvarea supararii. O imbratisare sau atingerea umarului copilului, il va face sa se simta iubit, va umple sufletul copilului, iar acesta va fi mult mai receptiv la ideile si sfaturile ce i le impartasim.
Copiii se simt liberi sa exploreze mediul inconjurator deoarece stiu ca atunci cand vor avea nevoie, bratele mamei sau tatalui sunt acolo sa le ofere siguranta si liniste.
Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!