Jocuri pentru conectare si inteligenta emotionala

Jocuri pentru conectare si inteligenta emotionala

Oct 15, 2015Laura

Jocuri pentru conectare si inteligenta emotionala

Jocul reprezinta o modalitate de apropiere, o modalitate de detensionare si invatare de noi abilitati pentru copii.
Ritmul alert al fiecarei zile, varietatea sarcinilor noastre ca adulti, ne pot limita timpul petrecut impreuna cu copiii nostri. In cazul copiilor, provocarile normale, de fiecare zi, stimuleaza aparitia unor trairi variate. Astfel, micutii, trebuie sa gestioneze o diversitate mare de emotii: frica, gelozia, furia, mirarea, tristețea, bucuria, etc. Jocul alaturi de copilul nostru, ne ajuta sa intram in aceiasi lume cu copilul, sa vorbim aceiasi limba, limba dragostei.

Sa incercam sa ne impartim astfel sarcinile zilnice, incat sa dedicam 5-10 minute jocului cu copilul.

Colectia noastra de materiale pentru consiliere copii o gasiti aici.

Iata ce putem incerca:

  1. Copilul va fi cel care va alege ce sa ne jucam, iar noi parintii, ne vom lasa ghidati de ei. In acest mod vom reusi sa descoperim ce ii face placere copilului, care sunt interesele lui.
  2. Sa fie un timp de joaca, fara critici sau lectii, deoarece acest timp este pentru a ne apropia si construi relatia.
  3. Copiii eliberează tensiunile acumulate prin intermediul jocului. In timpul rasului, creierul produce o serie de substante ce ne fac sa simtim o senzatie de placere si de deconectare, reducand stresul si anxietatea. Putem invita copilul la o bataie cu perne, sa alergam prin frunzele de toamna sau sa initiem o lupta cu bulgari de zapada imaginari.
  4. Oferiti copilului o telecomanda cu care poate controla un robot (parintele este robotul): va poate face sa porniti, sa va opriti, sa mergeti la stanga sau dreapta, dar la un moment dat robotul se defecteaza si se impiedica sau cade. O alta varianta amuzanta ar fi sa-l luam in brate si sa ne prefacem ca vom cadea, apoi sa ne intrebam “Cand ai crescut asa de mare si puternic?” (stangacia noastra ii amuza pe copii, deoarece micsoreaza diferentele si ei simt ca detin puterea si controlul situatiei).
  5. Putem alege un obiect (o minge moale sau o jucarie) ce va fi comoara noastra. Noi trebuie sa o pazim, iar copilul va trebui sa ia comoara in asa fel, incat sa nu ne dam seama. Sa-l lasam pe copil sa castige pentru ca sa putem rade impreuna de neatentia noastra si succesul lui.
  6. Inceputul si sfarsitul zilei sunt momente importante de apropiere fata de copiii nostri. Sa le oferim gesturi de tandrete, sa-i lasam sa se trezeasca in bratele noastre, sa-i alintam, sa ne bucuram de parul moale, de pielea catifelata si imbratisarea calda a copilului.
  7. te-iubesc-orice-ai-face-1Jocuri cu marionete -„Sa ne jucam ca tu esti Doctorul-catel, iar eu sunt catelusul bolnav”. Punerea in scena a diferitelor situații care provoacă atât de mult stres pentru copii ii ajuta sa simta mai mult control asupra propriilor emotii, sa cunoasca lumea din jur, dar de asemenea are posibilitatea de a-si exprima atat emotiile pozitive cat ai cele negative.
Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut


More articles

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare