Jocuri pentru diminuarea agresivitatii
Se intampla sa ne confruntam cu reactii agresive din partea copiilor. Desi ei nu-si doresc sa loveasca, totusi nu stiu cum sa-si exprime emotiile. Din acest motiv, au nevoie de noi sa ii ajutam sa invete comportamente potrivite de gestionare a furiei, dar si posibilitatea de a-si exterioriza trairile atat pozitive, cat si negative.
Atunci cand observam ca micutii incep sa devina iritati sau cunoastem deja tipul situatiilor in care se declanseaza raspunsul agresiv al copilului, putem fi alaturi de el pentru evitarea escaladarii reactiilor. De exemplu, putem sa oprim mana copilului nostru si sa spunem: "Imi pare rau ca te simti furios, dar nu te pot lasa sa lovesti. Mainile sunt ca sa ne jucam sau sa desenam!".
Ariciul alege sa fie bun prieten – Agresivitatea la copii
Multi parinti presupun ca daca radem si ne jucam pe tema agresiunii, ajungem sa incurajam manifestarile negative ale copiilor. Totusi, acest tip de joc s-a dovedit a avea un efect pozitiv asupra abilitatilor sociale ale copiilor, ceea ce ii va ajuta sa fie mai putin agresivi. Mai jos, poti citi 5 jocuri distractive pentru diminuarea agresivitatii copilului, ce ii ajuta de asemenea sa isi consolideze increderea, sa elibereze teama si stresul.
Colectie de Povesti terapeutice pentru inima si suflet
1. Deseneaza-ti furia!
Daca observam ca urmeaza manifestarea raspunsului agresiv din partea copilului, sa intervenim si sa il oprim. Apropiati-va de el inainte de a-l corecta si ghidati-l cu rabdare pentru a stimula dorinta copilului de a coopera. Coborati la nivelul copilului si spuneti: "Esti furios! Deseneaza-mi cat de furios esti! Spune-mi cum te pot ajuta folosind cuvinte, dar in aceasta casa nu ne lovim!".
2. "Lasa-mi loc pe canapea!"
Acest joc se poate initia si in cazul in care avem doi sau mai multi copii, intre care exista tensiuni ce se pot intensifica. Ideea este ca cei mici sa comploteze impotriva noastra pentru a ne impinge de pe canapea. Uneori putem sa ne impotrivim pentru ca lupta sa fie si mai mare. Sa le spunem copiilor pe un ton foarte serios: "Va rog sa ma lasati si pe mine sa stau pe canapea. Sper sa nu alunec sau sa va vina vreo idee de a ma impinge! Sunt atat de obosita! Sa ma asez pe canapea este tot ce am nevoie!". Ghiciti oare ce va urma? Cu cat cazatura noastra este mai dramatica, vom obtine mai multe rasete si tensiunile se vor elimina.
3. Furtuna cu bulgari de zapada
Ofera-i copilului diferite ziare vechi, pe care sa le mototoliti sub forma unor "bulgari de zapada". Actiunea de strangere a hartiei are un efect de descarcare a tensiunii acumulate. Invita copilul la o intrecere cu bulgari. Incearca sa explici copilului cat de bun esti tu la acest joc si ca sigur nu te va nimeri. Apoi, permite copilului sa experimenteze rolul jucatorului mai puternic. Lasa-te atins de "bulgari", fara prea mult succes in a te adaposti.
4. Bataie cu perne
Este unul dintre cele mai la indemana jocuri. Copiii au nevoie de zbenguiala cu adultii ca sa poata sa-si exploreze forta fizica si sa-si dezvolte increderea in sine.
5. Lumina rosie/lumina verde
Deseori incercam sa-i invatam pe copii controlul impulsurilor prin morala. Cea mai usoara modalitate pentru stimularea autocontrolului este prin joc. Acest joc permite copilului exersarea obtinerii controlului asupra impulsurilor proprii. Jocul este asemanator semaforului: copilul incepe sa alerge, dar cand aude "lumina rosie" se va opri, apoi la "lumina verde" va porni din nou.
5. "Monstrul muscacios"
Este un joc amuzant ce permite copilului experimentarea rolului de putere. Parintele va crea din brate o gura uriasa si va incerca sa prinda copilul pentru a-l "manca". In incercarea de a prinde copilul, bratele parintelui vor apuca tot felul de obiecte: masa, clanta, un polonic etc. Copilul va reusi sa scape de fiecare data.
Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!