Parinti, impartiti sarcinile! Sugestii
Aproape orice cuplu de parinti trece prin momente grele cand vine vorba de impartirea sarcinilor casnice si a responsabilitatilor. Iar mamele cunosc prea bine acest aspect, deoarece majoritatea se simt coplesite atunci cand trebuie sa fie multifunctionale: mama, sotie, casnica si angajata. Viziunea traditionala asupra familiei, cea in care mamei ii revine sarcina sa se ocupe de copii si casa, iar tatalui cea de protector si sustinator financiar al familiei, are inca radacini puternice in societatea noastra.
Totusi, jocul de roluri de gen poate fi imbunatatit, trebuie doar sa ajungeti la un acord comun si sa tineti cont de urmatoarele sugestii:
1. Comunicati in permanenta
Marea problema in orice tip de relatie interumana este cea a comunicarii, cu atat mai importanta pentru viata de familie, deoarece presupune convietuirea si impartirea sarcinilor. Incercati sa aflati ce doreste celalalt, ce viziune are asupra datoriilor parintesti si casnice si cum crede ca poate contribui fiecare pentru a usura acest job numit parentaj.
- un adevarat izvor de resurse care sa va ajute in cadrul unei educatii binevoitoare si diferite.
2. Creati o lista cu sarcini specifice si un program Pentru a va putea organiza mai bine indatoririle, incercati sa puneti totul pe hartie. De exemplu: pregatiti cina prin rotatie, stabiliti ce sarcini casnice ii revin fiecaruia, stabiliti cine duce copiii la scoala si cine merge dupa ei, faceti cumparaturi pe rand, etc. Daca mama nu merge la munca si e acasa cu copiii, aceasta nu inseamna ca nu lucreaza. Atat mama, cat si tata au muncit, deci nu este un motiv pentru ca tata sa stea deoparte de copii si de gospodarie. Dimpotriva, intors de la munca, tatal poate prelua responsabilitatile mamei, oferindu-i un ragaz de odihna. Rolul tatalui este foarte important, deci copiii au nevoie sa petreaca in egala masura timp cu acesta.
3. Acordati-va incredere unul altuia
Fiecare parinte trebuie sa fie un parinte, deci, in general, ceea ce stie mama trebuie sa stie si tata sa faca (sa schimbe scutece, sa pregateasca un biberon, sa-i imbrace pe copii, etc.), insa, desigur, in functie de abilitatile fiecaruia. Mamelor le e teama, de obicei, sa lase copiii pe mana taticilor, deoarece nu au incredere in abilitatea lor de a se ingriji de copii. Dar prejudecata nu face decat sa intareasca aceasta convingere. Studiile au dovedit ca tatii sunt mult mai eficienti in ingrijirea copiilor atunci cand sunt singuri cu ei.
4. Fiti deschisi si invatati unul de la celalalt
Daca mama face o prajitura excelenta, poate ca tata e un foarte bun mediator pentru copii. Nu poate exista egalitate 100% in impartirea sarcinilor, deoarece fiecare are abilitatile lui speciale si e important sa stiti aprecia calitatile partenerului, evitand critica pe cat posibil. Iar daca mamele asteapta ca sotii sa le citeasca gandurile, ei bine, sa stiti ca sunt sanse mici sa se intample acest lucru. Exprimati-va dorintele verbal si fiti specifice, altfel se creeaza confuzie si frustrare. Iar tatilor, fiti ingaduitori cu mamele obosite, in momentele lor... tumultoase. Invatati unul de la celalalt, instruiti-va reciproc si incercati sa va puneti in locul celuilalt, dand dovada de empatie.
Cel mai important e sa reusiti sa ajungeti la un echilibru in relatia dintre voi si sa gasiti impreuna metodele cele mai potrivite pentru a va armoniza distribuirea sarcinilor in familie, fara a se simti vreunul dintre voi nedreptatit si coplesit de acest job minunat - acela de a fi parinte. Si nu uitati: sunteti o echipa pana la urma!
Anamaria Potra
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!