Rutine senine pentru dimineti frumoase
Programul de dimineata necesita creativitate si energie infinita din partea parintilor. Rutinele ajuta copiii sa se simta in siguranta, datorita predictibilitatii.
Ele au, de asemenea, o multime de alte beneficii, cum ar fi stimularea colaborarii copiilor, cresterea autonomiei si dezvoltarea responsabilitatii celor mici. De multe ori diminetile se aglomereaza atat de mult incat abia ne ajunge timpul sa iesim din casa.
De ce are nevoie copilul dis-de-dimineata?
Ei bine, cu totii ne dorim sa ajungem la timp la serviciu, gradinita sau scoala. Majoritatea dintre noi avem nevoie de ceva timp pentru a face trecerea de la somn la partea activa a zilei. La fel se intampla si in cazul copiilor. Majoritatea copiilor nu constientizeaza de ce e important pentru parinti sa ajunga la timp la serviciu. Ce putem face pentru a pune bazele cooperarii? Acorda atentie orelor de somn. Orele de somn sunt importante atat pentru copii cat si pentru parinti. Gasiti ora potrivita pentru culcare. Cu cat suntem mai odihniti, cu atat mai multa rabdare si iubire vom avea pentru a umple rezervorul emotional al copiilor.
Incepeti pregatirile cu o seara inainte.
Alegerea hainelor si pregatirea ghiozdanului ii ajuta pe copii sa devina mai competenti si independenti, deoarece invata sa anticipeze programul zilei urmatoare. Acest aspect este foarte important, nu doar pentru ca face diminetile mai calme. Asigurati-va ca puteti acorda cinci minute de relaxare - timp de imbratisare - cu copilul in timp ce se trezeste. Daca totul este deja pregatit, va puteti delecta timp de 5 minute. In cele 5 minute conectarea cu copilul va transforma dimineata.
Copiii experimenteaza adesea somnul ca o separare. Umpleti rezervorul emotionalal copilului inainte de a incepe ziua si dupa separarea noptii, ceea ce va oferi copilului motivatia de a coopera in loc sa traga de timp. Aceasta este cea mai buna modalitate de a incepe ziua. Veti fi uimiti cu cat de mult pot fi copiii mai eficienti si mai cooperativi atunci cand nevoia lor de conexiune afectiva este intalnita cu atentie neconditionata. Un copil fericit si increzator va face fata activitatilor zilei.
Realizati o plansa cu rutina de dimineata. Daca aveti copii mai mici utilizati imagini în loc de cuvinte si includeti principalele actiuni: spalatul pe dinti, pieptanat, imbracare, incaltare, etc. Inventati jocuri simple si hazlii pentru realizarea etapelor de dimineata: cantati in timp ce va spalati pe dinti, incaltati pantofii copilului din ”neatentie”, etc.
Redati rutina de dimineata prin jocuri de rol. Atunci cand avem timp, sa incercam sa inversam rolurile (parintele devine copilul si invers). Intrati in jocul copilului, daca el propune sa mergeti in pijama la serviciu si gradinita, spuneti ca seful sigur va aprecia acest lucru. Lasati loc amuzamentului, astfel incat sa puteti chicoti si sa eliberati tensiunea. Sa-i oferim in fantezie ceea ce copilul nu poate avea in realitate. La fel, jocurile de rol ne pot oferi mai multe informatii, despre cum sa realizam lucrurile sa functioneze mai bine.
Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!