Sfaturi pentru cumparaturi fara stres cu copilul
Mergem cu copilul la cumparaturi! Oare ce ne asteapta? Totul devine mai usor atunci cand avem un plan. Intelegerea comportamentului copilului reprezinta cheia pentru o experienta placuta la cumparaturi.
De cele mai multe ori, micutii nostri nu stiu cum sa se comporte atunci cand ne ducem la magazin. In cazul copiilor, mai ales a celor de varsta mica, experienta cumparaturilor inseamna multe produse, multe fete noi, zgomote si culori etc., care pot suprastimula si epuiza copiii.
Cum poti sa te pregatesti:
Discuta cu copilul despre modul in care ne comportam la cumparaturi. Aceasta discutie se poate realiza sub forma unui mic teatru de papusi sau prin joc de rol (organizati un mic magazin acasa in sufragerie si va jucati „de-a cumparaturile”).
Explicati-le ce e potrivit sau ce este nepotrivit din punct de vedere al comportamentului. Prin stabilirea unor asteptari clare, expuse pe intelesul copilului, avem posibilitatea sa obtinem cooperarea micutului. De exemplu: "Poti sa te asezi in cosul de cumparaturi sau sa vii impreuna cu mama. Cel mai important e sa ramanem impreuna!". In cazul in care copilul fuge printre rafturi, coboara la nivelul lui si aminteste-i, privindu-l in ochi, care este regula stabilita. Arata-i copilului ca l-ai observat si apreciaza-l pentru comportamentul potrivit
.
Cum sa fii un parinte eficient pentru copilul dificil
set de instrumente care s-au dovedit a fi eficiente in cresterea copiilor
Incepe cu iesiri scurte la magazin. Setati reguli simple si intariti-le in mod consecvent. Cresteti incet timpul petrecut la cumparaturi, dar nu exagerati. Copiii mici nu au o capacitate emotionala sau atentie nelimitata pentru cumparaturi maraton. La fel de importanta este starea copilului: un copil odihnit si satul va fi mult mai cooperant.
Evita orele aglomerate. Cumparaturile de seara, atunci cand magazinele sunt aglomerate, iar parintii si copiii sunt obositi, pot fi foarte stresante. Incercati sa evitati, pe cat posibil, orele de „varf” si cozile lungi de la casa. In acest fel, putem avea mai multa energie si deschidere pentru a raspunde nevoilor copilului nostru.
Povestea dragonului furios si a spiridusului curajos – Agresivitatea
Organizeaza-te. Copiii mici au toleranta limitata pentru durata cumparaturilor. Scrie dinainte o lista de produse alimentare si grupeaza elementele similare impreuna pentru ca sa reusiti sa efectuati cumparaturile intr-un timp relativ scurt.
Inventeaza jocuri pentru cumparaturi. Experienta cumparaturilor devine mult mai interesanta daca o transformam in joc. Printeaza cateva imagini cu alimentele ce trebuie achizitionate si roaga copilul sa-ti semnaleze cand le observa. Invita copilul la o “vanatoare” de obiecte sau persoane (de exemplu: striga “banana” cand vezi un alt copil). Implica-l in selectarea produselor: “Care ti se pare ca arata mai bine? Alegem morcovi mari sau mici?”.
Regulile pozitive ale familiei
Pregateste-te pentru situatiile in care va trebui sa spui “nu”. Cea mai importanta parte atunci cand ii spunem "nu" copilului este sa-i transmitem concomitent ca suntem de partea lui, chiar daca nu putem indeplini toate dorintele sale. S-ar putea sa-l ajute daca ii spui: "Vad ca-ti place foarte mult, daca doresti poti sa incepi sa strangi bani pentru a-l putea cumpara.".
Uneori, in ciuda tuturor eforturilor tale, copilul tau va avea o criza sau va incerca in mod repetat sa fuga prin magazin. In primul rand, respira adanc. Incearca sa accepti faptul ca autocontrolul micutului este in curs de dezvoltare si cere-i ajutorul: "Stiu ca te-ai plictisit de cumparaturi. Poti sa ma ajuti sa mai iau doua, trei lucruri si apoi sa plecam?".
Daca iesirile la cumparaturi sunt in mod obisnuit dificile, ar fi mai bine sa le realizezi o perioada singura (mai ales atunci cand cumparati o multime de articole). Nu te descuraja, cumparaturile nu vor fi intotdeauna o experienta solicitanta!
Adriana Ternar - psiholog si psihoterapeut
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!